News

Dezastru în agricultură. Ungurii irigă cu apa din Mureș, în timp ce culturile românești sunt compromise din cauza secetei. ”Ei vor avea porumb de 12-13 tone, noi nu facem nimic”

Culturile românești sunt grav afectate de secetă și de lipsa sistemelor de irigații. În acest timp, maghiarii cumpără apă din România și o folosesc să își ude câmpurile.
10.07.2022 | 09:40
Dezastru in agricultura Ungurii iriga cu apa din Mures in timp ce culturile romanesti sunt compromise din cauza secetei Ei vor avea porumb de 1213 tone noi nu facem nimic
În lipsa irigațiilor, seceta afectează grav culturile fermierilor români / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ungaria importă apă din România pentru a-și menține culturile, folosindu-se de un sistem de irigații funcțional, de care țara noastră nu dispune. În condițiile în care anul acesta este unul extrem de secetos, agricultorii români au ajuns să privească cu jind peste graniță și să-și numere pierderile pe care le vor avea în această toamnă.

Maghiarii cumpără apă din Mureș pentru a-și uda culturile

Ungaria nu dispune de o rețea de râuri, cum este cea a României, așa că a ales să cumpere pur și simplu apă din Mureș pe care o folosește în sistemul lor de irigații.

ADVERTISEMENT

Ei plătesc apa românească cu 35 de euro mia de metri cubi, iar comanda minimă este de un milion și jumătate de metri cubi, anunță Observator.

În timpul acesta, agricultorii din Arad au ajuns la disperare pentru că nu au soluții. “Ei vor avea porumb de 12-13 tone, noi nu facem nimic! Diferenţa este sistemul de irigaţii”, a explicat Gheorghe Porubszki, preşedinte Asociatia Ţăranul Nădlăcan pentru sursa anterior citată

ADVERTISEMENT

România are ape și terenuri roditoare, dar nu e în stare să construiască un sistem de irigații

”Este printre cele mai bune pământuri. Este cernoziom. Printre cele mai bune pământuri din România şi din lume. Şi, totuşi, fără apă devenim deşert!”, a declarat George Porubszki, președinte al Asociației Țăranul Nădlcan, pentru Antena 1.

Zona Aradului, ca și altele din România, a beneficiat de un sistem de irigații construit în perioada comunistă și care a rămas nefuncțional sau conductele au fost furate, după 1990.

ADVERTISEMENT

Aproape jumătate din terenurile deținute de fermieri în zonă sunt cultivate cu porumb. Este vorba de aproape 6.000 de hectare, cu o investiție de 6.000 de lei la hectar, ceea ce înseamnă că pierderile agricultorilor care s-au trezit cu recolta compromisă este una extrem de importantă. Acum, oamenii așteaptă ajutorul statului pentru a-și acoperi paguba.

Fermierii așteaptă ca guvernul să-și țină promisiunea

România nu reușește, după mai bine de 30 de ani, să-și construiască un sistem performant de irigații. În anii trecuți, la presiunea fermierilor din Arad, ministerul Agriculturii a alocat 25 de milioane de euro pentru refacerea canalelor, doar că lucrările nu au început și nimeni nu pare să știe când se va întâmpla acest lucru.

ADVERTISEMENT

Investiția, la nivelul actual, este la faza de licitație privind elaborarea expertizei tehnice și a proiectului tehnic”, a explicat Traian Vlaicu, director ANIF (Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare).

ADVERTISEMENT