News

Dezastru natural pe un râu din România. Mii de pești au fost găsiți morți

Dezastru natural pe râul Argeș, din zona podului Clăteşti, în județul Călărași. Au fost găsiți mii de pești morți. Garda de Mediu, chemată în zonă
20.06.2023 | 22:42
Dezastru natural pe un rau din Romania Mii de pesti au fost gasiti morti
Dezastru natural pe un râu din România. Pești găsiți morți. Colaj Fanatik/Sursa foto Captură Observator News/ Garda de Mediu
ADVERTISEMENT

Dezastru natural pe un râu din România, unde mii de pești au fost găsiți morți. Situația, care are loc o dată la câteva luni, a fost semnalată pe râul Argeș, din zona podului Clăteşti, județul Călărași.

Dezastru natural pe un râu. Mii de pești, găsiți morți

Garda de Mediu și reprezentanții Apelor Române desfășoară cercetări. Aceștia au mers în zonă pentru a preleva probe în vederea efectuării analizelor speficice, potrivit Observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

Localnicii din zonă au făcut reclamații după ce au observat o spumă albă, iar uneori de culoare roz. Cel mai probabil, din cauza acesteia au apărut o mulțime de pești morți, care sunt duși de curenți până la Dunăre.

Unul dintre localnici susține că spuma respectivă ar avea miros de detergent. „Găseşti peşti mici, mari, de toate rasele găseşti pe jos, leşinaţi pe mal, cu burţile în sus. Era atâta spuma, de jumătate de metru. Acum un an şi ceva era roz, anul trecut albă, toată albă, jumătate de metru.”, a transmis bărbatul pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Pescuitul este interzis până când se va afla rezultatul analizelor

În urma sesizărilor, Prefectura a trimis comisari de la Garda de Mediu și Apele Române pentru a analiza dezatrul natural. Deocamdată, nu se știe de unde ar putea ajunge poluarea, dar sunt așteptate rezultatele analizelor.

„La momentul vizitei în teren nu era niciun factor prezent care să ofere indicii despre sursa poluătii. Din acest motiv au fost prelevate probe, inclusiv de la staţia e epurare a localităţii Budeşti. Sunt suspiciuni de deversări ilegale dar analizele le vor confirma”, a transmis șeful Gărzii de Mediu, Andrei Corlan.

ADVERTISEMENT

Situația este cu atât mai gravă cu cât zona respectivă este foarte des frecventată de pescari. Autoritățile au transmis oamenilor să nu consume pește din râu până când nu vor afla rezultatul analizelor.

În acest sens, Prefectura Călărași a informat că pescuitul este interzis până se va cunoaște sursa contaminării și posibilul pericol existent pentru oameni. Buletinul cu rezultatul analizelor va apărea în aproximativ cinci zile.

ADVERTISEMENT

„Vom vedea dacă sursa de poluare a fost exclusiv pe cursul râului Argeş sau provine din zona râului Dâmboviţa, din Capitală sau alte localităţi. E posibil şi din zona unor agenţi economici, dar nu m-aş hazarda în acest moment.”, a declarat Valentin Barbu, prefect de Călăraşi, conform Observator News.

ADVERTISEMENT
Tags: