Mircea Lucescu a oferit un interviu pentru FANATIK în care a făcut o dezvăluire teribilă. “Il Luce” susține că nu a avut mari probleme cu jucătorii pe care i-a antrenat pe parcursul carierei, dar a fost nevoit să îl scape pe Dănuț Lupu după ce a ajuns după gratii.
Conform celor spuse de Mircea Lucescu, Dănuț Lupu a mers la cumpărături și a fost prins când a băgat în buzunar o periuță de duș și o ciocolată mică de către președintele clubului Dundee United, cel care era în acea perioadă șeful-adjunct al poliției din Dundee.
Dar ce le-ați făcut jucătorilor de la Hunedoara, cum i-ați transformat… motivat… ce le-ați spus?
– Eu când încep cu o nouă echipă, plec de la ideea să transmit jucătorilor filozofia mea de viață. La mine primul lucru este educația! Cel mai important lucru este educația! De toate felurile, și profesională, și igienică, și în raporturile cu lumea înconjurătaore, și civică, și sportivă, și de sănătate, și de tot. Asta-i cea mai importantă latură și eu toate astea le spun și după aia am grijă permanent să le aduc aminte. Al doilea lucru este atitudinea, care trebuie să fie pozitivă în toate momentele activității lor, pe teren, în afara terenului. Al treilea lucru este disciplina, dar nu o disciplină impusă, cum făcea Macri (n.a. – Tache Macri, născut la 28 aprilie 1931, fost fotbalist la Rapid și antrenor al echipei naționale de două ori, 1958-1959 și 1961-1962, plecat din țară în 1986 și stabilit la Paris), la secundă. Nu, la mine nu este așa ceva, dar este o disciplină în care fiecare să țină cont de celălalt de lângă el, că orișice lucru pe care îl face influențează viața celorlalți, deci unul care întârzie, nu întârzie doar pentru el, creează probleme și colegilor, și echipei, și mie. Eu n-am avut probleme majore cu nimeni și de niciun fel. Eu înțeleg că mai poate să întârzie orișicine, dar să explice și să-și ceară scuze celorlalți. Sau unul care greșește în teren, din cauza lui se pierde meciul, n-am făcut niciodată mare caz de toate astea, l-am pus pe cel care a greșit să se scuze față de ceilalți. S-a întâmplat, de exemplu, la Dundee United, când a fost arestat Dănuț Lupu…
Arestat?!
– Da, arestat! Nu mi-a spus nimeni, s-a dus la cumpărături, și-a băgat în buzunar o periuță de duș și o ciocolată mică, dar la Dundee United președintele clubului era șeful-adjunct al poliției din Dundee. Și ei știau că ăștia din Est pot să facă prostii, că nu rezistau la mici tentații, și atuncea au fost cu ochii pe noi. Și nu mi-a spus nimeni…
Dar ce și-a băgat în buzunar? O ciocolată?!
– O ciocolățică și o periuță prăpădită… Și nu le-a scos la plată. Restul le-a plătit, astea nu. Și l-au luat imediat de acolo, au chemat duba și l-au dus la beci, la propriu. Era o clădire, sus tribunalul, la parter poliția, la subsol celulele. Când am aflat eu, mi-a spus Răducioiu, nimeni n-avea curajul să-mi spună, nimeni! Cum am aflat asta, am fugit acolo, am spus că sunt antrenorul, m-au băgat jos, l-am văzut, am început să plângem amândoi, când am ajuns eu fusese deja amprentat și fotografiat față/profil. Ca pe infractori! Și apoi a început o luptă… Asta-i o poveste extarordinară… Totul a durat vreo cinci ore, pleca procurorul, se întorcea, pleca, se întorcea… Am încercat de toate, vă dați seama, ce-ar fi înseamnat pentru Dănuț să se întoarcă acasă cu o tinichea ca asta…
Câți ani avea Lupu?
– Vreo 21, 22 cred că… (n.a. – Dundee United – Dinamo s-a jucat pe 26 octombrie 1988, în „optimile” Cupei Cupelor, Lupu avea 21 de ani și 8 luni) Și eu le spuneam ce înseamnă pentru cineva dintr-un stat socialist să i se întâmple o chestie de genul ăsta, „Se întoarce acasă și-l arestează, gândiți-vă ce-i faceți”… El voia să vorbească la Ambasadă, i-am spus să aibe răbdare… În sfârșit, am rezolvat-o… Eram disperat, i-am amenințat că „Suntem echipa Ministerului de Interne, vă facem și noi la fel în retur. Ce faceți voi acuma putem să facem și noi foarte ușor și vă arestăm pe toți, fiți atenți, gândiți-vă bine!”. Bun, până la urmă l-am convins pe procuror, l-am invitat la București, pe spezele noastre, să vină să vadă returul, să stea câteva zile… Și a și fost până la urmă! (râde) După cinci ore i-au dat drumul și am ieșit de acolo, așa, acoperiți, mai feriți, mai pe dedesupt, pentru că sus erau fotografii care așteptau să-l bage în regim de urgență în tribunal și să-l judece. Aaaa, mi l-au dat liber cu promisiunea că nu-l bag să joace a doua zi. A doua zi primul l-am băgat! (n.a. – Dundee United – Dinamo 0-1, gol Mateuț în minutul 89. În retur, pe 9 noiembrie, scorul a fost 1-1, tot Mateuț a egalat în minutul 83, la 4 minute după ce scoțienii marcaseră primii, prin Beumont, și Dinamo se califica în „sferturi”, 1-1 acasă și 0-0 la Genoa, cu Sampdoria, în martie 1989). Vreau să spun de educație, am transmis imediat să vină toți jucătorii într-o cameră, era cu o zi înainte de meci, și le-am zis la toți să nu cumva să comenteze în vreun fel cele întâmplate, i s-a întâmplat, i se poate întâmpla oricui, am suferit destul și eu, și el, cinci ore acolo, nu știam ce se întâmplă și cum se întâmplă, avem meciul mâine, este un coleg, un prieten de-al vostru, gata, în acest moment o încheiem. Fără să-l pedepsesc, fără să-i fac absolut nimic, atâta a suferit că nu mai avea rost… ce să-l mai pedepsesc?! La Lupu am ținut foarte tare…