News

Exclusiv. A început plata despăgubirilor în dosarul Colectiv. ISU București-Ilfov: ”Banii au fost virați în contul a peste 300 de victime”

Primele despăgubiri din dosarul Colectiv au ajuns deja în conturile victimelor sau rudelor acestora. Banii provin de la Guvern.
12.09.2022 | 14:59
Exclusiv A inceput plata despagubirilor in dosarul Colectiv ISU BucurestiIlfov Banii au fost virati in contul a peste 300 de victime
Victimele din dosarul Colectiv au început să primească în conturi sumele dispuse de instanță / Foto: Medaiafax Foto / Hepta
ADVERTISEMENT

Statul român a preluat integral plata celor aproape 60 de milioane de euro, destinați victimelor și rudelor din dosarul Colectiv. Conform informațiilor FANATIK, banii au început deja să intre în conturile părților civile din dosar, încă de săptămâna trecută.

Despăgubirile din dosarul Colectiv, risc de colaps financiar pentru două instituții publice

Ca urmare a sentinței definitive din 12 mai a Curții de Apel București, Primăria Sectorului 4  și ISU București-Ilfov erau obligate să plătească în solidar cu patronii clubului Colectiv și cei doi pirotehniști, daune morale și materiale de 300 de milioane lei (aproape 60 de milioane de euro) către victimele incendiului din clubul Colectiv sau rudele acestora.

ADVERTISEMENT

Decizia a pus într-o reală dificultate cele două instituții publice care au suferit condamnări. Sute de păgubiți în acest dosar au transmis somații de executare silită pe adresa PS4 și a ISU București-Ilfov, riscând chiar blocarea activității acestora.

Pentru a nu intra în colaps financiar, instituțiile publice au cerut ajutorul Guvernului, care a aprobat, la rectificarea bugetară din cursul lunii august, transferul a 299 milioane lei către Ministerul de Interne.

ADVERTISEMENT

MAI a virat toți banii în conturile ISU

FANATIK a aflat că banii au ajuns, săptămâna trecută, în conturile Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, și de acolo către victimele din dosarul Colectiv.

Informația a fost confirmată, luni, de Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU București-Ilfov, pentru FANATIK. Acesta spune că solicitările de acordare a despăgubirilor la nivelul ISU București-Ilfov au fost procesate, iar vineri au fost transferați banii către victimele din dosarul Colectiv.

ADVERTISEMENT

ISU București-Ilfov: ”Am procesat peste 300 de cereri. Banii au fost fost trimiși încă de vineri”

”În cursul săptămânii trecute, sumele alocate de Ministerul Afacerilor Interne, destinați păgubiților din dosarul Colectiv au intrat în contul ISU București Ilfov. Pot să vă confirm că până vineri, 9 septembrie, toate solicitările au fost procesate iar banii au ajuns în conturile victimelor sau familiilor din dosarul Colectiv.

Este vorba de peste 300 de persoane care ne-au furnizat date bancare, pentru a fi virate sumele respective. Pe ceilalți îi rugăm să ia legătura cu noi, prin email sau fax”, a declarat Locotenent Colonel Daniel Vasile, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București – Ilfov pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

În continuare, ISU București-Ilfov urmează, conform legii, să recupereze o parte din sumă de la ceilalți condamnați din dosar. În lipsa unei înțelegeri amiabile, modul în care despăgubirile vor fi împărțite între inculpații-condamnați ar putea fi stabilit de instanță.

Daniel Băluță respiră ușurat. Primăria Sectorului 4, asaltată de somații

Vestea este una foarte bună și pentru Daniel Băluță, primarul sectorului 4, care solicitase și el ajutor din partea Guvernului, pentru acoperirea sumelor necesare despăgubirilor.

Până să se întâmple acest lucru, instituția a ajuns să primească zeci de somații pe zi, iar conturile acesteia au fost poprite.

În luna iulie, avocații angajați de Primăria Sectorului 4 au cerut suspendarea provizorie a executării silite, arătând că nu dispune de sumele care îi sunt solicitate.

Avocații PS4: ”Conturile de finanțări au fost poprite”

”Contestatorul a mai învederat că s-a instituit poprirea asupra conturilor deschise la Banca de Export Import a României, însă sumele aflate în conturile respective fac obiectul unor finanţări primite de la instituţii internaţionale pentru derularea unor programe sau proiecte de investiţii, fiind afectate unor destinaţii speciale (…)

Astfel, în cazul în care executarea nu ar fi suspendată, i s-ar cauza grave prejudicii ca urmare a blocării activităţii, existând un risc iminent de încetare totală a activităţii instituţiei publice, producându-se şi prejudicii iminente, previzibile şi de o însemnătate deosebită în patrimoniul terţilor”, se arată în solicitarea depusă în instanță de Primăria sectorului 4.

Conform documentului consultat de FANATIK, la sfârșitul lunii iulie, titlul executoriu viza nu mai puțin de 319 creditori care au inițiat tot atâtea executări silite.

Judecătorii au respins cererea depusă de PS4, printr-o decizie dată la sfârșitul lunii august.

Victimele din dosarul Colectiv, despre ISU și PS4: ”Au ales să facă o mârlănie”

Contestațiile la executare depuse în instanță de ISU București Ilfov și Primăria Sectorului 4 au fost caracterizate drept ”o mârlănie” de Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv.

 „ISU şi Primăria Sectorului 4 au de plătit daune morale şi materiale în valoare de 64 de milioane de euro în urma deciziei definitive în procesul Colectiv. Se ştia că se va ajunge aici încă de la finalul procesului pe fond.

Deci timp arhisuficient ca și cele două instituţii să pregătească banii pentru a nu continua sfidarea şi umilirea victimelor incendiului. Ce au ales însă cele două instituţii, ISU şi Primăria S4 să facă?

O golănie, o mârlănie de cea mai joasă speţă. Au depus contestaţii la solicitările executorilor, cum că ei nu ştiau, nu au primit documente, au fost luaţi nepregătiţi”, a scris preşedintele Asociaţiei Colectiv, pe Facebook.

Media despăgubirilor din dosarul Colectiv este de 200.000 de euro

În dosarul Colectiv, suma medie decisă de instanță pe care fiecare parte civilă trebuie s-o primească este de 150.000 – 250.000 de euro, dar există și victime care au de primit mai mult de 500.000 de euro. Andrei Găluț, solistul trupei Goodbye To Gravity a primit din partea instanței cea mai mare despăgubire, de 1,4 milioane euro.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”