News

Dezvăluirile singurului român primit de două ori la Buckingham de Regina Elisabeta: “Mi-a spus că a fost un coşmar”

Singurul român primit de două ori de către Regina Elisabeta a II-a, la Buckingham. Ce discuție a purtat cu cel mai longeviv monarh al Marii Britanii.
09.09.2022 | 09:26
Dezvaluirile singurului roman primit de doua ori la Buckingham de Regina Elisabeta Mia spus ca a fost un cosmar
Sergiu Celac, singurul român primit de două ori la Palatul Buckingham. Sursa foto: facebook, Wikipedia/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sergiu Celac este singurul român care a avut ocazia să fie primit de două ori la Palatul Buckingham, de către Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Pe atunci, el a reprezentat țara noastră la Londra, în calitate de ambasador, fost ministru al afacerilor externe și traducător la momentul întrevederii dintre Regină și Nicolae Ceaușescu.

Sergiu Celac, singurul român primit de două ori de Regina Elisabeta. Cum s-a întâmplat totul

Sergiu Celac a dezvăluit ce discuție a purtat cu cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, dar și ce știa aceasta despre România.

ADVERTISEMENT

Fostul ambasador al României la Londra a spus pentru Antena 3 că a avut șansa să treacă de două ori pragul Palatului Buckingham prin faptul că avea o vechime mai mare în corpul diplomatic din capitala Regatului Unit, unde a stat vreme de 6 ani, din 1990, până în 1996.

Ce știa Regina Elisabeta a II-a despre România

Întrebat despre lucrurile pe care le știa suverana Marii Britanii despre România, Sergiu Celac a spus că aceasta era bine informată, deoarece primea depeșe diplomatice și documente secrete în fiecare zi.

ADVERTISEMENT

Mai mult, primul-ministru al Regatului Unit, personal, alcătuiește briefing-urile pentru monarh.

 ” (…) Așa că în mod sigur era bine informată și avea și un dosar proaspăt pe masă atunci când m-a primit. Deci era în mod sigur în cunoștință de cauză”, a detaliat Sergiu Celac pentru Antena 3.

Ce a discutat Regina Elisabeta a II-a cu Sergiu Celac

Sergiu Celac a dezvăluit că Regina Elisabeta l-a apreciat foarte mult pentru rolul de traducător, deoarece știa că nu este unul ușor, mai ales atunci când era vorba despre evenimente oficiale.

ADVERTISEMENT

” (…) Pot să vă spun că la primirea mea ca ambasador și-a amintit de faptul că am fost traducător cu ocazia vizitei de stat a lui Ceaușescu și mi-a povestit din propria experiență că la întâlnirile la nivel înalt în Europa sau în format transatlantic este era de obicei așezată între cancelarul Kohl Germaniei și președintele Mitterrand al Franței și trebuia să facă față translatorul.

Așa că a manifestat întreaga simpatie față de această necesară, dar dificilă meserie, din propria experiență că a trebuit să facă pe translatorul. Mi-a spus că a fost un coșmar”, a mai adăugat Sergiu Celac.

ADVERTISEMENT

Dezvăluirile lui Sergiu Celac au fost făcute în contextul în care Regina Elisabeta a murit joi după-amiază, după 70 de ani de ocupare a tronului Marii Britanii.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii avea 96 de ani. Fiul ei, prințul Charles, devenit oficial Charles al III-lea, este acum cel care ocupă rolul de monarh al Regatului Unit.

ADVERTISEMENT