News

Diana Șoșoacă, amendată cu 5000 de lei pentru afirmaţii discriminatorii la adresa lui Raed Arafat. Cum a reacționat șeful DSU. Update

CNCD a decis, miercuri, amendarea Dianei Șoșoacă pentru afirmații discriminatorii la adresa șefului DSU. Senatoarea a fost sancționată cu 5.000 de lei. Iată reacția lui Raed Arafat.
13.01.2022 | 11:00
Diana Sosoaca amendata cu 5000 de lei pentru afirmatii discriminatorii la adresa lui Raed Arafat Cum a reactionat seful DSU Update
ADVERTISEMENT
13-01-2022
09:05

Mesajul lui Raed Arafat după ce Diana Șoșoacă a fost amendată

Șeful DSU a publicat pe pagina sa de Facebook hotărârea Consiliului Combaterii Discriminarii de amendare a Dianei Șoșoacă și a lui Mihail Neamțu, după afirmațiile pe care le-au făcut la adresa sa în spațiul public.

Astfel, el a spus că rarismul este „o boală terminală” care nu ar trebui să mai existe în secolul nostru. Afirmațiile rasiste și xenofobe nu trebuie tolerate, a mai transmis Arafat.

„Rasismul și xenofobia reprezintă o boală terminală a unei societăți și trebuie infruntate și învinse înainte că ele să devină o parte din “normalitatea” în care trăim.

Astfel de afirmații, indiferent cui sunt ele adresate, nu trebuie tolerate într-o societate democratică a secolului 21.

Istoria ne-a arătat ce poate face rasismul, xenofobia și îndemnul la ura, astfel încât este obligația noastră să reacționăm de îndată dacă nu vrem că istoria să se repete!”, a scris Raed Arafat.

Diana Șoșoacă este, din nou, sancționată de autorități. După ce a făcut mai multe afirmații la adresa lui Raed Arafat, pe unele dintre ele CNCD le consideră ”discriminatorii” și a decis aplicarea unei amenzi în valoare de 5.000 de lei.

”De ce nu se duce domnul Raed Arafat în ţara lui de baştină” sau ”Vorbeşte despre dânsul la persoana a III-a, probabil că i se trage din limba ţării sale natale”, sunt unele dintre vorbele pe care le-a rostit în spațiul public Diana Șoșoacă și care sunt sancționate.

ADVERTISEMENT

Afirmațiile discriminatorii făcute de Diana Șoșoacă la adresa șefului DSU

“Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, întrunit în şedinţa de soluţionare a petiţiilor din data de 12 ianuarie 2022, a adoptat următoarea hotărâre: afirmaţiile: “de ce nu se duce domnul Raed Arafat în ţara lui de baştină”, “vorbeşte despre dânsul la persoana a III-a, probabil că i se trage din limba ţării sale natale”, “nu ştiu cum domnul Raed Arafat şi-a luat examenul de cetăţenie”, “trădătorii nu au ce căuta în România” constituie faptă de discriminare potrivit art. 2 alin. (1) coroborat cu art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

Se sancţionează autorul declaraţiei, doamna Iovanovici-Şoşoacă Diana, cu amendă contravenţională de 5.000 de lei. Hotărâre adoptată cu majoritate de voturi, 8 la 1.Votul împotrivă cu propunere de neincidență, faptele ar putea să intre sub incidența legii penale.”, se arată într-un comunicat al CNCD.

ADVERTISEMENT

Scriitorul Mihail Neamțu, în aceeași situație ca a Dianei Șoșoacă

CNCD l-a luat în vizor și pe Mihail Neamțu. În cazul acestuia s-a decis sancţionarea cu avertisment contravenţional.

“Afirmaţiile: ‘vorbeşti română suficient de prost, încât să nu mă simt reprezentat de tine’, ‘mă simt reprezentat ca român de cel care vorbeşte corect română’, ‘sper că ştii limba română corect, este totuşi o condiţie pentru a fi român’ constituie faptă de discriminare potrivit art. 2 alin. (1) coroborat cu art. 15 din O.G. 137/2000”, a mai transmis CNCD.

ADVERTISEMENT

Diana Șoșoacă, record de amenzi și alte sancțiuni

Tot referitor la Diana Șoșoacă, ultima amendă încasată de aceasta a fost în decembrie 2021, de data aceasta pentru nepurtarea măștii de protecție în interiorul Parlamentului. Senatoarea independentă a primit, mai exact, o amendă de 500 de lei.

Situația are legătură cu luna noiembrie, când senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc i-a atras atenția Dianei Șoșoacă, direct de la tribuna Parlamentului că nu poartă mască de protecție.Mai mult, Nicoleta Pauliuc a sunat și la 112 pentru a o reclama pentru acest fapt.

ADVERTISEMENT

Ulterior, un polițist s-a deplasat la fața locului. În cele din urmă, fosta membră AUR și-a pus o vizieră.

O altă sancțiune primită de senatoare a fost în primăvară. Comisia Juridică a camerei a decis cu avertisment scris ca Diana Șoșoacă să nu mai poată reprezenta instituția timp de 3 luni, din cauza comportamentului inadecvat.

Diana Șoșoacă nu s-a lăsat mai prejos și a cerut anularea deciziei Comisiei Juridice a Senatului. Instanța i-a dat apoi dreptate, iar Diana Șoșoacă s-a bucurat de victorie.

”Solutia pe scurt: Respinge excepţia neîndeplinirii procedurii prealabile, invocată de pârât, ca neîntemeiată. Admite acţiunea. Anulează Hotărârea nr.13/26.04.2021 a Biroului Permanent al Senatului.

Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de exercitare a căii de atac urmând a se depune, în caz de formulare, la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată astăzi, 17.12.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, au hotărât magistrații.

ADVERTISEMENT