Life

Digi, Vodafone sau Orange nu mai au voie să facă asta. Cum se realizează, de fapt, portarea de la un operator de telefonie mobilă la altul.

Cum trebuie făcută portarea de la un operator de telefonie mobilă la altul. Ce nu au voie să facă Digi, Vodafone sau Orange.
24.02.2024 | 09:30
Digi Vodafone sau Orange nu mai au voie sa faca asta Cum se realizeaza de fapt portarea de la un operator de telefonie mobila la altul
Cum îți portezi, de fapt, numărul de telefon. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Ce trebuie să știe clienții Digi, Vodafone sau Orange despre portarea de la un operator de telefonie mobilă la altul. Cum se procedează și ce nu este permis.

Cum se face portarea de la un operator de telefonie mobilă la altul

De multe ori, abonații unei rețele de telefonie mobilă vor să se mute la alt operator, însă fără a-și schimba datele și numărul. Acest lucru este posibil în ziua de astăzi, dacă urmezi câțiva pași. Acest proces este, de fapt, foarte simplu.

ADVERTISEMENT

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a precizat, într-un articol, ce trebuie să faci pentru a-ți porta numărul de telefon.

Mai întâi se face o cerere noului furnizor la care dorești să faci transferul, în sensul portării numărului existent. De atunci, noul furnizor trebuie să înceapă demersurile pentru portare.

ADVERTISEMENT

Cei care vor să-și transfere numărul la altă rețea de telefonie mobilă nu trebuie să-și facă griji în privința costurilor. Vechiul operator nu poate percepe niciun tarif pentru portare. În schimb, noul operator poate să solicite un tarif, cu condiția ca acesta să fie “accesibil”.

Vechiul operator nu poate să perceapă taxe deoarece, dacă ar fi fost posibil acest lucru, ar fi putut implementa astfel de măsuri astfel încât să genereze exclusivitate. Acest lucru ar fi putut afecta competitivitatea pieței.

ADVERTISEMENT

Noul operator nu are motive să perceapă tarife mari, deoarece este în interesul său să atragă un număr cât mai mare de clienți. Dacă tarifele de portare ar fi mai mari, atunci mulți clienți nu și-ar mai schimba rețeaua, potrivit avocatnet.ro.

Lucrurile sunt simple și atunci când vine vorba de transferul datelor. Multe date există pe telefonul mobil. Dacă îți schimbi telefonul, datele se pot transfera destul de simplu, prin diverse aplicații sau dispozitive de stocare.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu datele personale

Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR), deținerea datelor poate avea loc numai pentru un anumit temei și cu un anumit scop. În timp ce contractul cu vechiul operator era în executare, existau anumite temeiuri pentru deținerea datelor, cum ar fi executarea contractului.

Atunci când se se termină relația contractuală cu vechiul operator, nu mai există niciun motiv pentru a păstra datele vechiului abonat. Date respective ar trebui să fie șterse.

ADVERTISEMENT
Tags: