News

DIICOT, mesaj ferm despre 10 august! „Nu a fost tentativă de lovitură de stat”. Update – Procurorul general: Dosarul 10 august continuă pentru stabilirea adevărului

15.07.2020 | 14:28
DIICOT mesaj ferm despre 10 august Nu a fost tentativa de lovitura de stat Update  Procurorul general Dosarul 10 august continua pentru stabilirea adevarului
ADVERTISEMENT

UPDATE / Procurorul general, Gabriela Scutea, a ținut să transmit că dosarul 10 august continuă, pentru ”stabilirea adevărului, pentru elucidarea acuzaţiilor şi sesizării formulate din oficiu privind agresiunea asupra cetăţenilor care au participat la protest”.

Mai mult de atât, procurorul general a precizat că înţelege ”emoţia publică suscitată de acest dosar” şi a anunţat că ordonanţa procurorilor va fi ”cântărită în cadrul controlului ierarhic”.

ADVERTISEMENT

Aceasta a explicat că ordonanţa procurorilor a reţinut două planuri. ”Ordonanţa emisă structurează două planuri, acela al unui subiect pasiv colectiv, care a fost reprezentat de mulţimea protestatarilor, privită ca întreg, şi un plan al subiecţilor individuali, în special persoane care au fost agresate după ora 23.00, în momentul în care a fost dispersată mulţimea de oameni din Piaţa Victoriei.

Această ordonanţă a DIICOT are 235 de pagini. Din parcugerea ei sumară, anterior formulării acestei declaraţii, rezultă că procurorii au examinat intervenţia în forţă în anumite zone din piaţă, au examinat folosirea mijloacelor de dispersare a manifestanţilor şi au delimitat unele acte care reflectă lipsuri ale organizării Jandarmeriei în contextul misiunii de ordine publică din Piaţa Victoriei ca elemente contextuale şi nu elemente de abuz în serviciu”, a mai afirmat procurorul general.

ADVERTISEMENT

ȘTIREA INIȚIALĂ / DIICOT a transmis un mesaj ferm despre ceea ce s-a întâmplat în data de 10 august 2018! Astfel, după aproape doi ani de la protestul diasporei din Piața Victoriei, procurorii au oferit o soluție parțială.

Conform oamenilor legii, în dosarul violențelor de atunci nu sunt probe că a fost vorba de o tentativă de lovitură de stat.

ADVERTISEMENT

Vă reamintim că varianta aceasta a fost susținută de Jandarmeria Română în plângerea depusă la Parchet. Cu toate acestea, DIICOT spune acum că nici reprimarea protestului nu a fost pregătită din timp, așa cum au susținut o parte dintre participanți.

DIICOT, primul răspuns despre 10 august

De altfel, mai mulți dintre aceștia au făcut și plângeri penale în acest caz. Drept pentru care, șefii Jandarmeriei de atunci au fost scoși de sub urmărire penală.

ADVERTISEMENT

Trebuie specificat că în acest moment, cazul nu se închide complet. Există informații clare, în cazuri punctuale, că unii jandarmi au acționat cu violență împotriva protestatarilor, fără acoperire legală, așa că vor fi investigați pentru purtare abuzivă de procurorii militari.

Cert este că, deocamdată, DIICOT a anunțat clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii, în forma tentativei, a infracțiunii de acțiuni împotriva ordinii constituționale.

De asemenea, au fost clasate acuzațiile de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă împotriva a patru oficiali din MAI și Jandarmerie – maior CAZAN LAURENŢIU VALENTIN, comisar şef de poliţie CHIRICĂ MIHAI DAN, colonel CUCOŞ GHEORGHE SEBASTIAN și colonel SINDILE IONUŢ-CĂTĂLIN.

De remarcat și că DIICOT și-a declinat competențele pentru urmărirea penală asupra purtării abuzive, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu constând în aceea că ”în data de 10.08.2018, începând cu ora 1800, cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, au avut loc incidente violente în care au fost implicate forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române, în urma cărora a rezultat rănirea mai multor persoane”, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare.

Procurorii au investigat organizarea, conducerea și modul de intervenție al jandarmilor împotriva manifestanților care au participat la protestul diasporei din 10 august 2018.

Vă readucem aminte că dosarul a fost anchetat inițial de procurorii militari. Aceștia au audiat peste 1.600 de oameni și au pus 4 sub acuzare.

În dosar au fost puşi sub acuzare Cătălin Sindile şi Sebastian Cucoş, actualul şi fostul şef al Jandarmeriei Române, conducerea Jandarmeriei Bucureşti (Laurenţiu Cazan), dar şi Mihai Dan Chirică, secretar de stat în MAI. Faptele sunt complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

La rândul ei, Jandarmeria Română a depus plângere, sesizarea vizând infracţiuni împotriva ordinii constituţionale la DIICOT.

În iulie 2019, procurorii din cadrul Secției parchetelor militare au dispus declinarea competenței de soluționare a dosarului 10 august în favoarea DIICOT, motivând că incidentele de la protestul diasporei țin de securitatea națională.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: