Sport

Din biserică, la aurul olimpic și Mondial. Povestea lui Cătălin Chirilă, “băiatul de altar”

Cătălin Chirilă este campion mondial la kaiac-canoe și calificat la Jocurile Olimpice de la Paris. La un pas de om al bisericii, "Băiatul de altar" a ales sportul de performanță.
07.12.2023 | 13:55
Cătălin Chirilă este campion mondial la kaiac-canoe și calificat la Jocurile Olimpice de la Paris. La un pas de om al bisericii, "Băiatul de altar" a ales sportul de performanță. Sursa Foto: SportsNet
ADVERTISEMENT

Cătălin Chirilă este campion mondial la kaiac-canoe, la proba de 1000 de metri. Atletul s-a calificat și la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024. Sportivul de performanță a fost aproape de a deveni om al bisericii sau chiar muncitor pe șantier. Povestea impresionantă a “băiatului de altar” s-a schimbat radical o dată cu alegerea făcută la 14 ani.

Cătălin Chirilă, de la om al bisericii, la campion mondial și Jocurile Olimpice

Cătălin Chirilă are 25 de ani, însă viața sa s-a schimbat radical în urma unei alegeri inspirate pe care a făcut-o în urmă cu 11 ani. Canoesitul a ales să devină sportiv de performanță în detrimentul unei cariere în slujba bisericii. Acest lucru l-a condus către o poveste incredibilă în care a devenit campion mondial. Dar și sportiv calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, acolo unde va reprezenta România.

ADVERTISEMENT

Când era mic, era “băiat de altar” în cadrul bisericii. Acolo unde era mereu prezent alături de bunica sa la toate slujbele. Primul său gând a fost să o ia pe calea credinței și să urmeze o carieră de dascăl în biserică. Chiar dacă nu a ales acest drum, Cătălin a rămas în continuare un om foarte credincios.

“Foarte mult timp m-am gândit inclusiv poate la o carieră acolo în biserică pentru că eram băiat de altar. Și un pas nu mi-a lipsit să nu devin dascăl. Pe lângă cruciuliță, am câteva persoane dragi care sunt alături de mine în barcă cu siguranță. Își pun toată puterea ca eu să reușesc”, a spus Cătălin Chirilă.

ADVERTISEMENT

Munca pe șantier, alternativa sportului de performanță

Cătălin Chirilă face parte dintr-o familie modestă, cu un tată care lucra pe șantier. În drumul său, a apărut și alternativa muncii grele în schimbul sportului de performanță. Însă, dăruirea pentru kaiac-canoe și ambiția de a reuși au fost mult mai puternice.

„Provin dintr-o familie modestă, tatăl meu a avut o muncă onorabilă, însă foarte grea, a muncit pe șantier. Sincer să fiu, dacă nu ajungeam să practic acest sport cu siguranță acolo mă îndreptam”, a mai spus canoesitul.

ADVERTISEMENT

Obiectivul pentru Jocurile Olimpice de la Paris: “Vreau cel puțin cu o medalie”

Cătălin și-a setat deja obiectivul pentru Jocurile Olimpice de la Paris. Sportivul român vrea să se întoarcă cu cel puțin o medalie. Cu 6 luni înainte de cea mai importantă competiție sportivă din lume, campionul mondial a vorbit și despre antrenamentele spartane pe care le face.

“Este o competiție supremă și fiecare sportiv trebuie să facă tot posibilul până a ajunge acolo, să se antreneze cât de bine poate și mai apoi, să lupte acolo pentru a obține cea mai strălucitoare medalie. Eu și staff-ul meu ne-am stabilit să ne întoarcem cel puțin cu o medalie de acolo”, a dezvăluit Cătălin Chirilă, înainte de competiția sportivă la care este calificat pentru a doua oară în carieră.

ADVERTISEMENT

Cătălin Chirilă, despre cea mai grea zi de antrenament: “Îmi este foarte rău atunci”

“Este foarte multă durere, eu o numesc o durere plăcută. Mie îmi place să ajung la acea durere pentru că știu că dacă îmi este greu la antrenament, cu siguranță la competiție îmi va fi mult mai ușor.

Ziua de miercuri este ziua cu cel mai greu antrenament, pe care îl voi ține minte până mă voi lăsa de acest sport. Avem câteva repetări de 250 de metri, mai exact 6 repetări de 250 de metri unde mulți sportivi își doresc să își încheie cariera acolo pe ponton.

Îmi este rău, starea nu este foarte plăcută. De fiecare dată, după ce se termină primii 250 de metri, începe starea de rău, iar după 5-10 minute trece și acea parte urâtă, însă la următoarea repetare de 250 de metri se întâmplă la fel

În perioada de iarnă, pedalăm undeva la 47, 50 de kilometri. La sală, ridic tone, nu mi-am făcut un calcul, dar cred că m-aș speria”, a povestit campionul mondial.

Nu a auzit imnul României de emoții când a devenit campion mondial în 2022, în Canada

“De multe ori am simțit că ceea ce face parte din rutina mea zilnică, nu se compară cu ceea ce fac la concurs. Ne antrenam o dată pe zi înainte de curse, șlefuim diamantul și în curse totul se întâmplă foarte rapid

La Halifax, am trăit sentimente total diferite față de ce am trăit până atunci. A fost o cursă extrem de degajată și cred că datorită antrenamentelor foarte bune și a pregătirii, am reușit să fiu foarte relaxat în fața adversarilor, să spunem că m-am jucat cu ei.

Au fost emoții foarte profunde. Pe lângă faptul că nu auzeam foarte bine imnul și asta nu din cauza vreunui defect tehnic, pur și simplu emoțiile erau atât de mari, că simțeam că mă clatin pe podium.

“Prin muncă, nu prin talent am devenit campion mondial”

Sincer nu aș putea să descriu în cuvinte ce simt acolo, însă mă gândesc doar la sentimentul de satisfacție. Satisfacție în urma efortului pe care îl depun de-a lungul unui an. La un antrenament se muncește enorm, iar eu sunt adeptul muncii.

Mie îmi place să spun că prin muncă, nu prin talent am devenit campion mondial și am de gând ca până la  Jocurile Olimpice, să merg în același ritm și tot prin muncă să obțin o medalie strălucitoare”, a mărturisit sportivul care a câștigat medalia de aur în proba de canoe simplu, 1000 de metri, în 2022, la Campionatele Mondiale din Canada.

În 2022, Cătălin mai este medaliat cu argint la proba de 500 de metri de la Campionatele Mondiale din Canada, cu aur european în proba de 1000 metri simplu și argint european la 500 metri. În 2021 a câștigat bronzul european la 1000 și la 500 de metri. Anul acesta, la Campionatele Mondiale de la Duisburg, din Germania, a devenit campion mondial la canoe simplu, la 500 de metri și vicecampion mondial la 1000 metri. Ultima medalie a fost cea care i-a și adus calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, de la anul.

ADVERTISEMENT