News

Din februarie cresc salariile pentru profesori. Ligia Deca anunța pentru 2023 creșteri de 24%

Profesorii vor primi măriri cuprinse între 3 și 8% în plus la salariul din februarie, reprezentând salariul din ianuarie.
02.02.2023 | 14:05
Din februarie cresc salariile pentru profesori Ligia Deca anunta pentru 2023 cresteri de 24
Cresc salariile profesorilor. Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Potrivit ministrului Ligia Deca, personalul didactic ar putea să primească măriri chiar de 24% în 2023, în timp ce profesorii ar primi creșteri de 10%.

Profesorii vor primi majorări salariale din februarie

Așadar, profesorii ar putea fi ajunși din spate ca nivel salarial de îngrijitori, secretare sau paznici. Potrivit Edupedu.ro, funcțiile de conducere din școli și inspectorate nu vor beneficia de aceste majorări pentru că sunt deja încadrați pe maximul admis de lege.

ADVERTISEMENT

”În 2023, vom respecta prevederile legii 153 din 2017, asigurându-ne în același timp că sunt bani pentru a asigura plata tuturor salariilor la timp.

Concret, în ceea ce privește categoriile de personal pentru funcțiile didactice auxiliare din învățământ, discutăm despre o creștere medie de 9,86%, pentru personalul nedidactic discutăm despre creșteri medii de 24%, pentru funcțiile didactice din învățământul preuniversitar discutăm despre o creștere medie de 6,7%, pentru funcțiile didactice din învățământul universitar discutăm despre o creștere de 4,5%”, declara Ligia Deca.

ADVERTISEMENT

Asta, în contextul în care principalele sindicate din educație vor protesta în fața Guvernului. ”Federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar și superior consideră că, în perioada imediat următoare, Guvernul României trebuie să adopte un act normativ prin care personalului nedidactic să i se acorde salariile de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022, concomitent cu acordarea sporurilor pentru condiții de muncă pentru toate categoriile de salariați din învățământ.

De asemenea, este absolut necesară adoptarea unui act normativ care să repoziționeze salariații din învățământ în ierarhia funcțiilor bugetare, astfel încât funcțiile didactice să nu se mai regăsească în pătrimea inferioară, ci, să fie poziționate în raport cu nivelul de calificare profesională și importanța pentru societate a activității de educare a tinerelor generații”, au transmis sindicatele într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

În luna decembrie, când sindicatele ieșiseră în stradă, premierul Nicolae Ciucă dădea asigurări că se va găsi o soluție pentru o formulă ”abordare salarială unitară și echitabilă pentru sectorul educației”.

Ligia Deca insistă asupra faptului că majorările de salariu pentru profesori nu pot fi făcute în orice condiții, pentru că totul depinde de PNRR.

ADVERTISEMENT

”Creșterile salariale sunt moderate, însă acestea vor fi actualizate ulterior îndeplinirii reformei privind sistemul public de salarizare prevăzută în PNRR.

Creștem cu 16,7% bugetul alocat bunurilor și serviciilor, astfel încât elevii din România să studieze în unități de învățământ în care vor beneficia de căldură și electricitate, fiind prevăzute sumele necesare pentru achitarea utilităților.

Finanțarea învățământului superior ajunge la o sumă record – 5,45 de miliarde de lei – în contextul în care urmărim să punem un mai mare accent pe calitate, prin creșterea ponderii finanțării alocate în baza unor criterii de performanță de la 26,5% la 30%”, a completat Deca.

ADVERTISEMENT
Tags: