Fotbal intern

SUPER EXCLUSIV. Negoiţă PLEACĂ! “A vîndut acţiuni!” Variantă bombă

* La doi ani şi două luni din momentul preluării lui Dinamo, patronul face pasul înapoi....
07.05.2015 | 20:23
SUPER EXCLUSIV Negoita PLEACA A vindut actiuni Varianta bomba
ADVERTISEMENT

* La doi ani şi două luni din momentul preluării lui Dinamo, patronul face pasul înapoi.

* Toate cele trei variante vehiculate pentru banii noului investitor au un numitor comun: Rinat Ahmetov!

DINAMO. În martie 2013, Dinamo cunoştea, după mai bine de un deceniu, schimbarea patronatului, Ionuţ Negoiţă preluînd frîiele de la Nicolae Badea şi Dragoş Săvulescu şi reuşind să atingă un prag de 90% din acţiunile formaţiei „alb-roşii”. Astfel, retragerile celor doi au închis un ciclu al oamenilor de afaceri ce au condus Dinamo într-una dintre cele mai prolifice perioade ale clubului pe plan intern.

DINAMO. După ce timp de doi ani a brevetat şi susţinut proiectul intitulat „New Dinamo”, nereuşit din multe puncte de vedere, Negoiţă a decis să renunţe la acţiunile pe care le deţine. Informaţia, dezvăluită şi confirmată pentru FANATIK.RO de mai mulţi oameni cu influenţă în fotbalul românesc, este detaliată de cei din anturajul lui Negoiţă. „Negocierile au fost secrete, foarte puţină lume cunoaşte acest lucru, dar şi mai puţini oameni ştiu detaliile tranzacţiei. Cred că sînt patru persoane care cunosc în amănunt tranzacţia lui Negoiţă. Cert este că anunţul oficial va avea loc la vară, după finalul actualei ediţii de campionat”, au precizat sursele FANATIK.RO.

ADVERTISEMENT

DINAMO. Negocieri şi cu şapte luni în urmă

Finanţatorul lui Dinamo nu este la prima tentativă de a-şi vinde acţiunile. În urmă cu fix un an, Ionuţ Negoiţă făcea publică dorinţa sa de a vinde clubul din „Groapă”. „Eu vreau să mă retrag din această mocirlă. Am căutat cumpărători sau parteneri, dar nu am găsit. Am avut cîteva discuţii, dar văzînd cifrele s-au retras. Caut în continuare parteneri sau, de ce nu, doritori să cumpere”, era dezvăluirea făcută de Negoiţă în luna mai a anului 2014.

DINAMO. Conform surselor FANATIK.RO, cel mai aproape de a prelua clubul dinamovist a fost un şeic, văr cu patronul lui Manchester City, Mansour bin Zayed Al Nahyan. „La finalul anului trecut, au existat mai multe discuţii între patronul Ionuţ Negoiţă şi acest şeic, însă totul a căzut subit”, au precizat apropiaţii finanţatorului dinamovist.

ADVERTISEMENT

Singura necunoscută o reprezintă, momentan, numele celui care a preluat acţiunile lui Ionuţ Negoiţă, circulînd trei variante, dar toate avînd un nume comun: Rinat Ahmetov, patronul lui Şahtar!

3 VARIANTE

1. Lucescu, noul majoritar

DINAMO. Cea mai probabilă variantă dezvăluită pentru FANATIK.RO în culisele fotbalului de către oamenii cu influenţă este venirea lui Mircea Lucescu la Dinamo după retragerea din antrenorat. Chiar dacă prelungirea contractului cu echipa ucraineană pentru încă un sezon face ca informaţia să fie pusă sub semnul întrebării, revenirea lui „Il Luce” la Dinamo ca acţionar străbate birourile clubului din „Groapă”, nefiind prima dată cînd apropiaţii lui Negoiţă avansează numele celui mai renumit antrenor român. „Anghelache s-a retras oficial tocmai pentru ca lucrurile să fie puse la punct în linişte, noua organigramă şi planurile să fie făcute fără presiune din partea suporterilor. Însă preşedintele lui Dinamo va continua să îşi exercite funcţia şi din spatele cortinei”, este completarea făcută de sursele autorizate de la Dinamo.

ADVERTISEMENT

2. „Vamă”, 42% din acţiuni

A doua variantă nu iese din sfera de influenţă a lui Mircea Lucescu şi, implicit, a patronului Rinat Ahmetov. A doua categorie a oamenilor apropiaţi de Negoiţă şi de Dinamo susţin că Dinu Gheorghe ar fi ajuns la o înţelegere cu patronul de la Rin pentru cedarea a 42% din acţiuni contra sumei de 3 milioane euro! „Relaţia dintre Dinu Gheorghe şi Lucescu este cunoscută, nu mai este nevoie de precizări. Totul a pornit de la lipsa de lichidităţi de care suferă Ionuţ Negoiţă, iar după mai multe discuţii s-a ajuns, pentru moment, la cedarea acestor acţiuni, iar Negoiţă rămîne, pînă la vară, acţionarul majoritar, urmînd să cedeze pachetul majoritar la finalul sezonului”, dezvăluie apropiaţi ai noului preşedinte.

3. Investitor străin

DINAMO. Ultima variantă dezvăluită de FANATIK.RO, însă prima apărută cronologic, exact în momentul în care s-a stabilit că Dinu Gheorghe va fi, oficial, noul preşedinte al lui Dinamo, este preluarea acţiunilor de către un investitor străin din zona fostei Uniuni Sovietice. „Atît se cunoştea în acel moment, dar acum, cînd toate variantele au fost puse cap la cap, singurul nume comun este al lui Rinat Ahmetov care, prin Mircea Lucescu sau Dinu Gheorghe, pare să fie dispus să investească la Dinamo. Cert este că Negoiţă nu mai deţine controlul la club, la vară va fi alt nume”, este concluzia surselor care au făcut dezvăluirea că Negoiţă a vîndut o parte a acţiunilor.

ADVERTISEMENT

Schema acţionariatului

DINAMO. Vînzarea unei părţi consistente de acţiuni din partea lui Ionuţ Negoiţă va aduce un nou investitor în cadrul „haitei”. Cum arăta situaţia pînă acum? Acţiunile erau împărţite între Negoiţă, vechea societate a lui Dinamo şi Cornel Dinu. Conform organigramei, Negoiţă deţinea 90% din acţiunile clubului, vechea societate, AFC Dinamo, a rămas cu 9,5% din pachet, iar ceilalţi doi acţionari, fără să îşi poată exercita puterea, sînt Cornel Dinu, cu 0,3% şi Constantin Eftimescu, cu 0,2%.

Cum a preluat Negoiţă clubul

DINAMO. Sponsor la începutul colaborării cu formaţia din „Groapă”, Ionuţ Negoiţă a preluat controlul formaţiei dinamoviste după ce a cumpărat acţiunile de la Nicolae Badea şi Dragoş Săvulescu, cei doi deţinînd 60%. Această tranzacţie a survenit după ce patronul de la Rin cumpărase şi cele 30% pe care le deţinea Cristi Borcea, contra unei sume estimate de Negoiţă la „cîteva milioane de euro”. Interesant este că în momentul intrării sale în acţionariatul lui Dinamo cu drepturi depline, Negoiţă a precizat că Mircea Lucescu este artizanul mişcării. „Am discutat şi cu domnul Mircea Lucescu, care m-a sfătuit să vin la Dinamo. A fost vorba de un impuls în plus, fiind cunoscută experienţa pe care o are Mircea Lucescu în fotbal. El are dorinţa ca lui Dinamo să-i fie bine”, preciza, în 2013, Ionuţ Negoiţă.

Vremea bilanţului

DINAMO. Cedarea acţiunilor de către Ionuţ Negoiţă vine după ce omul de afaceri a anunţat, în cercul apropiaţilor, că are probleme cu lichidităţile pentru a susţine financiar clubul, însă s-ar fi săturat şi de reproşurile şi injuriile aduse de suporteri. Criticat de marea masă de dinamovişti pentru lipsa totală a performanţelor în cei doi ani de mandat, Ionuţ Negoiţă speră să schimbe părerea suporterilor scoţînd clubul din insolvenţă. Singurul care l-a susţinut constant pe Negoiţă a fost Mircea Lucescu, al cărui nume este vehiculat ca fiind noul acţionar. „La Dinamo a venit un om care şi-a propus să salveze clubul, nu să facă imediat performanţă. A ştiut ce să facă pentru a salva Dinamo”, preciza renumitul antrenor pentru a-i calma pe fanaticii suporteri.

Istoricul insolvenţei

DINAMO. Ionuţ Negoiţă are toate şansele să iasă din acţionariatul lui Dinamo cu o mare bilă albă pentru istoria clubului, salvarea formaţiei de la o soartă asemănătoare cu cea a Rapidului. Înglodată în datorii, societatea FC Dinamo a făcut cerere, la mijlocul anului trecut, de intrare în insolvenţă, cerere acceptată de Tribunalul Bucureşti. Conform Buletinului Procedurilor de Insolvenţă, numărul 14864, Dinamo a avut, în momentul intrării în insolvenţă, o datorie de aproximativ 17 milioane euro, dintre care 10 milioane au fost către Negoiţă şi firmele controlate de omul de afaceri. În momentul de faţă, jucătorii aşteaptă cu nerăbdare decizia Tribunalului Bucureşti de a aproba ieşirea din insolvenţă a lui Dinamo, termenul fiind pe 27 mai. Dacă cererea va fi acceptată la această dată, Dinamo are dreptul să joace din sezonul 2016-2017 în cupele europene. Trebuie doar să-şi cîştige locul. Ionuţ Negoiţă va plăti din cele 17 milioane euro datorii doar 800.000 de euro.

DINAMO. „Blatistul” Bărboianu, un pretext!

DINAMO. Ionuţ Negoiţă a şocat cu acuzele extrem de grave pe care i le-a adus lui Ştefan Bărboianu, căruia i-a fost reziliat contractul după derby-ul pierdut cu Steaua. Şeful „cîinilor” a declarat că are dovezi că olteanul a blătuit partida, fiind dispus să dezvăluie totul la DNA! Reacţia lui Negoiţă a fost interpretată şi altfel de cei din anturajul său. „S-a declarat scîrbit de fotbal, de culisele acestuia şi s-a folosit de <cazul Bărboianu> ca de un pretext. Ştiind că a vîndut deja din acţiuni şi că va pleca, acum îşi pregăteşte terenul. Plus că vrea să iasă cu fruntea sus în faţa suporterilor”, povestesc sursele FANATIK.RO. Mai mult, în celebra conferinţă, Negoiţă a spus la un moment dat: „E posibil să mă gîndesc să vînd Dinamo, pentru că eu sînt şi vreau să fiu curat!”

Marea dilemă: cum de a fost convins „Vamă” în doar 48 de ore?

DINAMO. O altă mişcare a lui Ionuţ Negoiţă a surprins prin rapiditatea cu care s-a realizat. Este vorba despre numirea lui Dinu Gheorghe ca preşedinte la mai puţin de 48 de ore de la demiterea lui Daniel Stanciu. Surpriza a venit pentru că e vorba despre „Vamă”, cunoscut ca un om care analizează foarte atent ofertele şi negociază săptămîni în şir. Nu ar exista decît o explicaţie logică: Dinu Gheorghe avea toate detaliile pe care le găsiţi în aceste rînduri şi s-a apucat de treabă. Poate fi şi motivul pentru care-l şicana pe Stanciu, înainte de a fi demis, întrebîndu-l cum e biroul şi ce maşină conduce…

DINAMO. Totuşi, pentru a veni „Vamă”, trebuia eliberat locul. Aşa că totul s-a petrecut la foc automat: luni, 27 aprilie, la prînz, Stanciu a fost întors din drumul spre Tîrgu Jiu, a fost dat afară, Anghelache a făcut pasul în spate, marţi seara Dinamo a pierdut la Pandurii, iar miercuri Dinu Gheorghe a fost prezentat oficial de Negoiţă!

14 milioane euro a investit Negoiţă la Dinamo, conform propriilor declaraţii

ADVERTISEMENT