Fotbal intern

Dinamo, salvată de la retrogradare? Liga 1 ar putea avea 16 formaţii

05.08.2020 | 16:29
Dinamo salvata de la retrogradare Liga 1 ar putea avea 16 formatii
Dinamo nu mai are timp să își joace restanțele! Și partida cu Hermannstadt e sub semnul întrebării. Reacția fanilor „câinilor”. Sursă foto: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Dinamo nu a avut timp să se bucure după victoria cu FC Voluntari din ultima etapă, 2-1, pentru că noile directive după CEX-ul care a avut loc azi, 3 august, arată că „alb-roșii” nu mai au când să își joace restanțele.

UPDATE, 5 august, ora 16:30 / În ultima perioadă, s-a discutat intens despre mărirea numărului de echipe din sezonul viitor de Liga 1. Principalele beneficiare ar fi echipele aflate la retrogradare în Liga 1. GSP scrie că 13 dintre cele 14 echipe prim divizionare sunt de acord cu schimbarea formatului, singurii care se opun fiind cei de la FC Botoşani. Gino Iorgulescu, preşedintele LPF, nu este nici el împotriva ideii, dar decizia finala va fi luată în Comitetul Executiv al FRF. Răzvan Burleanu a cerut de mai multe ori trecerea la 16 echipe.

ADVERTISEMENT

În cazul în care CEx FRF adoptă schimbarea, Dinamo va scăpa de retrogradare, iar Chindia va juca barajul cu CS Mioveni, pentru ultimul loc de Liga 1. Vor rămâne 6 echipe în play-off, care să se înfrunte tur-retur (10 etape), iar în play-out vor fi 10 formaţii care vor juca într-o singură manşă (9 etape).

FANATIK a anunţat, în EXCLUSIVITATE, acest scenariu încă din 25 iulie.


UPDATE, 4 august, ora 19:00 / Cluburile din Liga 1 au votat pentru stabilirea clasamentului final din play-out. Conform Telekom Sport, varianta aleasă a fost cea a punctelor per meci din play-out, astfel că Dinamo ar ocupa penultimul loc, cu 0,875 puncte şi ar retrograda în Liga 2.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 4 august, ora 11:49 / LPF a anunţat programul pentru ultima etapă din play-out, care se va juca miercuri, 5 august, de la ora 17:00.

După hotărârea Comitetului de Urgenţă al FRF, prin care meciurile de baraj trebuie să se dispute pe 9 şi 12 august, Dinamo va mai juca o singură partidă şi pare condamnată la retrogradare.

ADVERTISEMENT
  • Dinamo – Viitorul
  • Sepsi – Academica
  • Hermannstadt – Poli Iaşi
  • Chindia – FC Voluntari

UPDATE, 4 august, ora 00:14 / Comitetul de Urgență al FRF a anunțat datele pentru baraj, iar Dinamo e condamnată, după ce 7 cluburi au votat barajul pe 9 august. Comunicatul a fost transmi pe site-ul oficial al FRF:

În conformitate cu dispoziţiile art. 49 din Statutul Federaţiei Române de Fotbal, Comitetul de urgenţă compus din Răzvan BURLEANU – Preşedinte FRF, Gino IORGULESCU – Prim-vicepreşedinte FRF, Octavian GOGA – Vicepreşedinte FRF, având în vedere Decizia Comitetului Executiv al FRF din 03.08.2020, având în vedere termenul limită impus de UEFA pentru comunicarea echipelor participante în competițiile europene intercluburi, respectiv 03.08.2020, având în vedere comunicarea LPF cu privire la opinia cluburilor din play-out-ul Ligii 1 referitor la desfășurarea jocurilor de baraj pentru menținerea / promovarea în Liga 1 în două manșe la datele de 9 și 12 august 2020:

ADVERTISEMENT

Aprobă comunicarea către UEFA a cluburilor ce urmează a participa în competițiile europene intercluburi în sezonul 2020/2021, astfel:
Champions League – FC CFR 1907 Cluj
Europa League – U CRAIOVA 1948 Club Sportiv SA
Europa League – FC BOTOȘANI
Europa League – FC FCSB SA – câștigătoarea Cupei României
Youth League – FC VIITORUL – câștigătoarea Ligii Elitelor U19
Ia act de opinia exprimată de majoritatea cluburilor din play-out-ul Ligii 1 (7 cluburi) și pe cale de consecință păstrează programarea jocurilor de baraj pentru menținerea / promovarea în Liga 1 pentru datele de 9 și 12 august 2020”.


Chiar și partida cu FC Hermannstadt de marți, 4 august este sub semnul întrebării.

Înaintea deciziei CEX, Dinamo avea de jucat șapte meciuri în 17 zile, ceea ce oricum însemna o măsură drastică pentru clubul din „Ștefan cel Mare”.

Dinamo nu mai are timp să își joace restanțele

Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Ftobal, a anunțat că play-out-ul trebuie să se termine cât mai repede, pentru ca barajul pentru Liga 1 să se joace pe 9 și pe 12 august.

„A existat o propunere din partea LPF de prelungire a sezonului competițional din 5 august până pe 18 august, cu baraj de promovare / menținere în Liga 1 pe 21 august, debutul de sezon competițional în Liga 1 pe 22 august. A fost respinsă această propunere.

S-a avansat o altă variantă pentru a fi discutată de LPF împreună cu cluburile din play-out: dacă își doresc ca meciurile de baraj să se dispute în 9 și 12 august sau să se mai câștige o dată disponibilă pentru finalizarea Ligii 1, care să continue până pe 9 august, iar în 12 august să avem meciul de baraj disputat într-o singură manșă.

Astăzi și mâine LPF va comunica cu cluburile din play-out și ne vor oferi un răspuns”, a declarat președintele FRF.

De cealaltă parte, Justin Ștefan, secretarul general al LPF, a declarat că nu a înțeles exact ceea ce Răzvan Burleanu a vrut să anunțe: Tot suntem arătaţi cu degetul. E simplu să dai vina pe celălalt. Nu am înțeles ce a vrut să spună Răzvan Burleanu. Este adevărat că în acest nou program este greu ca Dinamo să-și joace restanțele.

O să vorbesc cu cei de la departamentul de competiții, dar și cu cei de la televiziuni… cu deținătorul de drepturi. Este vorba de despăgubiri și nu știu dacă și le asumă cineva”.

Reacția fanilor lui Dinamo

Fanii lui Dinamo au reacționat dur pe rețelele de socializare, după măsura anunțată de Răzvan Burleanu: DINAMO NU ESTE LĂSATĂ SĂ ÎȘI DISPUTE MECIURILE RESTANTE! E posibil să fim victima unui război între FRF și LPF Au rămas 6 meciuri, ceea ce înseamnă 18 puncte puse în joc. Cu aceste puncte Dinamo poate ajunge până la 42 de puncte, egalând Viitorul.

Încheierea playout-ului

Propunerea LPF cu baraj în 21 august a fost respinsă de FRF.
Urmează să se ia o decizie între baraj în dublă manșă pe 9 și 12 august sau baraj într-o singură manșă pe 9 august. Varianta a fost susținută și de LPF.

Mai multe echipe din Liga a 2-a și 6 echipe din playout-ul Ligii 1 nu sunt de acord cu prelungirea playout-ului după 5 august.
LPF trebuie să consulte cu cluburile și să găsescă o soluție.

Schimbarea sistemului competițional

FRF a propus schimbarea sistemului competițional prin trecerea la un campionat cu 16 echipe, cu câte 8 echipe în playoff și playout și meci de baraj între locul 1 din playout și locul 8 din playoff.
Playoff-ul s-ar termina odată cu playout-ului.
A fost doar o dezbatere, dar nu s-a luat o decizie. Din punctul de vedere al FRF noul sistem ar trebui implementat de anul viitor.
Vor fi consultate cluburile din Liga 1 în legătură cu posibilitatea ca acest nou sistem să fie introdus de acum. Săptămâna viitoare se va lua o decizie în cadrul Comitetului Executiv al FRF.

Burleanu: ”Dacă stai 14 zile în carantină, ai nevoie de alte 2 săptămâni pentru a te pregăti. Dinamo a revenit mai repede, dar există un risc pentru sănătatea jucătorilor.”

Legat de neregulile din Cupa României, Răzvan Burleanu a declarat:
”Niciun regulament nu a fost încălcat în nicio fază a Cupei României. Nu am putut să dăm niciun răspuns scris. Am vorbit cu cluburile numai la telefon.”

FRF a găsit o soluție inedită pentru meciul din seara aceasta pentru desemnarea campioanei României: În caz de egalitate vor fi prelungiri și lovituri de departajare.

Campionatul se va încheia fără ca toate meciurile din playoff să se fi disputat.

Probabil este cea mai echitabilă soluție. În același timp avem de-a face cu o schimbare din mers a formatului în care începuse Liga 1. Asta înseamnă că și pentru playout este loc de schimbari și noutăți față de formatul inițial.

Dinamo, prin vocea suporterilor, a cerut să i se dea ocazia să își câștige pe teren dreptul de a rămâne în Liga 1.
După meciul de aseară, câștigat în inferioritate numerică (pentru că băiatul cu fluier a jucat pentru adversari) avem convingerea că Dinamo poate aduna suficiente puncte în cele 6 meciuri pe care le mai are de jucat.

Ne dă speranță și evoluția tinerilor folosiți de Gigi Mulțescu în meciul cu Voluntari și de valoarea altor tineri care astăzi au jucat Finala Ligii Elitelor”.

ADVERTISEMENT