Sport

Dinastia Iordănescu. Al doilea fiu al fostului selecționer Anghel Iordănescu este decis să ducă mai departe tradiția în antrenorat a familiei

Anghel Iordănescu a fost declarat ”Antrenorul secolului XX” în România, pentru performanțele pe banca echipei naționale. Edi Iordănescu este actualul selecționer, iar Alex, al doilea născut al familiei, vine din urmă.
16.02.2022 | 13:58
Dinastia Iordanescu Al doilea fiu al fostului selectioner Anghel Iordanescu este decis sa duca mai departe traditia in antrenorat a familiei
Sursa foto: Facebook/Alex Iordanescu
ADVERTISEMENT

Fostul selecționer al României, Anghel Iordănescu, are patru copii. Primii doi i-au moștenit pasiunea pentru fotbal. Cel mai cunoscut este Edi, cel care de ani de zile a îmbrățișat meseria de antrenor, iar anul acesta a fost instalat selecționer.

Al doilea născut în familia Iordănescu este Alexandru. Deocamdată fotbalist, acesta a dezvăluit că planurile lui de viitor includ o carieră în antrenorat și visează să fie al treilea selecționer din dinastia Iordănescu.

ADVERTISEMENT

Alexandru Iordănescu: ”Selecționeri din tată în fiu”

Familia Iordănescu este a doua din istoria, cel puțin recentă, a fotbalului românesc, după familia Lucescu, în care tatăl și fiul au fost selecționerii echipei naționale.

Pentru performanțele pe care le-a obținut alături de ”tricolori” Anghel Iordănescu a fost desemnat ”Antrenorul român al secolului XX”. Însă, ”tata Puiu” nu a fost doar un important antrenor, ci și un fotbalist foarte bun, cel mai bun marcator din istoria echipei Steaua.

ADVERTISEMENT

Edi i-a călcat pe urme. Nici nu putea să facă altă alegere. A crescut în Ghencea și a fost martorul celor mai importante succese ale roș-albaștrilor. A fost un fotbalist modest, dar și-a etalat moștenirea genetică în antrenorat. A câștigat titlul de campion și de două ori Supercupa cu CFR Cluj. La începutul acestui an a fost numit selecționerul echipei naționale și are misiunea de a-i califica pe ”tricolori” la EURO 2024.

Ultimul, dar nu cel din urmă dintre fii, care și-a propus să ducă mai departe tradiția familiei este Alexandru. Legitimat la CS Dinamo, în liga a patra, al doilea fiu al lui ”tata Puiu” a anunțat că se apucă de cursurile școlii de antrenori și, mai în glumă, mai în serios, și-a propus să fie următorul selecționer din familia Iordănescu.

ADVERTISEMENT

”E o mândrie de familie, de ce să nu recunosc, faptul că la fel ca și familia Lucescu, suntem generație de selecționer din tată în fiu. Cred că ambii au demonstrat că alegerea lor a fost una meritorie. Glumind puțin, cine știe, pe viitor poate voi ajunge și eu pe urmele lui Edi, fratele meu.

Să știți că, în paralel cu cariera de jucător la CS Dinamo, în liga a patra, vreau să urmez cariera de antrenor. O să mă înscriu la școala de antrenori să fac toate cursurile necesare”, a povestit Alex Iordănescu, pentru Eurosport.

ADVERTISEMENT

Alex Iordănescu s-a născut în anul în care tatăl lui ducea România în sferturile Cupei Mondiale

Alexandru Iordănescu are 27 de ani și se poate spune că s-a născut în ”Generația de aur” a fotbalului românesc. A venit pe lume în 1994, anul în care România, sub comanda ”generalului Iordănescu” atingea faza sferturilor de finală la Cupa Mondială.

La fel ca și fratele lui mai mare, Alex s-a ”hrănit” cu performanțele marilor fotbaliști români. Și tot la fel ca și Edi, nici Alex nu este vreun mare fotbalist, dar de mic și-a încercat ”norocul” în antrenorat.

”Am multe amintiri frumoase din perioada în care tata era selecționer, ca de exemplu calificarea la Euro 2016. E adevărat că atunci am început să înțeleg mai bine fotbalul, să îl analizez.

Vă spun un mic secret. Uneori îmi mai făceam echipe, primul 11, și îl arătam tatălui meu să îmi spună și el ce părere are. Era o joacă, dar cred că de atunci am ales să merg spre zona de antrenorat”, a mai spus Alex Iordănescu, pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT