Sport

Cum a devenit Diogo Jota o piesă fundamentală în jocul lui Liverpool! Care este unul dintre secretele ascensiunii portughezului

În al doilea sezon la Liverpool, portughezul Diogo Jota este al doilea marcator din Premier League, cu 10 goluri. Managerul Jurgen Klopp se aștepta la această transformare spectaculoasă, ajutată și de jocurile video.
22.12.2021 | 10:00
Cum a devenit Diogo Jota o piesa fundamentala in jocul lui Liverpool Care este unul dintre secretele ascensiunii portughezului
Diogo Jota a devenit o piesă fundamentală pentru Liverpool, în actualul sezon (sursă foto: hepta.ro)
ADVERTISEMENT

Atacantul lui Liverpool, Diogo Jota, a marcat duminică al zecelea său gol din acest sezon în Premier League, în meciul cu Tottenham Hotspur, încheiat la egalitate, 2-2, ceea ce îl plasează pe locul secund în topul marcatorilor din Anglia, la cinci reușite în urma liderului Mohamed Salah.

Dar, spre deosebire de colegul său de pe Anfield, portughezul de 25 de ani nu are niciun gol din penalty și a disputat cu patru jocuri mai puțin decât egipteanul. În plus, din cele 10 reușite ale lui Jota, șase au reprezentat primul gol al lui Liverpool în meciurile din Premier League, la acest capitol doar brazilianul Raphinha stând mai bine cu șapte goluri ce au deblocat tabela în dreptul lui Leeds United.

ADVERTISEMENT

Diogo Jota a sosit la Liverpool în septembrie 2020 pentru 45 de milioane de euro de la Wolverhampton Wanderers, după ce a fost în curtea lui Atletico Madrid, fără a juca vreun minut în tricoul rojiblanco, întrucât a fost împrumutat câte un sezon la FC Porto și pe Molineux.

În prima jumătate a sezonului actual, Diogo Jota și-a depășit cifrele din întreaga stagiune anterioară

De aici încolo, el s-a transformat încet, dar sigur dintr-o opțiune o prioritate atunci când Jurgen Klopp stabilește primul 11 la Liverpool. Astfel, Jota i-a luat fața lui Roberto Firmino, unul dintre idolii de pe Anfield, forțându-l pe managerul german să îl lase de multe ori pe bancă pe atacantul brazilian.

ADVERTISEMENT

În sezonul precedent, portughezul a marcat nouă goluri în Premier League, la fel ca și Firmino, în cele 19 apariții, iar în Champions League, a mai înscris de patru ori, în condițiile în care timpul său de joc a fost limitat de accidentări.

Situația s-a schimbat considerabil în actuala campanie, în care Diogo Jota a profitat de problemele lui Roberto Firmino, devenind principala opțiune ofensivă pentru Jurgen Klopp, alături de Salah și Sadio Mane.

ADVERTISEMENT

Klopp a știut din prima clipă în care l-a văzut că este jucătorul ideal pentru el

Iar influența tot mai mare a portughezului în jocul lui Liverpool este cu atât mai importantă în condițiile în care egipteanul și senegalezul vor lipsi aproape o lună ca urmare a participării lor la Cupa Africii pe Națiuni.

Jota a fost folosit cel mai des în rolul atacantului central, dar se simte bine în orice poziție din tridentul ofensiv al “cormoranilor”. De aceea, el face adesea schimb de locuri cu Mo Salah, a cărui tendință este de a trece frecvent în poziție centrală, de unde a și înscris majoritatea golurilor din acest sezon.

ADVERTISEMENT

Pentru mulți, ascensiunea fotbalistului de 25 de ani este o surpriză uriașă, dar nu și pentru Jurgen Klopp, care s-a gândit că Diogo Jota este genul de jucător care s-ar integra perfect stilului său de joc încă de la prima impresie.

“Diogo are un pachet incredibil. Personalitate, foarte inteligent, organizat, structurat într-un mod plăcut. Îmi amintesc că atunci când l-am văzut prima oară mi-am spus că ar putea fi un jucător pentru mine. Este atât de intens în toate situațiile și la un înalt nivel din punct de vedere tehnic. O calitate incredibilă”.

Jocurile video l-au ajutat să devină un fotbalist mai bun

Unul dintre secretele acestei evoluții impresionante a fost dezvăluit chiar de Jota: jocurile video de fotbal! În 2020, când încă îmbrăca tricoul lui Wolves, el a devenit cel mai bun jucător de FIFA 20, după ce l-a învins în finala ePremierLeague, competiția destinată fotbaliștilor din Premier League, pe actualul său coleg de la Liverpool, Trent Alexander-Arnold.

Iar recent, lusitanul a mărturisit că aceste jocuri de fotbal virtual, cu care își umple timpul liber, l-au ajutat foarte mult să devină un jucător mai bun pe terenul adevărat: “Cred că sunt foarte importante în înțelegerea jocului, mai ales și a schimbărilor pe care le putem face.”

Iar dacă la jocurile de fotbal pe calculator a demonstrat că este cel mai bun, Diogo Jota vrea să transpună și în realitate, pe iarba verde de pe Anfield, acest lucru.

ADVERTISEMENT