News

Diplomați americani, victime ale unor atacuri energetice. Specialiștii au deslușit misterul după aproape 4 ani

08.12.2020 | 21:58
Diplomati americani victime ale unor atacuri energetice Specialistii au deslusit misterul dupa aproape 4 ani
ADVERTISEMENT

Specialiștii sunt din ce în ce mai aproape să deslușească misterul din spatele simptomelor bizare prin care au trecut cu aproape patru ani în urmă mai mulți ambasadori americani din Cuba și China.

Noul raport al Secţiei de Ingerineri a Academiei Naţionale de Ştiinţă (National Academies of Sciences, Engineering) indică faptul că aceștia au căzut victime unei iradieri cu microunde, pe modelul celei utilizate de Uniunea Sovietică.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință nu exclud, însă, nici posibilitatea expunerii la substanțe chimice, boli infecțioase sau probleme psihologice ca potențiale cauze care să fi agravat leziunile, chiar dacă niciuna dintre aceste variante nu poate fi socotită drept cauză principală.

Mai mulți diplomați americani au căzut victime unor atacuri cu microunde în Cuba și China

În intervalul decembrie 2016 – mai 2018, mai mulţi diplomaţi americani şi canadieni aflaţi la post în capitala cubaneză au acuzat simptome de origine necunoscută. Potrivit unei evidenţe a guvernului american, 26 de membri ai ambasadei SUA au fost afectaţi inițial.

ADVERTISEMENT

Întrucât mulți dintre ei spuneau că au auzit sunete acute similare celor ale greierilor în casă sau în hoteluri, prima ipoteză a fost aceea a unui atac sonor. Studiul asupra maladiilor publicat recent arată, însă, că simptomele sunt „în concordanţă cu efectele energiei direcţionate, cu frecvenţă radio pulsatorie”.

Deși notează că cercetări anterioare asupra acestui tip de răniri fuseseră efectuate în fosta Uniune Sovietică, studiul nu indică sursa energiei și nu lasă de înțeles că ea ar proveni de la un atac.

ADVERTISEMENT

În raportul său, comitetul format din 19 membri susține că s-a confruntat cu provocări importante în încercarea de a clarifica misterul medical. Spre exemplu, diplomații nu au manifestat aceleași simptome, iar cercetarea Academiei Naţionale de Ştiinţă nu a avut acces la toate studiile precedente asupra maladiilor, în condițiile în care multe dintre ele sunt clasificate.

Comitetul a considerat aceste cazuri destul de preocupante, în parte din cauza rolului plauzibil al energiei frecvenţei radio pulsatorii dirijate atât ca mecanism, cât şi ca suferinţe şi debilităţi importante care s-au produs la unele dintre aceste persoane.

ADVERTISEMENT

În calitate de naţiune trebuie să tratăm aceste cazuri specifice, precum şi posibilitatea unor cazuri viitoare cu o abordare concertată, coordonată şi globală”, a declarat preşedintele comitetului, David Relman, profesor de medicină la Universitatea Stanford.

ADVERTISEMENT
Tags: