News

Directoarea ANM, anunț de ultimă oră. Unde vin ninsorile: “Vorbim de diferențe semnificative”

Vremea se schimbă semnificativ. Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat ce se întâmplă cu temperaturile în următoarele zile și care va fi regimul precipitațiilor.
20.01.2023 | 20:38
Directoarea ANM anunt de ultima ora Unde vin ninsorile Vorbim de diferente semnificative
Precipitațiile vor fi predominant sub formă de ninsoare în zonele montane Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Dacă în ultimele zile, ne-am bucurat de o vreme cu soare și temperaturi de primăvară, situația se va schimba radical, explică Elena Mateescu.

Directoarea ANM, anunț de ultimă oră despre vreme

Directorul general al ANM a explicat că va fi vorba despre diferențe semnificative de temperatură de la o zi la alta, deși valorile termice vor rămâne mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă.

ADVERTISEMENT

“Într-adevăr, vorbim de diferențe semnificative în ceea ce privește regimul de temperaturi de la o regiune la alta.

Schimbarea se observă chiar începând de azi (vineri n.r.) pentru că în regiunile intracarpatice temperaturile nu au mai depășit 7-8 grade.

ADVERTISEMENT

De altfel, la această oră înregistrăm 0 grade în partea de sud-vest a țării, la Ban, Jimbolia, Reșița, Moldova Veche, Bozovici, iată valori apropiate de pragul de îngheț, în timp ce în sud-estul țării încă consemnăm valori peste 15 grade 17-18 grade de pildă, la Brăila, Galați, Grivița, Slobozia sau Fetești.

Ei bine, temperaturile rămân în aceeași notă, caracterizând o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, deși diferențele sunt semnificative comparativ cu valorile pe care le-am înregistrat în zilele de 18, 19 și chiar 20.

ADVERTISEMENT

Vorbim de temperaturi în continuare mai ridicate, cu valori cuprinse între 2 până la 10 grade de duminică, chiar 15 grade ceea ce caracterizează în continuare o vreme mai caldă, în special în sud-estul țării.

În schimb, în zona montană, precipitațiile rămân în continuare predominant sub formă de ninsoare, dar este posibil și în Maramureș să consemnăm precipitații sub formă de ninsoare, precipitații mixte în Transilvania și în Dealurile de Vest”, a spus Elena Mateescu la Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Conform prognozei pe patru săptămâni, publicată de ANM, de la începutul lunii februarie temperaturile vor scădea la valori apropiate de normalul perioadei.

Temperaturile vor fi în scădere începând din 23 ianuarie, dar chiar şi după această dată este estimat un regim termic mediu în general peste cel climatologic specific perioadei, cu valori diurne de 4-9 grade şi nocturne între -3 şi 0 grade.

În primele zile, pe arii restrânse, vor fi averse de ploaie, în general slabe, iar probabilitatea pentru precipitaţii locale va fi mai ridicată între 21 şi 23 ianuarie.

ADVERTISEMENT