News

Director din Ministerul Transporturilor, reținut de DNA pentru luare de mită, în dosarul navelor supraevaluate ARSVOM

Un director din Ministerul Transporturilor a fost reținut de DNA pentru luare de mită, în dosarul navelor supraevaluate ARSVOM
07.07.2021 | 19:30
Director din Ministerul Transporturilor retinut de DNA pentru luare de mita in dosarul navelor supraevaluate ARSVOM
ADVERTISEMENT

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, printr-un comunicat, că s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpatului Petre Neacșa, director al Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Acesta este bănuit că a luat mită în cazul navelor supraevaluate de la Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM).

Este a patra reținere din cadrul acestui dosar. La sfârșitul lunii iunie, chiar directorul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare a fost reținut, fiind acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi luare de mită în valoare de aproximativ 2 milioane de lei, alături de alte trei persoane.

ADVERTISEMENT

Director din Ministerul Transporturilor, reținut de DNA pentru luare de mită, în dosarul navelor supraevaluate ARSVOM

Procurorii DNA Constanța au anunțat că măsura s-a dispus miercuri, 7 iulie. Petre Neacșa va fi prezentat judecătorilor cu propunere de arestare preventivă, joi, 8 iunie.

Potrivit ordonanței procurorilor, Petre Neacșa a fost și el implicat în dosarul în care Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) a cumpărat, cu fraudarea legislației primare în materie și la prețuri supraevaluate, patru nave, trei de salvare și una de depoluare.

ADVERTISEMENT

Inculpatul, ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, beneficiari ai contractelor de achiziție publică, suma de 460.000 lei pentru a asigura, prin intermediul Direcției pe care o conducea, fondurile necesare achiziționării  respectivelor ambarcațiuni.

La data de 29 iunie, procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a directorului Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare și a altor trei persoane fizice, administratori ai unor societăți comerciale.

ADVERTISEMENT

În rechizitoriu, procurorii au notat că cei patru au constituit un grup infracțional organizat. Aceștia au achiziționat cele patru nave, prin fraudarea legislației.

Directorul Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, reținut de DNA

Manole Daniel e fost reținut de procurori. Ulterior, acesta a fost plasat în arest la domiciliu. El ar fi primit 3% din sumele plătite de A.R.S.V.O.M. către societatea care a livrat navele, aproximariv 2.000.000 de lei

ADVERTISEMENT

Faptele s-au patrecut în perioada septembrie-noiembrie 2020. Directorul instituției, Manole Daniel, alături de ceilalți inculpați „ar fi constituit un grup infracțional care ar fi avut ca scop achiziția, cu fraudarea legislației primare în materie, de către instituția pe care o conducea primul inculpat a unui număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA),” a transmis DNA .

„Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul că A.R.S.V.O.M. este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiți la recepția finală,” au adăugat.

Procurorii au mai explicat că societatea care a câștigat licitația nu ar fi construit respectivele nave. Acestea ar fi fost achiziționate la jumătate din preț din Estonia.

Ministrul Transporturilor a reacționat în acest caz. Cătălin Drulă a precizat că se efectuau controale cu privire la activitatea Agenției. Acesta ar putea să fie desființată în urma neregulilor sesizate.

ADVERTISEMENT
Tags: