News

Directorii de spitale, scoși de sub influență politică. USR reia proiectului fostului ministru Vlad Voiculescu

Influența politică în numirea șefilor de spitale ar putea fi limitată, în cazul adoptării unui proiect de lege prin care va fi limitată posibilitatea interimatelor prin care partidele controlează managerii instituțiilor spitalicești.
01.07.2021 | 11:22
Directorii de spitale scosi de sub influenta politica USR reia proiectului fostului ministru Vlad Voiculescu
Conducerile interimare din spitale ar putea să dispară
ADVERTISEMENT

Un proiect de lege depus la Senat prevede ca directorii interimari ai spitalelor să aibă un mandat de numai 6 luni, care poate fi prelungit o singură dată. Ulterior acestei perioade este obligatorie organizarea unui concurs pentru ocuparea funcției.

Prelungirea repetată a interimatului cu câte șase luni a fost o practică frecventă pentru controlul celor numiți în funcție fără concurs și care își datorau posturile conexiunilor cu mediul politic.

ADVERTISEMENT

Subiectul numirii directorilor de spital a fost amintit și cu ocazia demiterii fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, colegii săi din USR-PLUS acuzându-și partenerii de guvernare de la PNL că au vrut demiterea lui Voiculescu pentru că acesta intenționa să organizeze concursuri pentru ocuparea tuturor funcțiilor de manageri de spital vacante.

Perioadă de interimat, limitată prin lege

Proiectul de lege a fost inițiat de către deputatul USR-PLUS Adrian Wiener, coleg de partid cu fostul ministru. Proiectul prevede limitarea la 6 luni a interimatelor managerului și celorlalți membri ai comitetului director al spitalelor. Interimatul poate fi prelungit o singură dată cu maxim 3 luni, pentru motive temeinic justificate.

ADVERTISEMENT

Legea permite numirea managerilor de spitale și a membrilor comitetului director pentru perioade succesive, de 6 luni. Astfel, mandatele interimare, prelungite repetitiv, care ar trebui să fie excepția „până la ocuparea prin concurs a funcțiilor de conducere”, devin regula în multe dintre spitalele din România. Această stare de fapt exclude selecția competitivă, prin concurs a conducerii spitalelor”, amintește Adrian Wiener, în expunerea de motive a proiectului său de lege.

Un alt motiv invocat de către Wiener este acela că o stare perpetuă de interimat face ca managerii de spital să nu-și asume proiecte de management cu durată medie sau lungă, limitându-se la gestionarea activității curente.

ADVERTISEMENT

Aluziv, este menționa și faptul că numirea prin concurs, cu un mandat clar, ar face ca managerii să fie independenți față de autoritățile locale care asigură finanțarea spitalelor.

Profesionalizarea managementului spitalicesc presupune selecția competitivă a persoanelor fizice sau juridice care vor îndeplini asumat această funcție și decuplarea de preferința ordonatorului de credite care face numirea”, susține Wiener.

ADVERTISEMENT

Banii pentru spitale, subiect de acuze în coaliție

Când Vlad Voiculescu a fost demis, în luna aprilie, de către premierul Florin Cîțu, a venit un val de reacții furibunde din USR-PLUS care a reclamat faptul că demiterea ar fi fost provocată în realitate de către intenția ministrului de a organiza concursuri pentru toate posturile vacante de manageri de spitale. Liberalii ar fi fost îngrijorați că eliminarea managerilor interimari, controlați politic, ar fi blocat accesul oamenilor de afaceri agreați la contractele bănoase cu spitalele.

Vlad e de vină pentru incompetența, iresposabilitatea și furtișagul din spitalele românești, nu? De peste 30 de ani ați politizat sistemul de sănătate și l-ați distrus, cu manageri de spitale numiți și aflați la cheremul vostru politic, și acum v-ați găsit vinovatul, da? Adică exact pe cel care lupta pentru profesionalizarea managementului din spitale și vă amenința marionetele pentru sifonarea banilor din sănătate. Miza este mare – 10 miliarde de euro pe care le pierdeați prin eliminarea controlului politic la casele județene de sănătate. V-ați panicat, ați dat mâna unii cu alții și ați reușit, da?”, afirma Dragoș Pâslaru, fost ministru al Muncii și actual europarlamentar PLUS.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
10.000.000 € pentru Mircea Lucescu! Nu a stat pe gânduri și a luat...
10.000.000 € pentru Mircea Lucescu! Nu a stat pe gânduri și a luat decizia imediat
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături...
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături cu carduri furate din spital
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Schimbări majore la permise. Cine va fi obligat să îl reînnoiască la 2...
Schimbări majore la permise. Cine va fi obligat să îl reînnoiască la 2 ani
Doi candidați la primărie au fost împuşcaţi la câteva ore distanță în același...
Doi candidați la primărie au fost împuşcaţi la câteva ore distanță în același oraș din Mexic
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să...
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să se spele pe mâini, sunt un dezastru”
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut...
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu
Aceste zodii scapă de o grea povară. Vești mari înainte de Mărțișor
Aceste zodii scapă de o grea povară. Vești mari înainte de Mărțișor
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Răzvan Fodor, DEVASTAT de SEPARAREA de Irina Fodor. Ce mesaj i-a transmis în...
Răzvan Fodor, DEVASTAT de SEPARAREA de Irina Fodor. Ce mesaj i-a transmis în momentul despărţirii FOTO
Operațiunea a 8-a casă. Iohannis trebuia aruncat la coșul istoriei, nu propus la...
Operațiunea a 8-a casă. Iohannis trebuia aruncat la coșul istoriei, nu propus la NATO
Ce este „Privilegiul Doamnelor”, tradiția care se respectă doar pe 29 februarie 2024....
Ce este „Privilegiul Doamnelor”, tradiția care se respectă doar pe 29 februarie 2024. Femeile profită de legendă atunci când e an bisect