News

Directorul Institutului Național de Cercetare Aerospațială București, trimis în judecată de procurorii DNA. Ar fi păgubit instituția cu 5 milioane de euro

Directorul Institutului Național de Cercetare Aerospațială București, trimis în judecată de procurorii DNA. Ar fi păgubit instituția cu 5 milioane de euro.
18.04.2023 | 17:00
Directorul Institutului National de Cercetare Aerospatiala Bucuresti trimis in judecata de procurorii DNA Ar fi pagubit institutia cu 5 milioane de euro
Directorul Institutului Național de Cercetare Aerospațială București, trimis în judecată. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Directorul Institutului Național de Cercetare Aerospațială București, trimis în judecată de procurorii DNA. Ar fi păgubit instituția cu 5 milioane de euro. Cătălin Nae e acuzat, așadar, de abuz în serviciu, conform comunicatului oficial al DNA. În același dosar au fost trimiși în judecată și alți patru administratori ai unor societăți comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Directorul INCAS București, trimis în judecată

”În perioada 2012 – 2014, Cătălin Nae, în calitatea menționată mai sus, ar fi încheiat 12 contracte cu firme fantomă, controlate de ceilalți patru inculpați, în condițiile în care ar fi știut că acestea nu puteau să îndeplinească prestațiile (în domeniul cercetării aeronautice) la care se obligaseră, neavând capacitatea obiectivă să execute astfel de activități (nu dispuneau de capital uman și tehnic), conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Aerospațială Elie Carafoli a achitat societăților respective suma totală de 21.495.199 lei (aprox. 5.000.000 euro), ce constituie un prejudiciu în dauna institutului concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societățile celor patru oameni de afaceri”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Cătălin Nae, la data faptei şi în prezent director general, respectiv preşedinte al consiliului de administraţie al Institutului “Elie Carafoli” – INCAS Bucureşti, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

ADVERTISEMENT

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată şi patru administratori ai unor societăţi comerciale, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată”, mai este menționat în comunicat.

Multă lume se va întreba în acest moment ce este de fapt INCAS Institutul Național de Cercetare Aerospațială ”Elie Carafoli”? Conform datelor oficiale prezentate pe site-ul INCAS.ro, ”Institutul Național de Cercetare Aerospațială „Elie Carafoli” este unitatea de cercetare lider în științe aerospațiale din România, cu o tradiție de peste 60 de ani în inginerie aerospațială, fizica fluxurilor și aerodinamică aplicată, folosind tehnologii de ultimă generație și infrastructură unică, de importanţă strategică naţională.

ADVERTISEMENT

INCAS a fost implicat în toate proiectele aeronautice naționale majore pentru zone civile și militare și în prezent acționează ca un jucător major în politica UE de dezvoltare a cercetării și dezvoltării în cadrul viziunii FlightPath 2050 și al viitorului program Orizont 2020”. De asemenea, INCAS se prezeintă drept o unitate de cercetare, de 20 de ani o companie privată a statului, după reorganizarea de la începutul anilor 2000.

”Începând cu 2007, INCAS a inițiat o strategie solidă pe termen lung pentru recunoașterea statutului și capacităților României în științe aerospațiale, utilizând infrastructura unică de cercetare (inclusiv tuneluri eoliene cu tehnologie de ultimă oră) și competențe remarcabile în domeniile majore și zone de nişă pentru dezvoltare la scară internaţională. În același timp, INCAS a fost recunoscut ca factor de decizie în Europa și la nivel internațional, jucând un rol major în toate documentele și viziunile programatice dezvoltate în ultimii 5 ani în aeronautică.

ADVERTISEMENT

Elaborarea actualului Plan de dezvoltare se bazează pe analiza zonei globale de cercetare și dezvoltare și a noilor provocări impuse de mediul economic și social în schimbare. INCAS este unul dintre contribuitorii la FlightPath 2050, un participant activ la noul ACARE – Consiliul consultativ pentru cercetare aeronautică, a dezvoltat în comun programul EREA – Instituția Europeană de Cercetare în Aeronautică „Viziune pentru viitor – Către generația viitoare de transport aerian. System”, a inițiat și semnat în calitate de membru instituțional Carta Europeană a Cercetătorilor și Codul de conduită pentru recrutarea cercetătorilor” și este unul dintre membrii fondatori ai IFAR – Forumul Internațional pentru Cercetarea Aviației. Aceasta reprezintă o bază solidă pentru întemeierea și implementarea Strategiei și Planului de Dezvoltare propus pentru INCAS în următorul deceniu”, mai este prezentat pe site-ul oficial al instituției.

ADVERTISEMENT
Tags: