News

Șapte medici din Galați, trimiși în judecată pentru ucidere din culpă. Parchetul îi acuză că au lăsat un pacient grav bolnav să aștepte afară, în frig

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel din Galați anunță trimiterea în judecată a șapte medici care, sub diferite forme, s-ar face vinovați de moartea unui pacient.
22.12.2022 | 18:59
Sapte medici din Galati trimisi in judecata pentru ucidere din culpa Parchetul ii acuza ca au lasat un pacient grav bolnav sa astepte afara in frig
Spitalul de Urgență din Galați/ Foto: spitalulurgentagalati.ro
ADVERTISEMENT

Nu mai puțin de șapte medici sunt implicați în dosarul deschis în urma morții unui pacient la Spitalul Județean de Urgență din Galați, fiecare contribuind, din neglijență sau nepăsare, la decesul unui bărbat care, deși grav bolnav, a fost lăsat să aștepte în afara spitalului, în frig, rezultatele unor teste Covid-19 care nu erau necesare, informează News.ro.

Bolnav cu pneumonie, internat din a treia încercare

Acuzațiile care sunt aduse medicilor în rechizitoriu trimis instanței sunt de ucidere din culpă, abuz în serviciu și acces ilegal la un sistem informatic. Dosarul care a fost trimis Tribunalului Galați are nu mai puțin de 72 de volume.

ADVERTISEMENT

În data de 30 octombrie 2021, Florin Nicu Chirilă a venit la Spitalul de Urgență întrucât se simțea foarte rău, însă personalul de la Unitatea de Primire Urgențe l-a trimis acasă fără să-l examineze spunându-i să aștepte la domiciliu ambulanța pentru testarea Covid, în pofida faptului că bărbatul era vaccinat cu schemă completă și făcuse un test rapid cu rezultat negativ.

A doua zi, Florin Nicu Chirilă a ajuns la spital cu simptome de pneumonie – febră, frison, temperatură, dispnee, fiind dus la containerele UPU-Covid din curtea spitalului pentru o radiografie toracică și analize de laborator, al căror rezultate au fost obținute până la ora 11.37. Rezultatul testului Covid a venit la ora 14.10, fiind neconcludent astfel că testarea a fost repetată.

ADVERTISEMENT

Pe toată durata zilei, victima Chirilă Florin-Nicu a aşteptat rezultatul PCR, afară, în frig, fără a i se administra vreun tratament adecvat, până aproape de ora 20.00, când, datorită stării de oboseală şi temperaturii scăzute din exterior, în lipsa rezultatului PCR, a plecat la cerere, după ce i s-a solicitat să semneze că îşi asumă riscul de deces. Nici la acel moment nu i s-a pus diagnostic şi nu i s-a prescris un tratament adecvat la domiciliu. La ora 20.59 s-a obţinut rezultatul PCR negativ.

Luni, 01.11.2021, ora 08.42, Chirilă Florin-Nicu a fost adus de ambulanţă în stare gravă, fiind retrimis de acelaşi medic şef de tură UPU la containere COVID şi supus unui al treilea test PCR inutil, deşi medicul şef de tură Şandru Lidia cunoştea faptul că acesta fusese investigat şi avea rezultat PCR negativ din seara precedentă. Al treilea rezultat negativ s-a obţinut în jurul orei 14.10, ulterior pacientul fiind adus în UPU. În toată această perioadă, pacientul nu a primit niciun tratament. După ora 14.30, deşi analizele medicale din ziua precedentă sugerau starea de şoc septic/septicemie, acesta a aşteptat în UPU mai multe ore, fără tratament”, se arată în comunicatul procurorilor gălățeni.

ADVERTISEMENT

Abia la ora 15.00 a fost consultat, iar medicul internist de gardă a dispus transferul său la Spitalul TBC, unde a fost din nou consultat și apoi trimis înapoi la Spitalul de Urgență, la ora 17.30. „Între orele 17.30 – 19.00 starea sa de sănătate s-a deteriorat total. La ora 19.30 a fost internată efectiv prin Secţia Medicală 2 la A.T.I., iar în timpul nopţii, la ora 4.30 a survenit decesul victimei”, a constatat Parchetul.

Teste PCR cerute fără justificare

Primul medic urmărit penal este rezidentul Bogdan-Dumitru Cucu care nu l-a diagnosticat și nu l-a tratat pe pacient pe 31 octombrie, în intervalul 09.00-21.00. A doua zi, Cucu a solicitat din nou un test RT-PCR, deși rezultatul celui din ziua precedentă era negativ și valabil pentru 48 de ore.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Lidia Șandru este acuzată că, în calitate de șef de tură responsabil de activitarea rezidenților, nu l-a supravegheat pe Cucu, iar pe 1 noiembrie nu a dispus măsurile necesare pentru internarea și tratarea imediată a lui Florin-Nicu Chirilă.

Mai mult, având rezultatul testului PCR din ziua precedentă şi rezultatele analizelor care relevau o stare deosebit de gravă a pacientului Chirilă Florin-Nicu, a dispus în mod absurd trimiterea pentru a doua zi consecutiv a acestuia la containere U.P.U. – COVID, pentru efectuarea unui nou test PCR. Nici măcar explicaţiile repetate ale asistentei de ambulanţă care a însoţit bolnavul, că acesta are rezultat PCR negativ din seara precedentă valabil 48 de ore, că în ziua precedentă a aşteptat 12 ore afară, în frig, şi starea sa de sănătate era afectată grav (saturaţie oxigen 74%, etc.), nu au determinat-o să intervină pentru salvarea vieţii victimei”, se spune comunicatul Parchetului.

Al treilea medic ce va fi judecat este Amalia-Florența Morcov, pentru ucidere din culpă şi abuz în serviciu, întrucât, în calitate de șef de tură, a contrasemnat transferul la Spitalul TBC dispus de medicul internist, iar după întoarcerea bolnavului nu a dispus nicio măsură de tratare a acestuia. „Pacientul a fost internat abia la ora 19.30 la A.T.I. independent de orice efort din partea medicului şef de tură. Practic, în tot acest interval de timp nu a avut contact vizual cu victima”, susțin procurorii gălăţeni. Pentru ucidere din culpă va fi judecată și rezidenta Olguța Ciureanu, care nici ea nu a dispus tratarea cu antibiotic a lui Chirilă.

Cel de-al patrulea medic anchetat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi este Olguţa Ciureanu, pentru ucidere din culpă.

Neglijențe grave ale medicilor de la laborator

Odată cu al cincilea medic se adaugă și acuzația de acces ilegal la un sistem informatic, pe lângă ucidere din culpă și abuz în serviciu, fiind vorba de Cristina Morar, de la laboratul de analize al spitalului. Pe 30 octombrie nu s-a prezentat la serviciu, în înțelegere cu alt medic, Ana Anton, pe durata turei 2 Covid, Anton făcând de gardă timp de 24 de ore. A doua zi, Morar a venit la muncă și a făcut și tura Anei Anton. Morar avea la dispoziție două aparate de testare pentru Covid: Elite Ingenius (cu o durată de prelucrare de trei ore) şi 12 probe pe aparatul Genexpert (cu o durată de prelucrare de maxim o oră).

În acest context, primind la ora 15.39 a doua probă RT-PCR recoltată victimei Chirilă Florin-Nicu, ce reprezenta o urgenţă medicală majoră, aceasta a nesocotit menţiunea de urgenţă înscrisă atât pe formularul anexă de însoţire a probei, cât şi pe cererea introdusă în acelaşi timp în aplicaţia Hipocrate, precum şi diagnosticul de suspect COVID din cerere, precum şi din fişa pacientului din aplicaţia Hipocrate şi deşi ar fi trebuit să o prelucreze urgent în aparatul Genexpert cu prelucrare rapidă de maxim o oră, aceasta a introdus-o cu întârziere, pentru prelucrare în aparatul Elite Ingenius, obţinând rezultatul negativ după cinci ore, respectiv la ora 20.59. Urmarea imediată a acţiunii sale culpabile a constat în întârzierea cu 24 de ore a internării victimei, precum şi decesul ulterior al acesteia”, susțin anchetatorii.

Ulterior, Morar a încercat să ascundă absența de la serviciu a colegei sale, accesând calculatorul fără drept cu userul și parole Anei Anton pentru a valida probele prelucrat de aparatul Genexpert, deși pe rezultate a aplicat parafa proprie. Ana Anton nu este acuzată de ucidere din culpă, dar procurorii susține că a accesat calculatorul de serviciu al unei alte colege pentru a obține date care să o ajute în eventualitatea anchetei penale.

În fine, al șaptelea medic care va fi judecat este George Țocu, pentru ucidere din culpă. Și acesta se face vinovat de faptul că, pe 31 octombrie 2021, nu a prelucrat cu prioritate proba recoltată de la pacientul Florin-Nicu Chirilă, deși acesta reprezenta o urgență majoră. În loc ca rezultatul testului să fie obținut după o oră, acesta a fost validat după cinci ore.

Luni, 01.11.2021, acelaşi medic efectuând serviciul în tura I COVID, primind spre prelucrare a treia probă a aceluiaşi pacient, nu a introdus-o spre prelucrare de urgenţă, la aparatul Genexpert, validând rezultatul negativ abia după cinci ore, respectiv la ora 14.10. În această modalitate a contribuit în mod direct, din culpă, la întârzierea internării şi decesul victimei”, mai precizează procurorii gălățeni.

ADVERTISEMENT
Tags: