News

Discuție fără rezultat între Joe Biden și Xi Jinping. SUA insistă cu drepturile omului, China avertizează Taiwanul

Joe Biden, și Xi Jinping au purtat negocieri ce au durat peste trei ore prin intermediul unei convorbiri video. Dar nu au reușit să micșoreze pozițiile de dispută între cele două țări susține o analiză a Reuters.
16.11.2021 | 15:46
Discutie fara rezultat intre Joe Biden si Xi Jinping SUA insista cu drepturile omului China avertizeaza Taiwanul
ADVERTISEMENT

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, și liderul comunist al Chinei, Xi Jinping, au încheiat cel mai lung dialog al lor, dar se pare că cele trei ore și jumătate de discuții nu au adus niciun rezultat, arată o analiză a Reuters.

Discuții de trei ore între liderii SUA și China. Biden insistă cu drepturile omului, Xi a avertizat Taiwanul

Presa de stat din China a catalogat discuția ca „sinceră, constructivă, substanțială și fructuoasă”. Un oficial american de rang înalt, însă, a declarat că dialogul dintre Biden și Xi – o videoconferință, în fapt – s-a prelungit mai mult decât se aștepta. Cei doi au abordat o serie de subiecte, de la Taiwan la schimburile comerciale cu Coreea de Nord, și de la situația din Afganistanul la cea din Iran.

ADVERTISEMENT

„Se pare că au făcut schimb de opinii cu privire la tot ceea ce se întâmplă sub soare, dar nu au anunțat nicio decizie sau măsură politică (…) Poate că acest lucru va fi dezvăluit în zilele următoare, dar dacă nu, discuția a fost o precizare a pozițiilor de bază ale ambelor părți”, a subliniat Scott Kennedy, specialist pe probleme legate de China la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale de la Washington.

În ceea ce privește Taiwanul, Xi a spus că țara sa va trebui să ia decizii ferme în situația în care forțele pro-independență de pe insulă vor trece de o anumită ”linie roșie”. Xi, care nu a ieșit din țară de când COVID-19 s-a extins din China în întreaga lume, a descris cele două țări ca pe „două nave gigantice care navighează pe mare” și care trebuie ținute în frâu ca să nu se ciocnească, a raportat presa de stat chineză.

ADVERTISEMENT

Principalele subiecte abordate în discuția dintre Biden și Xi

Joe Biden l-ar fi presat pe Xi Jinping să accepte că țara sa încalcă dreptului omului. Drept răspuns, Xi Jinping a amenințat că va lua măsuri dacă Taiwanul va provoca China, relatează Reuters.

Convorbirea, deși fără niciun rezultat imediat, le-au permis liderilor să își schimbe poziția astfel încât să se evite o situație de ”Război Rece”.

ADVERTISEMENT

Joe Biden a menționat, la rândul lui, că trebuie să evite conflictele

„Mi se pare că responsabilitatea noastră, în calitate de lideri ai Chinei și Statelor Unite, este să ne asigurăm că competiția dintre țările noastre nu se transformă în conflict, fie că este intenționat sau nu (…) Doar o competiție simplă, directă”, a declarat Biden în convorbirea video cu Xi Jinping.

Joe Biden și Xi Jinping nu s-au mai văzut personal din momentul în care Biden a ajuns la președinție, iar ultima oară când au discutat a fost la telefon, în luna septembrie. Șeful SUA a afișat un zâmbet larg când președintele chinez a apărut pe ecranul mare din sala de conferințe de la Casa Albă.

ADVERTISEMENT
Tags: