News

Aproape de război în Taiwan! China a trimis avioane militare. Reacție promptă a SUA

24.01.2021 | 15:58
Aproape de razboi in Taiwan China a trimis avioane militare Reactie prompta a SUA
ADVERTISEMENT

Aproape de război în Taiwan după ce mai multe avioane militare au pătruns două zile consecutiv în spaţiul aerian de apărare al țării. De altfel, tensiunile cresc vizibil în zonă.

Vă readucem aminte că cei din China consideră Taiwanul, stat condus democratic, ca teritoriu al lor. Tocmai de aceea, chinezii au intensificat în ultimele luni activitatea militară din apropierea insulei.

ADVERTISEMENT

A fost pentru prima oară când s-au adus în discuție avioane de luptă şi bombardiere. Astfel, dacă în trecut erau doar aeronave de recunoaştere, situația pare că s-a schimbat dramatic.

Aproape de război în statul Taiwan!

În ultimele 24 de ore, opt bombardiere şi patru avioane de luptă chineze au fost remarcate în zona de apărare a Taiwanului. Acestea au fost localizate mai exact între Taiwan şi Insulele Pratas pe care le controlează în Marea Chinei de Sud.

ADVERTISEMENT

Alte 15 au zburat în aceeaşi zonă duminică, a anunţat Taiwanul. Ministerul taiwanez al Apărării a spus că au fost trimise din China şase avioane de luptă J-10, patru J-16, două SU-30, un avion de recunoaştere Y-8 şi două aeronave anti-submarin Y-8.

Instituţia a adăugat că forţele aviatice taiwaneze au fost trimise să răspundă. Interesant este că cei din China nu au comentat, deocamdată, deloc. Anterior, s-a transmis că astfel de acţiuni au ca obiectiv apărarea suveranităţii ţării şi că sunt concepute ca un avertisment împotriva „complicităţii” dintre Statele Unite şi Taiwan.

ADVERTISEMENT

De altfel, Statele Unite ale Americii au cerut Chinei să nu mai pună presiune pe Taiwan şi şi-au reafirmat angajamentul faţă de insulă şi dorinţa de a consolida relaţiile.

Mai mult de atât, armata americană a transmis că un grup de portavioane condus de USS Theodore Roosevelt a intrat în zona disputată din Marea Chinei de Sud pentru a promova „libertatea mărilor”.

ADVERTISEMENT

Statele Unite, ca multe alte ţări, nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar, prin lege, oferă insulei mijloacele necesare pentru apărare. Administraţia Biden a afirmat că angajamentul său faţă de Taiwan este „solid”.

ADVERTISEMENT
Tags: