Life

Dispare un operator uriaș de telefonie din România. Toți clienții trebuie să se reorienteze

Unul dintre cei mai mari operatori de telefonie mobilă se retrage din România. Ce se va întâmpla, de acum încolo, cu românii care îi erau clienți.
03.02.2024 | 21:08
Dispare un operator urias de telefonie din Romania Toti clientii trebuie sa se reorienteze
Lycamobile se retrage din România. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

2023 s-a încheiat cu stângul pentru sectorul telefoniei mobile. Unul dintre cei mai mari operatori prezenți pe piața mondială și-a încheiat activitatea pe teritoriul țării noastre. Acum, toții clienții sunt nevoiți să caute alte alternative și să se reorienteze.

Operatorul de telefonie virtuală care și-a luat adio de la România

Încă de la finalul anului trecut, una dintre cele mai populare rețele de telefonie din lume a decis să se retragă din România. Lycamobile, căci despre ea este vorba, și-a închis toate operațiunile de la noi din țară. Însă, nu înainte de a oferi explicații pentru alegerea făcută.

ADVERTISEMENT

Potrivit operatorului de telefonie mobilă, ceea ce a determinat retragerea de pe piață a fost creșterea costurilor operaționale. Din cauză că operatorul Lycamobile de pe teritoriul României a înregistrat pierderi uriașe, a decis că este timpul să se retragă.

În ultimii 8 ani, Lycamobile a pierdut 60 de milioane de lei în România. Operatorul de origine britanică nu a mai vrut să iasă pe minus. Astfel, a decis să pună lacătul pe afacerea de la noi din țară.

ADVERTISEMENT

În România, Lycamobile a activat timp de 8 ani. Din păcate, anunțul de închidere a fost făcut chiar la finalul anului trecut. În tot acest timp, pentru a funcționa și a avea acces la rețea, Lyca Mobile a apelat la ajutorul celor de la Telekom Mobile.

Ce se va întâmpla, de acum încolo, cu românii care erau clienții Lycamobile

Afacerea cu capital britanic nu a mai funcționat la nivelul așteptărilor încă din 2016. De acum 8 ani, Lycamobile a început să aibă pierderi din ce în ce mai mari, în ciuda tuturor eforturilor depuse de a se menține pe piață.

ADVERTISEMENT

Creșterea costurilor operaționale au dus și la creșterea datoriilor. În ceea ce privește operatorii virtuali de telefonie mobilă precum Lycamobile sau Goil Services, românii au fost destul de sceptici în a face această tranziție.

Potrivit datelor publicate de ANCOM, milioane de români au preferat să folosească rețelele de telefonie clasice. Orange, Vodafone sau Digi însumau un total de 24,3 milioane de utilizatori, în timp Lycamobile și Goil Services abia dacă aveau 50.000 de clienți.

ADVERTISEMENT

Deși pentru clienții Lycamobile este o adevărată surpriză, mai ales că trebuie să se reorienteze, nu același lucru îl cred și consultanții din piață.

”Piaţa telecomuncaţiilor din România a fost şi rămâne una din cele mai competitive din Europa. Simplist, s-ar putea afirma că este efectul prezenţei a prea mulţi operatori raportat la dimensiunea pieţei. În acest context, nu este o supriză ieşirea unui operator din piaţă”, a spus Bogdan Belciu pentru zf.ro.

ADVERTISEMENT