News

Dispozitivul banal care crește factura la energie. Românii îl folosesc aproape continuu de Crăciun fără să știe cât curent consumă, de fapt

Dispozitivul banal care crește factura la energie. Este folosit de aproape toți românii în luna decembrie, în perioada Crăciunului.
11.12.2023 | 21:50
Dispozitivul banal care creste factura la energie Romanii il folosesc aproape continuu de Craciun fara sa stie cat curent consuma de fapt
Dispozitivul banal care crește factura la energie. colaj Fanatik/ Foto Unsplash
ADVERTISEMENT

Dispozitivul banal care crește factura la energie. Este folosit de aproape toți românii în perioada sărbătorilor de iarnă. Însă, nu toți știu cât curent consumă, de fapt, fiind nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru plata facturilor.

Dispozitivul banal care crește factura la energie

Crăciunul vine cu dorința oamenilor de a-și decora casele, balcoanele sau curțile cu instalația de iluminat. Activitatea este nelipsită din locuințele românilor, fiind așteptată atât de cei mici, dar și de cei mari.

ADVERTISEMENT

Cei mai mulți dintre români folosesc instalația pentru bradul de Crăciun, simbol al sărbătorilor de iarnă. Astfel, pe lângă globulețe, beteală sau alte ornamente, luminițele sunt cele care completează perfect imaginea bradului de Crăciun.

Cum luna decembrie vine cu cheltuieli suplimentare, trebuie să știți că instalațiile cu becuri sau leduri pot să mărească factura la energie. Asta se va întâmpla mai ales dacă vor funcționa fără încetare.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor, citați de Playtech.ro, „la o medie de 0,45 wați pe bec, instalația de brad clasică consumă în total 292,5 wați, sau aproximativ 0,29 kilowați, în orice moment”.

În total, vorbim de 372 de ore, adică circa 109 kWh. În schimb, dacă veți alege o instalație cu LED, consumul va fi mult mai mic, între 5 și 10 wați pe oră. Pentru o perioadă de treizeci de zile, pentru 10 ore pe zi (300 de ore în total), instalația de brad cu 100 de becuri va consuma 2,25 kWh, adică în jur de 3 lei.

ADVERTISEMENT

Sfaturi utile pentru economisirea energiei

Pentru a reduce consumul de energie în luna sărbătorilor de iarnă, experții au câteva sfaturi utile. De exemplu, se recomandă ca instalația să nu funcționeze non-stop. Poți controla cât timp să meargă cu ajutorul temporizatoarelor.

Dacă instalația de brad este pornită, ar fi bine să nu țineți și luminile aprinse. În cazul în care doriți să iluminați spații mari, cel mai bine ar fi să alegeți becurileLED, precizează experții în domeniu.

ADVERTISEMENT

Un sfat important pentru a preveni incidentele nefericite este ca instalația montată afară să fie alimentată cu baterii. Acordați o atenție deosebită cablurilor, care trebuie să fie bine asigurate în acest sezon.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: