News

Dispută diplomatică în Asia. Acuzații între Thailanda și Sri Lanka din cauza unui elefant

Autoritățile din Thailanda, acolo unde elefanții sunt tratați cu o grijă aparte, au acuzat Sri Lanka că au neglijat un elefant oferit cadou în urmă cu 20 de ani
02.07.2023 | 16:57
Disputa diplomatica in Asia Acuzatii intre Thailanda si Sri Lanka din cauza unui elefant
Muthu Raja, elefantul oferit cadou de Thanilanda statului Sri Lanka. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un elefant thailandez care a fost dăruit statului Sri Lanka în urmă cu 20 de ani a fost dus înapoi în Thailanda duminică, din cauza unei dispute diplomatice legate de presupusele rele tratamente la care ar fi fost supus.

Dispută diplomatică pornită de la un elefant

Autoritățile thailandeze dăduseră elefantul în vârstă de 29 de ani, Muthu Raja, cunoscut și sub numele de Sak Surin, statului Sri Lanka în 2001. Cu toate acestea, anul trecut au cerut returnarea acestuia în urma unor acuzații de tortură și neglijare în timp ce se afla într-un templu budist din sudul insulei.

ADVERTISEMENT

Mamiferul de 4.000 de kilograme a fost transportat de pe aeroportul din Colombo cu un zbor comercial dus-întors, care a costat 700.000 de dolari, potrivit oficialilor thailandezi. Aceștia nu au precizat cine anume va suporta aceste cheltuieli. După ce va ajunge în Chiang Mai, elefantul va fi pus în carantină într-o rezervație naturală din apropiere.

Muthu Raja a fost luat din locuința sa temporară de la o grădină zoologică din Colombo într-o cușcă de oțel special concepută pentru acest zbor. Patru îngrijitori thailandezi și un îngrijitor din Sri Lanka au însoțit elefantul în timpul zborului, în timp ce două camere de supraveghere CCTV i-au monitorizat starea de sănătate în timpul tranzitului.

ADVERTISEMENT

Potrivit medicului veterinar-șef de la grădina zoologică Dehiwala, Madusha Perera, Muthu Raja suferea și era plin de abcese când a fost salvat din locuința sa anterioară, anul trecut. Grupurile de protecție a animalelor susțin că elefantul fusese forțat să lucreze cu o echipă de exploatare forestieră, iar rănile sale, unele dintre ele presupuse a fi fost provocate de îngrijitorul său, au fost neglijate.

Tensiuni între Thailanda și Sri Lanka

Odată întors în Thailanda, elefantul va fi supus la hidroterapie pentru a trata o rană rămasă la piciorul stâng din față, conform declarației lui Perera. În Sri Lanka, elefanții sunt considerați sacri și sunt protejați prin lege.

ADVERTISEMENT

Organizația Rally for Animal Rights and Environment (RARE), care a militat pentru salvarea elefantului din templu, și-a exprimat nemulțumirea față de plecarea acestuia și solicită urmărirea penală a celor responsabili de neglijarea animalului.

Un grup naționalist din Sri Lanka a organizat o demonstrație în fața ambasadei thailandeze din Colombo, cerând ca elefantul să rămână în continuare în Sri Lanka pentru încă șase luni.

ADVERTISEMENT

Jagath Gunawardana, un ecologist din Sri Lanka, a declarat că atunci când un cadou este luat înapoi, acesta va avea un efect negativ asupra legăturilor dintre cele două țări. Sri Lanka consideră că elefanții sunt sacri și îi protejează prin lege. Cu toate acestea, acest lucru nu elimină posibilitatea ca animalele să fie supuse unor abuzuri, o problemă frecventă și în Thailanda. Prim-ministrul din Sri Lanka, Dinesh Gunawardena, a declarat luna trecută că i-a transmis personal regelui thailandez regretele țării sale cu privire la starea animalului.

Ministrul pentru viața sălbatică, Pavithra Wanniarachchi, a declarat că Thailanda este fermă în cererile sale de returnare a elefantului. Ministrul thailandez al mediului, Varawut Silpa-archa, nu a comentat dacă Muthu Raja a fost maltratat, dar a menționat că guvernul thailandez a oprit practica de a trimite elefanți în străinătate. Misiunile diplomatice din Bangkok inspectează acum starea elefanților care au fost trimiși anterior în străinătate.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat...
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat chiar și pe Florin Piersic
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink