Life

Animalul din România care face de rușine carnivorele din savană. Ucide fără milă, deși nu are deloc o talie impresionantă

V-ați întâlnit cu ea fulgerător, dar nu ați avut habar că este un reprezentant demn al carnivorelor. Pare ca un șobolan cu trup și reflexe de șarpe.
19.02.2023 | 09:56
Animalul din Romania care face de rusine carnivorele din savana Ucide fara mila desi nu are deloc o talie impresionanta
Animalul din România care face de rușine carnivorele din savană. Sursa foto: instagram.
ADVERTISEMENT

Deși este un animal care se regăsește pe teritoriul României, foarte puțini au avut ocazia să dea ochii cu el, asta pentru că unul dintre cele mai agile carnivore din lume. Nevăstuica, căci despre ea este vorba, are talia unui șobolan, reflexe de șarpe și canini fioroși precum o fiară însetată de sânge.

Animalul din România care ucide fără milă, deși are talia unui șobolan

Nevăstuicile atrag adesea privirea, dar, întâlnirile sunt rare și fulgerătoare. Acest carnivor face parte din familia Mustelidelor (jderi, vidre, dihori, nurci și bursuci) și este un animal de pradă demn de luat în seamă.

ADVERTISEMENT

Animalul din România care face de rușine carnivorele din savană, are, conform cercetătorilor 18 subspecii. În țara noastră au fost identificate două, Mustela nivalis nivalis și Nustela nivalis boccamela, care își au habitatul în patru zone: Malcoci în Dobrogea, la Ciulnița, în Pădurea Comana și lângă Brașov.

Masculii de nevăstuică au o talie mică, ei măsurând între 15-26 de centimentri, la care se mai adaugă lungimea cozii de patru-opt centimetri. Greutatea lor este estimativ de 60-150 de grame. Femelele sunt cu mult mai mici, ele cântărind între 32-80 de grame.

ADVERTISEMENT

Nevăstuica poate ucide animale de 10 ori peste greutatea ei

Comparată cu carnivorele de talie mare precum: leul, tigrul, leopardul, lupul, hiena și ursul, nevăstuica este capabilă de performanțe notabile, asta pentru că, poate ucide un iepure care are de cinci sau zece ori greutatea sa. Astfel, ar însemna ca leul să ucidă singur un elefant.

Temutul animal se hrănește cu rozătoare: șoareci, șobolani, hârciogi, popândăi și iepuri de vizuină. De asemenea, încearcă să vâneze și păsări, șopârle, broaște, și, în cazuri rare, cocoși de munte sau iepuri de câmp.

ADVERTISEMENT

Sunt recunoscuți pentru uciderea prăzii în adâncul viziunelor, însă, adesea sunt văzute atacând și la suprafață. Asupra șoarecilor atacă cu o mușcătură letală la baza craniului, secționându-le coloana vertegrală, în timp ce prăzilor de dimensiuni mai mari le aplică mușcături la carotide. Știind că nu le poate doborâ pe moment, așteaptă să fie răpuse din cauza pierderii sângelui.

Animalele de pradă care pot răpune nevăstuica

Ca orice animal de pradă, are și nevăstuica dușmanii ei. Printre aceștia se numără dihorii, samurii, vulpile, pisicile sălbatice, ulii porumbari și șorecari, bufnițele mari și acvilele.

ADVERTISEMENT

Animalul din România care face de rușine carnivorele din savană duc o existență solitară, cu excepția sezonului de împerechere care durează din martie până în august. Gestația durează cinci-șapte săptămâni, la sfîrșitul căreia nevăstuica aduce pe lume între șase și opt pui.

ADVERTISEMENT
Tags: