News

DNA, percheziții la primăria Iași condusă de Mihai Chirica. Reacția edilului după descinderile procurorilor. Update

Procurorii DNA realizează percheziții la sediul primăriei Iași condusă de Mihai Chirica. Sunt cercetate infracțiuni de corupție.
10.06.2021 | 11:06
DNA perchezitii la primaria Iasi condusa de Mihai Chirica Reactia edilului dupa descinderile procurorilor Update
ADVERTISEMENT
10-06-2021
08:13

Mihai Chirica, prima reacție după perchezițiile DNA la primăria Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a oferit prima reacție după perchezițiile DNA de la sediul instituției pe care o conduce. Acesta a declarat că nu are nicio calitate în dosarul de corupţie instrumentat de procurori.

Edilul a spus că aceste percheziţii sunt în acord cu legea şi că ancheta procurorilor anticorupţie ar fi fost declanşată ca urmare a unei plângeri venite din partea unui membru al Partidului Naţional Liberal, fost consilier local, cu privire la un schimb de teren care a avut ca scop extinderea unui cimitir.

”Este o acţiune pe care o face DNA București privind ridicarea unor documente legate de perioada 2005- 2018, o acţiune absolut legală, care s-a întâmplat din timpul pandemiei. Au cerut nişte documente.

Acum au venit să îşi întregească portofoliul de documente pe care le solicită. Sigur că da, sunt primarul în funcţie. Trebuie să le acord tot sprijinul pentru ca lucrurile să meargă aşa cum scrie la lege. Nu am nicio calitate şi nici foarte multe detalii. Sunt hotărâri legate de inventarierile din 2005.

Probabil este legat, din ce am putut să remarc, şi de terenul care a făcut obiectul schimbului de lângă Cimitirul Eternitate şi care, se pare, a fost o reclamaţie din interiorul PNL, a unui consilier la vremea respectivă faţă de colegii săi”, a afirmat Chirica, conform ZiaruldeIași.

O echipă de procurori de la DNA București a ajuns joi dimineață la sediul Primăriei Iași. Aici au loc percheziții într-un dosar care privește presupuse infracțiuni de corupție săvârșite în anul 2019.

Procurorii DNA, percheziții la primăria Iași condusă de Mihai Chirica. Sunt cercetate infracțiuni de corupție

Într-un comunicat de presă emis joi, DNA anunță că verificările sunt realizate în 11 locații, printre care Primăria Iași, locuințele unor persoane și sediile unor companii.

ADVERTISEMENT

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, în cursul anului 2019.

În cursul zilei de 10 iunie 2021, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 11 locații situate pe raza județului Iași, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

ADVERTISEMENT

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, anunță instituția.

ADVERTISEMENT

În prezent, Mihai Chirica, primarul Iașului, auto-suspendat din PNL, are mai multe dosare de corupție instrumentate atât de DNA, cât și de DIICOT. În cel mai recent, deschis în luna aprilie, Chirica (PNL) are calitatea de suspect în dosarul DIICOT Iași în legătură cu concesiunea unui teren al primăriei către familia unor apropiați.

Un schimb de terenuri realizat de Primăria Iași, investigat de DNA

Procurorii DNA investighează modul în care Primăria Iași a făcut un schimb de terenuri. Primăria a cedat un teren valoros în schimbul altuia necesar pentru extinderea cimitirului din localitate, scrie pres alocală.

ADVERTISEMENT

Potrivit publicației 7iași.ro, în 2019, anul vizat de cercetările DNA, primarul Mihai Chirica a propus Consiliului Local un schimb de terenuri, la care inițial consilierii PNL s-au opus.

Ulterior, o parte dintre consilieri au acceptat schimbul, fiind convinși de Chirica și de Costel Alexe, pe atunci șeful organizației județene PNL Iași.

De pe urma tranzacției, firma G&R Imobiliar Group SRL a dat primăriei un teren într-o zonă cu valoare mică de piață, lângă Cimitirul Eternitatea, și a primit la schimb un teren în zona Cicoarei, mult mai valoros din punct de vedere imobiliar.

Proiectul schimbului de terenuri a fost respins în trei ședințe consecutive, dar a patra oară câțiva consilierii PNL și-au schimbat poziția și hotărârea a fost aprobată. Chiar înainte de votul decisiv, șeful PNL Iași, Costel Alexe, a fost filmat petrecând la aceeași masă, la o cafenea din Palas, alături de patronii firmei care a beneficiat de acest schimb.

ADVERTISEMENT
Tags: