News

Doctorul Vasile Astărăstoae susţine că numărul de infectaţi cu noul coronavirus este mult mai mare: “Ştim doar 10-15% din purtătorii virusului”. Exclusiv

25.06.2020 | 18:03
Doctorul Vasile Astarastoae sustine ca numarul de infectati cu noul coronavirus este mult mai mare Stim doar 1015 din purtatorii virusului Exclusiv
ADVERTISEMENT

În România, numărul de infectări cu noul coronavirus este în creştere. Joi s-a înregistrat cel mai mare număr de îmbolnăviri din ultimele două luni, cu 460 de cazuri noi. Acest nivel nu a mai fost înregistrat din finalul lunii aprilie, când am avut 468 de cazuri.

FANATIK a vorbit despre numărul mare de infectări cu profesor doctor Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași.

ADVERTISEMENT

Doctorul este de părere că numărul infectaţilor din ţara noastră este mult mai mare şi cunoaştem doar 10-15% dintre purtătorii asimptomatici ai noului coronavirus. În opinia medicului, vestea bună este că purtătorii asimptomatici nu sunt atât de contagioşi, drept dovadă, nu sunt atât de mulţi pacienţi în spitale:

Vasile Astărăstoae crede că numărul de infectaţi din ţara noastră este mult mai mare

“Numărul de infectări la nivel naţional este sigur mai mare decât cel pe care îl publică autorităţile. Eu cred că testele detectează… hai să spunem un procent de 10-15% din purtătorii virusului, cei asimptomatici.

ADVERTISEMENT

Ei se plimbă în continuare, nu transmit boala aşa rapid pentru că cei asimptomatici sunt mult mai puţin contagioşi decât bolnavii care au simptome. De aceea, nu ne-am trezit cu o explozie de cazuri astfel încât spitalele să fie colmatate. 

Numărul de persoane care sunt internate, cu tot cu asimptomatici, care este o prostie pentru că nimeni nu internează asimptomaticii, şi vedeţi că spitalele stau cu paturi goale”, a spus profesorul Astărăstoae pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

“Alţi bolnavi care au nevoie de asistenţă medicală nu pot fi primiţi pentru că toate sunt declarate suport COVID-19, bolnavilor le este frică”

Vasile Astărăstoae susţine că oamenii vor trăi cu virusul şi trebuie să înveţe să facă acest lucru, însă o problemă sesizată de doctor este că pacienţii care au nevoie de asistenţă medicală nu pot să meargă la spital:

“În schimb, alţi bolnavi care au nevoie de asistenţă medicală nu pot fi primiţi pentru că toate sunt declarate suport COVID-19, bolnavilor le este frică. Unii nu se duc nici la testare pentru că le e frică că vor fi internaţi şi se vor îmbolnăvi. 

ADVERTISEMENT

Această testare are o marjă de eroare între 4% şi 30%. Eu nu ştiu ce metode şi ce kit-uri se folosesc. Pe cea mai performantă există o marjă de eroare de 4%, iar cele neperformante au o marjă de eroare de 30%. 

Să spunem că testăm cu cel mai performant. Totuşi, 4% pot să apară fals pozitiv sau fals negativi. Ideea este că noi trebuie să ne obişnuim să trăim cu acest virus pentru că el nu va dispărea pur şi simplu, peste noapte”, a spus prof. doctor Vasile Astărăstoae.

În România, până joi s-au înregistrat 25.286 de infectaţi cu coronavirus, dintre care 17.906 s-au vindecat. S-au înregistrat 1565 de decese COVID+19, în timp ce peste 72.000 de persoane sunt în izolare sau carantină.

 

ADVERTISEMENT
Tags: