News

Ce documente medicale își vor pierde valabilitatea din 31 martie 2022. Anunțul CNAS

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat, luni, 21 martie, lista cu documentele medicale care își vor pierde valabilitatea din 31 martie 2022.
21.03.2022 | 18:15
Ce documente medicale isi vor pierde valabilitatea din 31 martie 2022 Anuntul CNAS
ADVERTISEMENT

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) CNAS a publicat, luni, lista documentelor a căror valabilitate nu va mai fi prelungită de la 1 aprilie 2022.

CNAS prezintă lista cu documentele medicale care își vor pierde valabilitatea din 31 martie 2022

Documentele a căror valabilitate a fost prelungită pe perioada stării de alertă instituită în România din cauza pandemiei de Covid-19 urmează să expire din 31 martie 2022.

ADVERTISEMENT

​Sunt incluse aici documente medicale, inclusiv bilete de trimitere, a căror valabilitate a fost prelungită în repetate rânduri pe perioada stării de alertă.

Vorbind strict de actele medicale, acestea își vor pierde valabilitatea începând cu data de 1 aprilie. Cu alte cuvinte, va fi necesară o nouă evaluare a medicului specialist pentru emiterea unor noi documente, prevede un proiect de act normativ, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Iată despre ce documente este vorba:

  • Biletele de trimitere pentru specialități clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică şi de reabilitare;
  • Biletele de trimitere pentru specialități paraclinice;
  • Recomandările medicale pentru îngrijiri medicale la domiciliu, îngrijiri paliative la domiciliu;
  • Recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive ce se depun/se transmit la casa de asigurări de sănătate;
  • Deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive.

CNAS face precizarea că nu vor fi afectate de această reglementare documentele care se află în perioada de valabilitate.

ADVERTISEMENT

Care e perioada de valabilitate a acestor documente

Biletul de trimitere pentru specialităţi clinice are o valabilitate de maximum 30 de zile calendaristice de la data emiterii.

Excepţii: Pentru toate bolile cronice, biletele de trimitere pentru specialităţile clinice şi pentru îngrijiri paliative în ambulatoriu au valabilitate de până la 90 de zile calendaristice.

ADVERTISEMENT

Biletul de trimitere pentru specialităţi clinice recomandate de medicul de familie, care are evidenţiat „management de caz”, are o valabilitate de 90 de zile calendaristice.

Biletul de trimitere pentru specialitatea clinică medicină fizică şi de reabilitare are o valabilitate de maximum 90 de zile calendaristice de la data emiterii.

Biletul de trimitere pentru specialităţi paraclinice are o valabilitate de maximum 30 de zile calendaristice de la data emiterii.

Prin excepţie: Pentru toate bolile cronice, valabilitatea biletului de trimitere pentru investigaţii paraclinice este de până la 90 de zile calendaristice.

”Biletul de trimitere pentru investigaţii paraclinice – examinări histopatologice şi citologice are termen de valabilitate 90 de zile calendaristice.

Biletul de trimitere pentru investigaţii paraclinice recomandate de medicul de familie/medicul de specialitate din ambulatoriu, care are evidenţiat ”management de caz”, are o valabilitate de 90 de zile calendaristice;

Biletul de trimitere pentru investigaţii medicale paraclinice de înaltă performanţă (RMN, CT, scintigrafie şi angiografie) are valabilitate 90 de zile.

Recomandarea medicală pentru dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive îşi pierde valabilitatea dacă nu este depusă la casa de asigurări de sănătate în termen de 30 de zile calendaristice de la data emiterii”, se mai arată pe site-ul CNAS. Întregul comunicat, AICI.

Sursa citată mai informează că proiectul de act normativ care cuprinde totalitatea modificărilor și completărilor reglementărilor din sistemul de sănătate care vor intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2022 se află pe circuitul de avizare interinstituțională.

ADVERTISEMENT