News

Documente pentru ieșirea din țară a minorilor. Acte obligatorii și condiții

Documente pentru ieșirea din țară a minorilor. Documentele obligatorii și condițiile de care trebuie să țină cont românii.
07.03.2024 | 15:42
Documente pentru iesirea din tara a minorilor Acte obligatorii si conditii
Documente pentru ieșirea din țară a minorilor. Acte obligatorii și condiții. sursa foto: freepik, politia de frontieră. Colaj: fanatik
ADVERTISEMENT

Documente pentru ieșirea din țară a minorilor. În afară de pașaport sau carte de identitate a acestuia, mai aveți nevoie și de alte acte pentru a trece cu un minor peste graniță. Pentru a nu risca întoarcerea din drum sau reținerea de către autoritățile de la vamă, iată ce trebuie să aveți în vedere! În articolul de mai jos găsiți un ghid complet privind călătoria cu un minor în afara României.

Ce documente ai nevoie ca să ieși cu minorul din țară

Românii care vor să iasă din țară cu un minor, trebuie să știe de ce documente au nevoie pentru a trece vama cu el. Când vine vorba de călătoriile în străinătate, există anumite reguli pentru a putea călători cu un minor. Indiferent dacă sunteți părinți, tutore legal sau o altă persoană care călătorește cu un minor, este musai să respectați legislația.

ADVERTISEMENT

Mulți cred că certificatul de naștere al copilului este document de călătorie. Total greșit! În afară de pașaport sau carte de identitate, la trecerea vamei cu un copil minor este nevoie și de alte documente în funcție de cine îl însoțește. Așadar, trebuie să aveți următoarele asupra dumneavoastră pentru a nu avea probleme la frontieră:

  • Pașaportul minorului: În majoritatea țărilor, un pașaport este obligatoriu pentru ieșirea din țară. Acesta trebuie să fie valabil pe întreaga durată a călătoriei.
  • Viză, dacă este necesară: Dacă țara de destinație necesită viză pentru cetățenii din țara de origine, minorul trebuie să aibă și el o viză valabilă.
  • Acordul părinților sau tutorelui legal: Unele țări pot solicita un acord scris din partea ambilor părinți sau a tutorelui legal pentru a permite ieșirea minorului din țară. Aceasta este o măsură de siguranță pentru a preveni răpirea internațională a copiilor.
  • Certificatul de naștere al minorului: În unele cazuri, poate fi necesar să prezentați un certificat de naștere al minorului pentru a dovedi vârsta acestuia.
  • Alte documente: Unele țări pot avea cerințe speciale suplimentare pentru ieșirea minorilor din țară, cum ar fi autorizații speciale sau alte documente emise de autorități.
ADVERTISEMENT

De precizat că declarația este valabilă cel mult 3 ani de la data întocmirii. În tot acest timp, părintele însoțitor poate să plece împreună cu minorul de mai multe ori din țară, asta dacă se încadrează în termenul înscris în declarație.

Când nu e nevoie de declarația celuilalt părinte

Există și excepții când nu este nevoie de declarația celuilalt părinte pentru a ieși din țară cu un copil minor. Aceste situații trebuie cunoscute de toți adulții care călătoresc în străinătate cu un minor în mașină sau în avion.

ADVERTISEMENT
  • când minorul are reședința sau domiciliul în țara de destinație.
  • când celălalt părinte a decedat, a fost decăzut din drepturile părintești, este declarat dispărut (în condițiile legii), dacă părintele însoțitor exercită singur autoritatea părintească sau i-a fost încredințat copilul de către instanță
  • părintele care însoțește minorul trebuie să dovedească încadrarea într-o situație prezentată mai sus cu acte, adică să facă dovada că celălalt părinte a decedat, dacă a fost decăzut din drepturi sau exercită singur autoritatea părintească.

Acte necesare când minorul este însoțit de ambii părinți

În cazul în care minorul călătorește însoțit de ambii părinți, minorul trebuie să aibă asupra lui pașaport sau carte de identitate, dacă minorul are împlinită vârsta de 14 ani. În caz contrar, nu va putea trece de granițele țării.

ADVERTISEMENT

Acte obligatorii când minorul este însoțit de un singur părinte

Pe de altă parte, dacă minorul este însoțit doar de unul dintre părinți, acesta trebuie să prezinte următoarele acte la vamă:

  • pașaportul sau actul de identitate al minorului, după caz;
  • o declarație autentificată cu acordul celuilalt părinte. Este necesară copiilor minori cu cetățenie română doar la ieșirea din România, nu și la intrarea în țară.
  • declarația mai este cunoscută și sub numele de procură și se realizează în prezența unui notar public de către părintele neînsoțitor. Acest act reprezintă acordul acestuia pentru deplasarea în străinătate a copilului. Declarația poate fi făcută și în străinătate.

Cum iese din țară un minor însoțit de un reprezentant legal

Dacă minorul care iese din țară este însoțit de un reprezentant legal, atunci acestuia i se va permite trecerea la graniță doar în baza hotărârii judecătorești rămasă definitivă și irevocabilă/definitivă. Din aceasta trebuie să rezulte că persoana/persoanele însoțitoare exercită drepturile și obligațiile părintești asupra copilului.

Minorul însoțit de o terță persoană

Conform legii în vigoare, minorul poate călători în străinătate însoțit și de o altă persoană majoră, care nu este nici părintele, dar nici reprezentantul său legal. În situația dată, însoțitorul are obligația de a avea asupra sa următoarele acte pentru a trece granița cu copilul:

  • acordul ambilor părinți. Pot da o declarație comună. Dacă părinții locuiesc în țări diferite, declarațiile se pot da separat, la consulat sau la un notariat.
  • certificat de cazier judiciar valabil 6 luni de la data eliberării. Doar certificatele emise de către autoritățile române, respectiv Direcția Cazier Judiciar, Statistică și Evidențe Operative din cadrul I.G.P.R. se iau în considerare.
  • acte din care să rezulte calitatea de persoană desemnată din cadrul unei societăți comerciale autorizate, în condițiile legii, să desfășoare activități de transport internațional de persoane.
ADVERTISEMENT
Tags: