News

Noi obligații pentru românii care trec granița alături de minori. Informațiile verificate de poliția de frontieră

O lege recentă instituie obligativitatea verificării unui nou set de informații în cazul românilor care trec granița alături de minori.
07.11.2023 | 23:41
Noi obligatii pentru romanii care trec granita alaturi de minori Informatiile verificate de politia de frontiera
Se schimbă legea privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a promulgat, marţi, actul normativ care modifică Legea 248/2005, în sensul instituirii obligației verificării online a informațiilor din cazierul judiciar de către poliția de frontieră, în cazul persoanelor care însoțesc minorii.

Noi obligații pentru românii care trec granița alături de minori

Prin noile dispoziții legale este modificat art. 31 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 248/2005, în sensul instituirii obligației verificării online a informațiilor din cazierul judiciar de către poliția de frontieră, în cazul persoanelor care însoțesc minorii.

ADVERTISEMENT

În urma promulgării noilor dispoziții, art. 31 alin. (2) lit, b) va avea următorul cuprins: ”(2) Organele poliţiei de frontieră vor întrerupe, de asemenea, călătoria minorului, chiar dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 30, în următoarele situaţii:

b) În urma verificării menţiunilor înscrise în Sistemul Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar – ROCRIS de către poliţistul de frontieră, acesta constată că însoţitorul a săvârşit anterior una dintre infracţiunile următoare:

ADVERTISEMENT
  • omor;
  • infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale;
  • infracţiuni privitoare la traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile;
  • lipsire de liberatate în mod ilegal;
  • infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori;
  • trafic de ţesuturi sau organe umane;
  • infracţiuni de terorism”.

Conform actului normativ recent promulgat, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul va modifica în mod corespunzător Normele metodologice de aplicare a legii 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, aprobate prin hotărârea Guvernului 94/2006, cu modificările și completările ulterioare.

ADVERTISEMENT

Așadar, polițistul de frontieră va fi cel care va verifica situația judiciară a însoțitorilor adulți ai minorilor, prin intermediul Sistemului Național de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar – ROCRIS.

Astfel, cazierul judiciar se va emite pe loc, polițiștii de frontieră având acces la cele mai recente informații cuprinse în certificatul de cazierul judiciar al unei persoane, explică Avocatnet.ro.

ADVERTISEMENT

Potrivit legii 248/2005, minorii nu pot trece frontierele țării noastre fără a fi însoțiți de o persoană majoră, iar acordul părinților sau al reprezentantului legal este necesar aproape în toate situațiile. Copilul poate călători în străinătate însoțit și de o altă persoană majoră, care nu este nici părintele, nici reprezentantul său legal.

În mod similar situației în care un părinte călătorește singur cu copilul său, în baza acordului celuilalt părinte, însoțitorul are obligația de a avea asupra sa o declarație de acord a ambilor părinți sau a părintelui căruia i-a fost încredințat copilul sau care exercită autoritatea părintească de unul singur ori a reprezentantului legal al copilului. În plus, însoțitorul trebuie să prezinte și un certificat de cazier judiciar.

ADVERTISEMENT