News

Documente secrete ale SUA, privind planurile de război din Ucraina, s-au scurs pe reţelele de socializare. Anchetă de amploare la Pentagon, se încearcă ştergerea lor

O scurgere importantă de documente secrete despre război i-au alarmat pe oficialii de la Pentagon, mai multe informaţii "top secret" ajungând în spaţiul public.
07.04.2023 | 11:35
Documente secrete ale SUA privind planurile de razboi din Ucraina sau scurs pe retelele de socializare Ancheta de amploare la Pentagon se incearca stergerea lor
Imagine din război, de pe frontul de la Bahmut Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Presupusele documente de război confidențiale cu planurile secrete ale SUA și ale NATO de a întări armata ucraineană, ca răspuns la contraofensiva planificată împotriva forțelor ruse, au apărut pe rețelele de socializare în această săptămână, a confirmat un înalt oficial al administrației americane.

Numărul victimelor din război diferă semnificativ faţă de versiunile oficiale

Pentagonul investighează cine ar putea fi responsabil pentru scurgerea de documente secrete, care au fost publicate pe Twitter și Telegram, scrie The New York Times. Analiștii militari consultaţi de ziar cred că documentele au fost publicate cu conținut ușor modificat în comparație cu ceea ce era în originale. Și anume, se pare că în versiunea apărută pe rețelele de socializare, estimările americane ale pierderilor ucrainene sunt mărite, iar estimarea Pentagonului privind pierderile rusești ar fi redusă. Un astfel de modus operandi sugerează că Moscova sau cel puțin actori legați de Kremlin ar putea fi în spatele acestor scurgeri, potrivit analiștilor.

ADVERTISEMENT

Ei nu au oferit dovezi care să confirme astfel de acuzații și niciuna dintre părți nu s-a exprimat încă pe acest subiect. Oficialii administraţiei Biden încearcă să elimine documentele de pe rețelele de socializare, Twitter şi Telegram, dar se pare că demersul nu are încă prea mare succes.

„Suntem conștienți de ceea ce s-a întâmplat și analizăm chestiunea”, a declarat la scurt timp purtătorul de cuvânt adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh. Nu există planuri concrete de luptă în documente care să precizeze cum, când și unde intenționează ucrainenii să-și lanseze ofensiva, despre care oficialii americani spun că este „probabil” să înceapă luna următoare.

ADVERTISEMENT

Documentele, mai scrie The New York Times, sunt vechi de aproximativ cinci săptămâni, astfel că oferă o viziune americană și ucraineană asupra ofensivei care datează din jurul datei de 1 martie, oferind o privire de ansamblu asupra a ceea ce ar putea avea nevoie ucrainenii pentru ofensivă.

Cu toate acestea, cu ochii instruiți ai planificatorilor militari ruși, generalilor sau analiștilor de informații, aceste documente ar putea oferi o mulțime de informații pe care aceştia nu le-au avut până la scurgerea lor în spaţiul public. De exemplu, documentele notează rata de consum a munițiilor HIMARS, sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate furnizate de SUA, pe care ucrainenii îl folosesc pentru a lovi de la distanță ținte precum depozitele de muniții, infrastructura sau concentrările de personal militar.

ADVERTISEMENT

Pentagonul nu a anunțat încă public cât de repede ucrainenii folosesc muniția pentru HIMARS, dar documentele scurse săptămâna aceasta afirmă în mod explicit acest lucru. Analiştii au spus vineri dimineaţă că este dificil de evaluat impactul documentelor scurse asupra evoluţiei situaţiei din prima linie, atât acum, cât şi în lunile următoare.

În ofensiva recentă, rușii nu au reușit să facă progrese semnificative în estul Ucrainei, iar analiștii occidentali se întreabă dacă armata rusă, după pierderi uriașe, este capabilă să lanseze o altă ofensivă sau să ofere rezistență semnificativă contraofensivei ucrainene planificate.

ADVERTISEMENT

Nu este clar cum au ajuns documentele pe rețelele de socializare. Dar ceea ce se știe în acest moment este că majoritatea canalelor pro-Kremlin au început să le distribuie, potrivit analiștilor militari, care avertizează că documentele publicate de surse ruse ar fi putut fi modificate selectiv pentru a prezenta dezinformări susținute de Kremlin. „Indiferent dacă documentele sunt autentice sau nu, ar trebui să fii foarte atent la orice este publicat de surse ruse”, a declarat Michael Kofman, directorul departamentului de studii ruse la CNA, un institut de cercetare din Arlington, pentru The New York Times.

De exemplu, unul dintre documente afirmă că între 16.000 și 17.500 de soldați ruși au fost uciși în Ucraina, în timp ce ucrainenii au suferit aproximativ 71.500 de victime militare. Atât Pentagonul, cât și alți analiști estimează că pierderile rusești sunt semnificativ mai mari – aproximativ 200.000 de morți și răniți, în timp ce pierderile ucrainene sunt estimate la aproximativ 100.000 de uciși și răniți.

Prima scurgere masivă de informaţii, de la începutul războiului

Oricum, analiştii spun că anumite părţi din documente par autentice şi ar putea oferi ruşilor informaţii importante, cum ar fi un calendar pentru livrările de arme, informaţii importante despre forţele ucrainene care se pregătesc pentru o contraofensivă şi detalii militare similare. Un document etichetat „top secret” oferă informații despre „starea conflictului la data de 1 martie”. În acea zi, oficiali ucraineni se aflau la baza militară americană din Wiesbaden (Germania), unde au participat la un exercițiu militar. O zi mai târziu, președintele șefilor de stat major al armatei americane Mark Milley și generalul Christopher Cavolli, comandantul suprem al aliaților în Europa, au şi vizitat baza.

Un alt document include coloane care enumeră unitățile, echipamentele și antrenamentele forțelor ucrainene, cu programe pentru perioada ianuarie-aprilie. Documentul conține un rezumat al adunării a 12 brigăzi de luptă, dintre care nouă se spune că sunt antrenate și aprovizionate de către Statele Unite și alți aliați NATO. Din cele nouă brigăzi, conform documentelor, șase vor fi gata până pe 31 martie, iar celelalte până pe 30 aprilie. O brigadă ucraineană are între 4.000 și 5.000 de soldați, spun analiștii. Echipamentul total necesar celor nouă brigăzi, se arată în document, este de peste 250 de tancuri și peste 350 de vehicule mecanizate.

Faptul că documentele au putut fi publicate pe canalele de socializare disponibile pe scară largă și ar putea ajunge probabil în mâinile oficialilor ruși este o victorie majoră pentru Moscova, într-un moment în care Rusia părea să fie în urmă în urma Statelor Unite în culegerea de informații în Ucraina, estimează New York Times. Această scurgere este prima dezvăluire majoră de informații făcută publică de la începutul războiului, în beneficiul ruşilor.

În timpul acestui război, Statele Unite au furnizat Ucrainei informații despre posturile de comandă, depozitele de muniții și alte noduri cheie în liniile militare rusești. O astfel de livrare de informații în timp real le-a permis ucrainenilor să vizeze forțele ruse, să omoare generali și să determine ca stocurile de muniții să fie îndepărtate de linia frontului rusesc, chiar dacă oficialii americani spun că Ucraina este cea care a jucat un rol decisiv în planificarea și executarea acestor atacuri.

Dar o scurgere de informații de acest fel, publicată pe rețelele de socializare și disponibilă în întreaga lume, va dăuna cu siguranță schimbului de informații între Ucraina și Statele Unite, se tem analiştii consultaţi de ziarul american.

ADVERTISEMENT