News

Bătălia tancurilor în Ucraina. Cât de mult depinde contraofensiva plănuită de Kiev de livrările din Occident

Speranțele armatei ucrainene privind succesul unei contraofensive în această primăvară sunt legate de tancurile promise de Occident, însă unii experți sunt mai sceptici.
06.04.2023 | 18:33
Batalia tancurilor in Ucraina Cat de mult depinde contraofensiva planuita de Kiev de livrarile din Occident
Tancul Leopard-2 (jos) va intra pe un câmp de bătălie dominat până acum de vehicule de producție sovietică sau rusească: T-14 (stânga sus), T-64 (sus) și T-72 (dreapta sus)/ Sursă foto: Wikipedia; Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Este de așteptat ca Ucraina să primească circa 300 de tancuri de producție occidentală în acest an, ceea ce ar putea să se dovedească un ajutor decisiv pentru succesul unei contraofensive a armatei ucrainene, așteptată în această primăvară sau la începutul verii. Însă unii specialiști consideră că utilizarea cu succes a acestui tip de armament greu depinde de mai mulți factori, ceea ce pune sub semnul întrebării capacitatea Kievului de a obține o victorie decisivă.

Primele tancuri au ajuns deja în Ucraina

Primele tancuri au sosit în Ucraina la finele lunii trecute, fiind vorba de cele 14 tancuri Challenger 2 trimise de către Marea Britanie, considerate a fi printre cele mai bune tancuri din lume. Ministrul Apărării Oleksii Reznikov a postat chiar un clip în care apare la bordul unui asemenea vehicul, mulțumind totodată guvernului de la Londra pentru ajutorul furnizat. „A fost o plăcere să fac o tură cu primul Challenger 2 ucrainean. Astfel de tancuri, furnizate de către Marea Britanie, au sosit recent în țara noastră. Aceste mașinării fantastice își vor începe în curând misiunile de luptă”, a scris Reznikov.

ADVERTISEMENT

Un număr similar de tancuri a ajuns în Ucraina din Germania, fiind vorba de Leopard 2, un alt model considerat printre cele mai bune din lume. Vehicule de același tip au ajuns și din Canada și Norvegia. Deocamdată, nu se știe în ce ritm vor fi livrate celelalte tancuri promise Ucrainei. De exemplu, cele 31 de tancuri Abrams promise de SUA ar ajunge cel mai devreme în luna august a acestui an.

Cert este că Ucraina nu poate spera la o ofensivă de succes fără să aibă deja un serviciu un număr mare de vehicule moderne care să fie în avangarda atacului asupra pozițiilor armatei ruse. Patrick Bury, analist militar la University of Bath (Marea Britanie), a estimat numărul tancurilor primite deja la 30-40, ceea ce nu ar fi suficient. Însă și după ce va primi tancuri în număr mare, asta nu va fi automat suficient. „Problema este dacă Ucraina poate proteja, folosi și concentra armamentul occidental astfel încât să poată străpunge liniile de apărare pregătite de ruși. Nu este vorba doar de tancuri. Este vorba și de vehiculele de luptă pentru infanterie care însoțesc tancurile. Este vorba de piesele de artilerie – muniția de care au nevoie pentru tunurile lor și pentru cele care vor veni”, a declarat Bury, pentru Voice of America.

ADVERTISEMENT

Condițiile pentru o contraofensivă de succes

Într-o analiză făcută de colonelul american în retragere Robert E. Hamilton, de la Foreign Policy Research Institute, se spune că există patru condiții majore pentru un succes ucrainean într-o bătălie majoră de tancuri cu armata lui Putin. În primul rând, trebuie să fie multe. Potrivit estimărilor făcute chiar de comandanții ucraineni, ar fi nevoie de patru brigăzi de tancuri, fiecare dintre dispunând de un număr între 90 și 120 de tancuri.

Apoi, ucrainenii trebuie să se dovedească în stare să poarte operațiuni de arme combinate. Tancurile sunt foarte eficiente în teren deschis din cauza vitezei lor și a capacității de a lovi ținte la distanțe mari însă în zone împădurite sau urbane devin foarte vulnerabile la atacurile lansatoarelor de grenade din dotarea infanteriei inamice. Din acest motiv, tancurile au nevoie de sprijinul infanteriei pentru misiuni de recunoaștere sau de deminare, de cel al aviației pentru a elimina amenințarea avioanelor și dronelor sau de al artileriei pentru neutralizarea forțelor inamice la distanțe mari.

ADVERTISEMENT

În al treilea rând, pregătirea echipajelor ucrainene cere timp, acestea fiind obișnuite cu tancurile de producție sovietică, construite special pentru a fi manevrate cât mai ușor, chiar dacă asta înseamnă că dispun de echipament mai puțin sofisticat. În general, tancurile produse în URSS și în statele succesoare ale acesteia au un sistem de încărcare automată a tunului, pe când cele din Occident au în plus un om care are ca principală misiune încărcarea. Astfel, că pentru fiecare echipaj este nevoie de un om în plus care să fie instruit de la zero.

În fine, tancurile reprezintă un coșmar logistic întrucât necesită lanțuri de aprovizionare care trebuie să funcționeze impecabil, astfel încât să fie asigurat un flux constant de furnizare a muniției și a combustibilului. De exemplu, un tanc Abrams consumă nu mai puțin de o tonă de combustibil la fiecare opt ore de funcționare. De asemenea, trebuie asigurată aprovizionarea cu piese de schimb pentru un set foarte eterogen de tancuri.

ADVERTISEMENT

Un alt motiv pentru care tancurile venite din Vest nu ar trebui considerate drept mijlocul cert prin care Kievul ar putea obține victoria este faptul că armata ucraineană are nevoie de blindate nu doar pentru a-și asigura superioritatea în echipament militar față de Rusia, ci și pentru a-și acoperi propriile pierderi. Potrivit Forbes, Ucraina a intrat în război cu circa 800 de tancuri T-64, iar până acum mai deține doar jumătate dintre acestea. Rușii ar fi pierdut cam 1.500, ceea ce reprezintă tot cam jumătate din cele care au intrat în luptă.

Tancurile din Ucraina, o moștenire din URSS

Spre deosebire de ruși, ucrainenii nu mai au resurse proprii pentru a acoperi deficitul. T-64 a fost creat în anii 60 de către inginerii de la fabrica de armament din Harkov. Modelul era unul cumva atipic pentru tradiția sovietică, fiind un vehicul rapid, cu blindaj gros și armament puternic, fiind primul model cu tun de calibrul 125 mm. Dezavantajele constau în faptul că procesul de producție era lent, costurile mari, iar echipamentul sofisticat necesita instruirea suplimentară a personalului. Liderii URSS de atunci au preferat să fabrice pe scară mai largă T-72 care, chiar dacă nu era atât de avansat tehnologic, era ieftin și manevrabil.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, armata ucraineană a rămas cu stocul de T-64 pe care l-a modernizat tot la fabrica din Harkov, însă apropierea orașului de linia frontului și bombardamentele rusești fac imposibilă înlocuirea vehiculelor distruse. În schimb, Rusia deține stocuri imense de tancuri de model vechi, precum T-72, pe care le poate scoate din depozite și să le arunce în luptă. Problema lui Putin este că starea acestora este, în multe cazuri, deplorabilă, iar corupția din armată a făcut ca o parte din echipamentele de pe aceste tancuri să dispară, mai ales în anii 90.

Pe de altă parte, Rusia abia a început producția de T-14 Armata, un tanc foarte sofisticat, capabil să înfrunte de la egal la egal cele mai noi modele din Occident. Sancțiunile împotriva Rusiei a bloca accesul acesteia la tehnologii noi, astfel că mecanismele de ochire și celelalte echipamente optice moderne nu mai pot fi instalate nici măcar pentru upgradarea unor modele mai vechi, precum T-80 sau T-90.

În tabăra ucraineană trebuie luat în calcul faptul că mai bine de jumătate din cele 300 de tancuri promise sunt tancuri Leopard 1, conceput tot la mijlocul anilor 60 în RFG, ceea ce face ca majoritatea vehiculelor venit din Occident să fie din aceeași generație cu T-64 sau T-72, chiar dacă echipamentele instalate pe tancurile germane sunt ceva mai sofisticate. Numărul de Leopard 2, care ar asigura o superioritate tehnologică clară pentru ucraineni, este mult mai mic, de câteva zeci.

ADVERTISEMENT