News

Documentele secrete ale SUA, gestionate defectuos de la Reagan încoace. Unde ajung secretele de stat

Fiecare administrație prezidențială americană din anii 1980 încoace a gestionat greșit documente secrete, potrivit mărturiei unui oficial al Arhivelor Naționale americane
18.05.2023 | 17:23
Documentele secrete ale SUA gestionate defectuos de la Reagan incoace Unde ajung secretele de stat
Toate administrațiile americane au gestionat defectuos documentele secrete Sursa foto: hepta, Pexels, Shutterstock / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Oficialii de la Administrația Națională a Arhivelor și Înregistrărilor (NARA) au făcut această dezvăluire în cadrul unei audieri cu ușile închise la Comisia pentru Informații a Camerei Reprezentanților la începutul lunii martie.

Toate administrațiile de la Reagan încoace au gestionat defectuos documente secrete

Dezvăluirea are loc în contextul în care atât președintele Biden, cât și fostul președinte Trump sunt anchetați în legătură cu modul în care au gestionat dosarele Casei Albe, după ce au fost găsite documente secrete pe proprietățile lor private.

ADVERTISEMENT

Șeful biroului de operațiuni al NARA, William Bosanko, a declarat în fața legiuitorilor că, pentru fiecare administrație prezidențială de la Reagan încoace, agenția a găsit informații clasificate care erau stocate în cutii neclasificate. Bosanko a spus că acele cutii se aflau în custodia agenției când au fost găsite documentele, potrivit unei transcrieri a întâlnirii care a fost publicată miercuri, citată de The Hill.

Oficialii au dezvăluit, de asemenea, că problema manipulării necorespunzătoare a documentelor secrete se extinde dincolo de Casa Albă – Mark Bradley, care conduce Biroul de supraveghere a securității informațiilor din cadrul agenției, a declarat în fața legislatorilor că din 2010 a primit peste 80 de apeluri de la biblioteci care au găsit documente secrete în hârtii aparținând unor membri ai Congresului.

ADVERTISEMENT

Bradley a spus că atunci când membrii Congresului se retrag, aceștia dau uneori materiale bibliotecilor. Bradley a spus că regretatul senator Edmund Muskie (democrat din Maine), care a părăsit Camera Deputaților în 1980, a donat 98 de documente secrete Colegiului Bates. “Când aceste documente sunt procesate, bibliotecarii știu să ne sune”, a spus Bradley. “Noi trimitem o echipă care să meargă să le recupereze și să le aducă înapoi la Washington.”

Într-o declarație, președintele Comisiei pentru Informații din Camera Reprezentanților, republicanul Mike Turner, a declarat: “Mărturia oficialilor de la National Archives and Records Administration arată clar că manipularea necorespunzătoare a documentelor secrete reprezintă o problemă care se întinde dincolo de Biroul Oval”.

ADVERTISEMENT

“Avem nevoie de o modalitate mai bună pentru ca oficialii aleși care părăsesc funcția – atât în cadrul Executivului, cât și în cadrul Legislativului – să returneze în mod corespunzător materialele secrete și să protejeze integritatea securității noastre naționale”, a declarat Turner.

Documente clasificate găsite la Trump și Biden

Mărturia lui Bradley are loc în contextul în care Biden și Trump se confruntă cu anchete ale consilierilor speciali privind gestionarea documentelor secrete, iar FBI și Departamentul de Justiție analizează modul în care fostul vicepreședinte Mike Pence a gestionat materialele secrete după ce o tranșă de documente a fost găsită la domiciliul său.

ADVERTISEMENT

Informațiile despre documente au apărut în august, după ce agenții FBI au exercitat un mandat de percheziție la proprietatea lui Trump de la Mar-a-Lago, ceea ce a provocat critici din partea dreptei cu privire la raidul FBI și a ridicat întrebări la stânga cu privire la modul în care Trump a gestionat informațiile privilegiate. Trump se confruntă cu o anchetă suplimentară din cauza eforturilor sale aparente de a evita să returneze dosarele Casei Albe către NARA.

FBI investighează dacă Trump a încălcat trei statute federale prin faptul că a dus documente de la Casa Albă la locuința sa din Florida și dacă a obstrucționat, probabil, o anchetă federală în acest sens. Cu toate acestea, trei luni mai târziu, agenții federali au găsit documente secrete din perioada Obama în fostul birou al lui Biden de la Penn Biden Center din Washington D.C., iar ulterior au găsit alte documente la locuința lui Biden din Wilmington, Delaware, deși avocații Casei Albe nu au anunțat descoperirile până în ianuarie.

Unii aliați ai lui Trump au pus pe picior de egalitate descoperirile în cazul lui Biden cu cele în cazul lui Trump, deși, în cazul lui Trump, procurorii au sugerat că fostul președinte și-ar fi indus în eroare avocații și nu s-a conformat unei citații înainte de raidul FBI.

Arhivele Naționale le-au cer foștilor președinți și vicepreședinți să caute dosare secrete

În ianuarie, Arhivele Naționale au trimis o scrisoare foștilor președinți și vicepreședinți, cerându-le să își revizuiască dosarele personale pentru a se asigura că nu au în posesie niciun document sensibil. Scrisoarea le cere președinților și vicepreședinților să efectueze căutări pentru a se asigura că nu au păstrat “din greșeală” niciun document sensibil după ce au părăsit Casa Albă.

Arhivele au trimis mesajul reprezentanților tuturor președinților și vicepreședinților de la Ronald Reagan încoace, inclusiv celor care au păstrat dosarele celor care au murit, potrivit CNN. Adjuncții foștilor președinți Barack Obama, George W. Bush și Bill Clinton – împreună cu reprezentanții regretatului președinte George H.W. Bush – au declara că nu dețin niciun dosar clasificat.

Nu se știe dacă reprezentanții foștilor vicepreședinți – Dan Quayle, Al Gore sau Dick Cheney – au descoperit vreun document sensibil. Fostul președinte Jimmy Carter nu a primit o scrisoare, deoarece legea privind dosarele prezidențiale nu a intrat în vigoare decât după ce a părăsit mandatul. “Responsabilitatea de a respecta Presidential Records Act (PRA) nu se diminuează după sfârșitul unei administrații”, se precizează în scrisoare.

Atât Biden, cât și Trump se confruntă cu investigații pentru modul în care au gestionat dosarele secrete, în timp ce FBI și Departamentul de Justiție se pare că analizează situația lui Pence. Avocații atât ai lui Pence, cât și ai lui Biden au declarat că au alertat imediat autoritățile după ce au fost găsite documentele și au susținut că dosarele au fost păstrate din greșeală.

Pe de altă parte, dosarele secrete ale lui Trump au fost recuperate în timpul unui raid al FBI în august, după ce procurorii au declarat că fostul președinte a petrecut luni de zile evitând o citație care îi cerea în mod legal să predea documentele. Trump a declarat în repetate rânduri că dosarele îi aparțin de drept, întrucât le-ar fi desecretizat înainte de a părăsi Casa Albă – o afirmație pentru care nu a furnizat dovezi care să o susțină.

ADVERTISEMENT