News

Doi aliați lui Putin au fost uciși în câteva ore. “O astfel de soartă îi va aştepta şi pe alţii”, spun ucrainenii

Un fost parlamentar ucrainean pro-rus şi un deputat din Lugansk au fost omorâţi miercuri în acţiuni orchestrate de oamenii Kievului.
07.12.2023 | 18:11
Doi aliati lui Putin au fost ucisi in cateva ore O astfel de soarta ii va astepta si pe altii spun ucrainenii
Oleg Popov (stânga) şi Ilia Kiva au fost ucişi miercuri, la interval de numai câteva ore
ADVERTISEMENT

Doi aliaţi ai președintelui rus Vladimir Putin au fost uciși miercuri, la interval de câteva ore unul de celălalt, scrie publicaţia americană Newsweek. Oficialii de la Kiev și-au revendicat creditul pentru uciderea fostului politician ucrainean Ilia Kiva, un politician pro-rus în vârstă de 46 de ani, al cărui cadavru a fost găsit într-o suburbie de lângă Moscova.

Ilia Kiva se refugiase în Rusia după invazia în Ucraina

Un oficial al apărării ucrainean a declarat, citat de AFP, că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a fost cel care a orchestrat asasinatul. “O persoană necunoscută l-a împușcat” pe fostul parlamentar și a fost declanșată o anchetă cu privire la uciderea acestuia.

ADVERTISEMENT

Kiva a fost dat afară din parlamentul Ucrainei la câteva săptămâni după invazia Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie 2022, după care s-a mutat în Rusia. Un tribunal ucrainean l-a condamnat în noiembrie, în lipsă, la 14 ani de închisoare sub acuzația de trădare și tentativă de răsturnare violentă a guvernului.

Purtătorul de cuvânt al informațiilor militare ucrainene Andrei Iusov a făcut aluzie la implicarea Kievului în moartea lui Kiva. “Putem confirma că s-a terminat cu Kiva”, a spus Iusov, după care a adăugat: “O astfel de soartă îi va aştepta şi pe alți trădători ai Ucrainei, precum și pe adepții regimului Putin”.

ADVERTISEMENT

Iusov l-a mai numit pe Kiva trădător și colaborator, relatează AFP. Ilia Kiva a fost asasinat la Suponevo, localitate aflată la aproximativ 370 km sud-vest de Moscova.

Presa rusă mai scrie că Oleg Popov, un fost deputat al parlamentului autoproclamatei Republici Populare Lugansk (LNR), parte a Ucrainei sub ocupația rusă, a fost ucis tot miercuri, în explozia unei mașini. Poliția a declarat pentru agenţia TASS că Popov a fost omorât lângă stadionul Avangard, din orașul Lugansk. Iuri Jurov, deputat în parlamentul LNR, a confirmat și el decesul lui Popov, pe canalul său Telegram.

ADVERTISEMENT

“În explozia unei mașini lângă stadionul Avangard, din Lugansk, colegul nostru, deputat al Consiliului Popular al LNR și membru al Miliției Populare din Donbass, care a susținut din prima zi apărarea Republicii, Oleg Nikolaevici Popov, a fost ucis”, a scris Jurov. Oficialii ucraineni nu au revendicat încă responsabilitatea pentru moartea lui Popov.

De la începutul războiului, Kievul a revendicat responsabilitatea pentru uciderea mai multor oficiali pro-ruși. Oficialii susținuți de Moscova au fost, de asemenea, vizați în mod repetat de partizanii ucraineni în zonele ocupate de ruși din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Luna trecută, deputatul LPR Mihail Filiponenko a fost ucis, de asemenea, într-un atac cu mașină-bombă în orașul Lugansk. Un purtător de cuvânt al serviciului militar de informații de la Kiev a declarat ulterior că asasinarea a fost orchestrată de Ucraina.

ADVERTISEMENT