News

Doi edili, nemulțumiți de salarii, au dat în judecată propriile primării. Vor aceleași lefuri ca medicii: „Ei mânâncă cu două guri și noi cu una?”

Doi edili au acționat în instanță propriile primării. Ei susțin că nu sunt de acord cu Ordonanțele de plafonare a indemizațiilor.
15.02.2024 | 13:11
Doi edili nemultumiti de salarii au dat in judecata propriile primarii Vor aceleasi lefuri ca medicii Ei mananca cu doua guri si noi cu una
Doi edil, au dat în judecată propriile primării. Foto captură Digi 24
ADVERTISEMENT

Doi edili, nemulțumiți de salarii, au dat în judecată propriile primării. Situația halucinantă are loc în două orașe din România, aflate în Muntenia. Vorbim de localitățile Slănic și Plopeni, ambele din județul Prahova.

Doi edili au acționat în instanță propriile primării

Nemulțumiți că Executivul a decis, acum ceva timp, să le înghețe indemnizațiile, cei doi primari au hotărât să acționeze în instanță chiar instituțiile pe care le conduc. Intenția primarilor a fost semnalată în cadrul unei ediții „Statul la stat”, de la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Edilii au dat în judecată Unitățile Administrativ Teritoriale, prin urmare și Primăriile. Conform legii, primarul este cel care conduce și reprezintă instituțiile. Deși cei doi au fost înștiințați de avocați, cât și de președintele Asociației Comunelor din România, că un edil în funcție nu poate chema în instanță propria instituție, primarii din Prahova sunt de altă părere.

Ba chiar, Costea Daneluș, primarul orașului Slănic, susține cu ardoare că nu i se pare normal ca alți bugetari să aibă salarii mai mari. Spune că nu este de acord cu Ordonanțele care prevăd plafonarea indemizațiilor. Mai mult, Daneluș vrea aceleași lefuri ca medicii și profesorii.

ADVERTISEMENT

„Costea Daneluș, primar Slănic: La alții de ce le-a dezghețat?

Reporter: La alți bugetari.

Costea Daneluș: Da. De ce pentru profesori s-au găsit bani, pentru… și la sănătate. Ei mănâncă cu două guri, noi mâncăm cu o gură? Dumneavoastră dacă ați fi în locul meu ce ați face? (…)

Noi nu avem dreptul la alte „preme”, nu avem dreptul la… suntem demnitari în fața legii, când răspundem, la semnătură”, a declarat primarul supărat pe Guvern, potrivit Digi 24.

ADVERTISEMENT

Explicația halucinantă: Cetățeanul Daneluș a acționat în instanță instituția, nu primarul

Fiind întrebat dacă, de fapt, s-a dat singur în judecată, Daneluș a spus că nu. El susține că primarul și instituția pe care o conduce nu sunt același lucru. Totodată, precizează că „cetățeanul Daneluș” a acționat în instanță instituția, ci nu edilul.

„Stați să ne înțelegem. Primarul nu este UAT Slănic, primarul este o perioadă limitată de la, până la…”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România, transmite că un primar nu poate da în judecată propriul UAT, cel puțin nu cât timp este în funcție. Spusele lui Costea Daneluș sunt contrazise inclusiv de avocatul UAT Slănic, Andreea Gheorghe.

Aceasta a precizat că, atâta timp cât ordonanțele care îl nemulțumesc pe edil nu sunt declarate neconstituționale, „acțiunea nu poate fi promovată”. Cel de-al doilea primar care este în aceeași situație, Dragoș Niță, se află la cârma orașului Plopeni. Însă, acesta a refuzat să discute public despre demersul său, precizează sursa menționată.

 

ADVERTISEMENT
Tags: