News

Doi foști președinți ai CNAS, trimiși în judecată pentru luare de mită. Prejudiciul: 8 milioane de euro

31.03.2021 | 14:30
Doi fosti presedinti ai CNAS trimisi in judecata pentru luare de mita Prejudiciul 8 milioane de euro
ADVERTISEMENT

Doi foști președinți ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au fost trimiși în judecată de DNA pentru luare de mită și abuz în serviciu. Prejudiciul adus instituției se ridică la mai mult opt milioane de euro.

Vasile Ciurchea a fost președinte al CNAS în perioada februarie 2007 – ianuarie 2009, iar Irinel Popescu a condus instituția în perioada ianuarie – decembrie 2009. Cei doi sunt acuzați de procurori că ar abuzat de funcții și ar fi încheiat ilegal acte adiționale ce ar fi permis atribuirea unor contracte supraevaluate privind sistemul informatic.

ADVERTISEMENT

Societatea HP România SRL, având denumirea nouă Enterprise Services România SRL, a fost și ea trimisă în judecată, fiind acuzată de săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu. Respectiva societate și-a recunoscut faptele, iar procurorii au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției.

Doi foști președinți ai CNAS, trimiși în judecată pentru luare de mită. Prejudiciul: 8 milioane de euro

Un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție transmite că procurorii au reținut că, în perioada 2007-2009, au fost încheiate patru acte adiționale la un contract informatizare între Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) și HP România S.R.L. Prin ele au fost cumpărate servicii de asistență tehnică și pregătire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) și pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP).

ADVERTISEMENT

„Achizițiile s-ar fi făcut la prețuri supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om în cazul a două dintre actele adiționale și de 760 euro/zi-om, în cazul altor două acte adiționale. Actele adiționale respective ar fi fost semnate, consecutiv, de președinții CNAS, inculpatul Ciurchea Vasile, la datele de 29.10.2007 și 16.05.2008 și inculpatul Popescu Irinel la datele de 06.08.2009 și 18.11.2009, în afara vreunei proceduri de achiziție conform legii și fără ca serviciile achiziționate să fi fost prevăzute în contractul inițial,” transmite DNA.

Cei doi foști președinți ar fi negociat cu directorul societății HP România SRL încheierea respectivelor contracte, deși știau că valoarea serviciilor primite este cu mult supraevaluată. În mod normal, costurile acestora erau de maxim 500 de euro/zi-om. Dauna produsă CNAS este de 8.395.490 euro, TVA inclus, iar folosul necuvenit obținut de HP este în același cuantum.

ADVERTISEMENT

Inculpații Ciurchea Vasile și Popescu Irinel ar fi pretins, în schimbul încheierii respectivelor acte adiționale în condițiile menționate mai sus, primirea unor sume de bani în conturi bancare indicate de cei doi. „Ciurchea Vasile ar fi pretins de la reprezentanții HP România SRL și de la societatea subcontractantă, în perioada iulie 2007-martie 2008, suma de 60.000 de euro, precum și să încheie contracte cu două societăți comerciale; ulterior, societatea subcontractantă ar fi transferat, prin intermediul unui partener, suma de 60.000 de euro în contul indicat de Ciurchea Vasile (la data de 28.10.2008) și, totodată, ar fi încheiat contracte cu cele două societăți indicate de inculpat, în baza cărora ar fi făcut mai multe plăți, respectiv 165.000 euro în conturile uneia dintre cele două societăți (perioada martie 2008 – iulie 2008) și 300.000 euro în contul celeilalte (perioada iunie – decembrie 2008)”.

„Popescu Irinel ar fi solicitat reprezentanților HP România și societății subcontractante, în perioada ianuarie-august 2009, să încheie contracte cu două societăți; ulterior, societatea subcontractantă ar fi încheiat contracte cu societățile indicate, în baza cărora a făcut mai multe plăți, respectiv echivalentul în lei a 100.000 de euro (ianuarie – martie 2010) către o societate și echivalentul în lei a 70.000 de euro (în perioada ianuarie – martie 2010) către cea de a doua societate”, se arată în rechizitoriul DNA.

ADVERTISEMENT

Directorul general al HP România și-a recunoscut faptele și a fost de acord cu pedeapsa primită, doi ani de închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, termenul de încercare este de 4 ani. În vederea recuperării prejudiciului, societatea a pus la dispoziția DNA suma de 8.395.490 euro. Banii au fost puși sub sechestru și transferați în contul ANABI.  Asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpaților Ciurchea Vasile, Popescu Irinel și societății HP România au fost puse sechestre. Ambele dosare de urmărire penală și acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București, spre judecare.

ADVERTISEMENT
Tags: