News

Doi frați au dispărut cu 3,6 miliarde de dolari în Bitcoin. Incidentul din Africa de Sud, cea mai mare fraudă cu criptomonede

Doi frați din Africa de Sud au dispărut cu 3,6 miliarde de dolari în Bitcoin. Aceasta ar putea fi cea mai mare fraudă cu criptomonede din istorie.
25.06.2021 | 09:20
Doi frati au disparut cu 36 miliarde de dolari in Bitcoin Incidentul din Africa de Sud cea mai mare frauda cu criptomonede
ADVERTISEMENT

Doi frați au dispărut cu 3,6 miliarde de dolari în Bitcoin. Potrivit specialiștilor, aceasta ar putea reprezenta cea mai mare fraudă cu criptomonede din istorie.

Incidentul a fost raportat în Africa de Sud. Fondatorii celui mai mare schimb de criptomonede din acest stat s-au făcut nevăzuți cu aproape 3,6 miliarde de dolari în Bitcoin, după ce au spus investitorilor că bursa a fost spartă.

ADVERTISEMENT

Cea mai mare fraudă cu criptomonede din istorie? Doi frați sud-africani au dispărut cu 3,6 miliarde de dolari în Bitcoin

O firmă de avocatură din Cape Town, angajată de investitorii afectați, spune că nu îi poate găsi pe Ameer și Raees Cajee, cei doi frați fondatori ai Africrypt.

Clienții Africrypt au fost avertizați încă din aprilie de acest risc, atunci când Bitcoin-ul era la un nivel maxim, potrivit Bloomberg.

ADVERTISEMENT

În total, aproximativ 69.000 de bitcoin lipsesc din firmă. Aceștia au dispărut în timp ce aveau o valoare de 3,6 miliarde de dolari. Recent, după scăderea valorii Bitcoin, frauda se ridică la puțin sub 2,4 miliarde de dolari.

Dacă suma nu va fi recuperată, am putea fi martori la cea mai mare fraudă de criptomonede din istorie. Un raport din aprilie a constatat că cele mai mari 80 de furturi cibernetice din ultimul deceniu au dus la pierderi colective de 2,5 miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT

Frații acuzații de fraudă, comportament suspect încă din aprilie

Nereguli în legătură cu Africrypt au apărut în luna aprilie, când Bitcoin creștea spectaculos. Fratele mai mare și CEO-ul companiei, Ameer Cajee, a informat clienții companiei că aceasta a fost victima unui atac al hackerilor.

Totodată, acesta le-a cerut investitorilor să nu raporteze incidentul avocaților sau autorităților fiindcă acest lucru ar îngreuna procesul de recuperare al fondurilor lipsă.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, unii clienți au apelat la firma de avocatură Hanekom Attorneys și un grup separat a cerut intrarea în insolvență a Africrypt.

”Am devenit imediat suspicioși întrucât anunțul implora investitorii să nu ia măsuri legale”, au declarat avocații de la Hanekom, precizând că ”angajații Africrypt au pierdut accesul la platforme cu 7 zile înainte de presupusul atac”.

Recuperarea acestor criptomonede ar putea fi extrem de complicată, asta deoarece Autoritatea de Control a Sectorului Financiar din Africa de Sud, care ar rezolva în mod normal aceste chestiuni, nu este în măsură să înceapă o investigație formală, deoarece criptomoneda nu este recunoscută legal ca produs financiar în țară.

ADVERTISEMENT