News

Doi români au eşuat cu barca în Ucraina. Bărbaţii au fost reţinuţi, autorităţile din ţara noastră n-au fost lăsate să-i recupereze

Doi români, tată și fiu, au fost capturați de Poliția de Frontieră din Ucraina după ce barca lor a eșuat pe malul ucrainean fără voia lor.
07.09.2023 | 17:08
Doi romani au esuat cu barca in Ucraina Barbatii au fost retinuti autoritatile din tara noastra nau fost lasate sai recupereze
Doi români au eşuat cu barca în Ucraina. Foto: Digi 24
ADVERTISEMENT

Cei doi bărbați se aflau pe o barcă de agrement din România care a eșuat la 2 kilometri vest de satul Tatanir. Barca îi transporta pe cei doi de la Tulcea la Chilia, iar la un moment dat conducătorul bărcii a pierdut controlul și s-a trezit pe malul ucrainean, într-o zonă periculoasă, unde Dunărea are 150-200 de metri adâncime.

Incident diplomatic pe Dunăre între România și Ucraina?

Conform Realitatea.net, situația pare complicată în condițiile în care autoritățile ucrainene au decis să-i rețină pe acești oameni și au refuzat, totodată, să-i predea Poliției de Frontieră din România. Asta, deși e destul de clar pentru toată lumea că cei doi cetățeni sunt români și totul a fost un simplu accident nefericit.

ADVERTISEMENT

”Garda de Coastă a fost informată de către un pescar cu privire la faptul că o ambarcațiune de agrement, având două persoane la bord, în proximitatea localității Tatanir, este eșuată pe malul ucrainean. O şalupă de intervenţie a Poliției de Frontieră Române s-a deplasat la fața locului, observând ambarcaţiunea pe teritoriul ucrainean.

S-a relaţionat cu reprezentanţii autorităţii de frontieră ai Republicii Ucraina, prezenţi la faţa locului, în scopul preluării persoanelor și aducerii acestora în siguranță pe malul românesc. Momentan, cele două persoane sunt pe teritoriul Ucrainei”, a transmis Andrei Ene, purtător de cuvânt al Gardei de Coastă.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, satul Tatanir este situat în comuna Chilia Veche, în județul Tulcea, pe partea de nord a județului, în Delta Dunării. ”Cele două persoane au fost ridicate de către Poliția de Frontieră din Ucraina. Ce este anormal în poveste este faptul că Poliția de Frontieră din România nu a fost lăsată să recupereze cetățenii români, deși era evident că este vorba despre un accident naval”, au transmis și reprezentanții SOS Water rescrue, o organizație care se ocupă cu salvarea de vieți omenești în astfel de situații.

Poliția de frontieră din Ucraina are o misiune tot mai complicată la granițe, în condițiile în care mulți bărbați au încercat să fugă din această țară pentru a evita războiul. Desigur, excepție fiind cei care au reușit deja să părăsească țara și s-au ”refugiat” în Europa, majoritatea dintre ei fiind elita societății.

ADVERTISEMENT

În rest, din păturile cele mai de jos nu au acceptat să fie trimiși pe front peste 20.000 de bărbați, care au încercat să fugă de război, dar au fost prinși la graniță. Conform DPA, bărbații au vârste cuprinse între 18 și 60 de ani și sunt prinși de obicei în zona de la granița Ucrainei cu România și Republica Moldova.

”În total, grănicerii au reţinut în jur de 14.600 de persoane care încercau să iasă ilegal din Ucraina începând din 24 februarie anul trecut”, a afirmat purtătorul de cuvânt al autorităților ucrainene Andrii Demcenko. Mai mult, 6.200 de bărbați ucraineni au fost prinși cu permise de ieșire din țară falsificate, în tentativa de a evita înrolarea și pentru a nu deveni carne de tun.

ADVERTISEMENT

Nu o dată bărbații care fugeau de război au murit înecați, până acum fiind numărați aproximativ 19 astfel de indivizi care au murit înecați în tisa, la granițele României cu Ungaria. Între timp, alți bărbați au murit înghețați în timp ce încercau să treacă Munții Carpați. Conform Eurostat, în Europa au fugit aproximativ 650.000 de bărbați ucraineni, iar Kievul are în vedere să ceară extrădarea celor fugiți.

ADVERTISEMENT