Nu este prima dată când țărmul românesc e amenințat de astfel de mine ucrainene, în condițiile în care sute astfel de dispozitive plutesc în derivă pe Marea Neagră.
”În data de 26.01.2023, o echipă de scafandrii, polițiști de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în timpul unei misiuni specifice defășurate în zona localității Sfântul Gheorghe, au observat un obiect plutitor suspect, aproape de o plajă din zona localității Sfântul Gheorghe.
Aceștia au procedat la monitorizarea cu atenție a obiectului, ocazie cu care, în urma observării în detaliu, s-a constatat faptul ca este o mină marină, aflată in derivă ușoară, la țărm.
Conform procedurilor specifice, polițiștii de frontieră au instituit o zonă de siguranță, și asigură securitatea perimetrală, fiind totodată informate autoritățile naționale cu atribuții în domeniu. Activitatea este în desfășurare”, au transmis autoritățile.
Obiectul plutitor a fost observat de scafandri și polițiști ai Gărzii de Coastă. O mină marină a fost descoperită de poliţiştii de frontieră pe plajă, în zona localităţii Sfântu Gheorghe.
Guvernele Bulgariei și României remarcau în luna martie a anului 2022 că foarte multe mine plutesc în derivă în Marea Neagră, ajunse în zonă din zona orașului portuar Odesa, din Ucraina. Mai mulți experți de la Academia Navală Militară din Varna anunțau că aceste dispozitive ajung pe țărm după ce sunt aduse de furtuni.
”Minele au fost aduse de o furtună şi plutesc în Marea Neagră, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru toate ambarcaţiunile”, avertizau autoritățile de la Sofia. De asemenea, Direcția Hidrografică Maritimă a României transmitea că pericolul ca minele să provoace daune neprevăzute e real.
”Pericol de mine în zona de nord-vest a Mării Negre. În situația în care descoperiți obiecte plutitoare asemănătoare minelor raportați imediat la nr. tel 0040241651040”, avertiza comandorul Nicoale Vatu.
Între timp, FSB-ul din Rusia anunța că peste 420 de mine plutesc în derivă în Marea Neagră. Minele au fost plasate inițial de ucraineni în zonele portuare, pentru a împiedica vasele rusești să se apropie de țărm, însă cablurile de ancorare s-au rupt din cauza furtunilor.
Cetățenilor români și bulgari care întâlnesc astfel de mine le este transmis să sune la 112 pentru a evita orice situație tragică. ”Cei care locuiesc în apropierea ţărmului sunt îndemnaţi să anunţe la numărul de urgenţă 112 dacă descoperă obiecte sferice suspecte, în apă sau pe coastă”, au transmis autoritățile.