Este vorba despre doi pacienți, în vârstă de 54 și 76 de ani, care au ajuns în stare gravă la spital. În urma analizelor, specialiștii de la Institutul ”Matei Balș” au constatat că bărbații suferă de botulism. Boala este una rară și destul de gravă, care poate duce inclusiv la deces. În prezent, cei doi pacienți sunt atent monitorizați.
“Problema este potențialul de agravare, poate fi pusă în pericol viața pacientului, toxina este responsabilă de complicații precum paralizie facială, paralizie la nivelul membrelor și se poate ajunge și la deces”, a declarat medicul Adrian Marinescu.
Cel mai probabil, sursa de îmbolnăvire este consumul de alimente din conserve.
Cel mai frecvent, toxina botulinică a fost găsită în conservele care conțin puțin acid: sfeclă, spanac, ciuperci, fasole verde, produse din carne (cârnați și șuncă) sau pește afumat și sărat.
Alimentele alterate pot conține o bacterie (Clostridium Botulinum), care eliberează o toxină (neurotoxina botulinică).
Eliberarea neurotoxinei în organism poate produce paralizie, dificultăți severe de respirație și chiar moarte. În acest caz, tratamentul trebuie început imediat.
“Trebuie inițiat tratamentul, tratament care se face cu antitoxină, cu cât se instituie mai repede, cu atât riscul să ai complicații este categoric mai mic”, a mai spus Marinescu pentru Digi24.
Printre simptomele de botulism se numără: starea de oboseală, vederea încețoșată și dificultăți în vorbire. Primele simptome pt apărea la câteva ore după contaminare.
De asemenea, sunt prezente: greața, voma, scaune diareice sau constipație, dureri abdominale intense, probleme respiratorii.
Tratamentul pentrui botulism se face doar în spital și constă în administrarea de antitoxine și anticorpi, în paralel cu susținerea funcțiilor vitale.
Specialiștii susțin că riscul îmbolnăvirii cu botulism este unul destul de scăzut la alimentele conservate în condiții de igienă. Este de evitat consumul alimentelor cu miros neplăcut sau a celor depozitate la o temperatură incorectă. În aceste cazuri, nu este recomandat a se gusta alimentele pentru a se verifica dacă acestea au un gust neplăcut.