News

Doi ucraineni au fugit de război și s-au rătăcit în Munțiii Maramureșului. Au fost găsiți degerați și cu hipotermie

Intervenție dificilă pentru salvarea a doi ucraineni care au fugit de război. Bărbații au intrat ilegal în România și s-au rătăcit în munți.
29.01.2024 | 16:25
Doi ucraineni au fugit de razboi si sau ratacit in Muntiii Maramuresului Au fost gasiti degerati si cu hipotermie
Doi ucraineni au fugit de război și s-au rătăcit in munti/ colaj Fanatik/ Foto Salvamont Maramureș
ADVERTISEMENT

Intervenție dificilă, luni, în Munții Maramureșului, pentru salvarea a doi ucraineni care au fugit de război și au trecut granița ilegal în România. Bărbații se aflau pe drum de patru zile, iar astăzi au ajuns în județul Maramureș.

Au fugit de războiul din Ucraina și s-au rătăcit în munți

Din cauza frigului, temperaturile fiind în jur de – 10 grade dimineața, cei doi s-au trezit cu probleme medicale. Pentru că starea lor nu era bună, suferind de hipotermie și degerături, ucrainenii au apelat la ajutorul autorităților.

ADVERTISEMENT

Misiunea de salvare a fost foarte dificilă, fiind mobilizați polițiști de frontieră, salvamontiști și pompieri. În cele din urmă, autoritățile au reușit să obțină locația celor doi bărbați care au fugit din calea războiului.

De asemenea, în zona respectivă a fost solicitat inclusiv un elicopter SMURD. Ucrainenii au fost sfătuiți să facă un foc, ajungând la marginea unei păduri, și să aștepte pompierii și salvamontiștii.

ADVERTISEMENT

Riscul asumat de salvatori a fost extrem de mare, având în vedere că zona respectivă se afla sub avertizare de avalanșă. „După aproape cinci ore de la apelul venit prin 112 şi după efectuarea tuturor verificărilor pentru a putea acţiona în siguranţă, în masive fiind avertizare risc maxim (5) de avalanşă, cetăţenii ucraineni au fost reperaţi din elicopter.

Datorită stratului de zăpadă foarte mare elicopterul nu a putust ateriza în zonă şi a ales un alt punct de aterizare sigur. Colegii salvatori montani aflaţi în elicopter au fost depuşi în zonă.

ADVERTISEMENT

Vor parcurge o distanţă relativ mică până laucraineni pentru a le acorda primul ajutor după care vor decide evacuarea lor – posibil pe cale aeriană”, a transmis Salvamont Maramureș.

Unul dintre ucrainenii este în stare gravă

Cei doi ucraineni au fost salvați și preluați de autorități. Ei au fost coborâți la baza secundară, iar aici au fost supuși investigațiilor medicale. Potrivit directorului Serviciului Public Judeţean Salvamont Maramureş, Dan Benga, citat de Agerpres, unul dintre bărbați este în stare mai gravă.

ADVERTISEMENT

El s-a ales cu probleme medicale serioase, după ce timp ce patru zile s-a aflat pe drum, trecând munții cu scopul de a ajunge în România. Ambii ucraineni au fost transportați cu elicopterul la spitalul din Baia Mare.

 

ADVERTISEMENT