News

Război în Ucraina, ziua 702. Kievul și Moscova se acuză reciproc de doborârea avionului cu prizonieri

Război în Ucraina, ziua 702. Moscova și Kievul fac schimb de acuzații în legătură cu accidentul fatal al unui avion militar
26.01.2024 | 06:20
Razboi in Ucraina ziua 702 Kievul si Moscova se acuza reciproc de doborarea avionului cu prizonieri
Război în Ucraina, ziua 702. Schimb de acuzați legate de prăbușirea avionului ce transporta prizonieri ucraineni Sursa foto: AP / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Război în Ucraina, ziua 702. Kievul și Moscova au făcut schimb de acuzații în legătură cu prăbușirea unui avion militar de transport care, potrivit Rusiei, transporta prizonieri de război ucraineni și care a fost doborât de forțele Ucrainei.

Război în Ucraina, ziua 702. Moscova și Kievul fac schimb de acuzații

Avionul rusesc Il-76 a fost filmat în timp ce se prăbușea miercuri într-o imensă minge de foc într-o zonă rurală din Rusia, în apropiere de granița cu Ucraina. Moscova a acuzat rapid Kievul că a doborât avionul de mari dimensiuni și a declarat că acesta transporta 65 de prizonieri de război ucraineni care erau transportați pentru un schimb de prizonieri.

ADVERTISEMENT

Joi, oficialii ucraineni nu au negat în mod explicit că au doborât aeronava, dar au declarat că nu pot confirma că la bordul avionului se aflau soldați ucraineni care se îndreptau spre un schimb de prizonieri, relatează The Guardian.

Unii oficiali de la Kiev au pus la îndoială afirmația Rusiei potrivit căreia la bordul avionului se aflau prizonieri de război. Cauza prăbușirii rămâne necunoscută.

ADVERTISEMENT

Dmitro Lubinets, ombudsmanul pentru drepturile omului din Ucraina, a scris pe X: “În prezent, nu există niciun indiciu cu privire la faptul că în avionul Il-76 se aflau atât de multe persoane, fie că erau cetățeni ai Ucrainei sau nu. Ucraina cere o anchetă internațională transparentă cu privire la doborârea acestui avion.”

Kievul a confirmat anterior că un schimb de prizonieri urma să aibă loc miercuri la granița dintre cele două țări, dar a declarat că Moscova nu i-a informat că vreun prizonier de război va fi transportat cu avionul.

ADVERTISEMENT

Serviciul de securitate ucrainean SBU a deschis joi o anchetă penală în cazul accidentului, precizând că va analiza posibile “încălcări ale legilor și obiceiurilor de război”.

Volodimir Zelenski a cerut o anchetă internațională

Miercuri seară, președintele ucrainean a cerut o anchetă internațională privind accidentul, acuzând Moscova că “se joacă cu viețile prizonierilor de război ucraineni”.

ADVERTISEMENT

Volodimir Zelenski a declarat în mesajul său video nocturn: “Este clar că rușii se joacă cu viețile prizonierilor ucraineni, cu sentimentele celor dragi lor și cu emoțiile societății noastre”.

Accesul Rusiei la zona în care a avut loc accidentul este posibil să împiedice orice investigație viitoare și niciun grup independent nu a vizitat încă locul.

Ambele părți au oferit narațiuni contradictorii cu privire la orele care au precedat prăbușirea avionului. Un deputat rus de rang înalt a declarat că serviciile de informații militare ucrainene au primit un avertisment de 15 minute înainte ca un avion de transport militar rusesc care transporta prizonieri de război ucraineni să intre într-o zonă în care a fost doborât.

Andrei Kartapolov, care conduce comisia de apărare din Duma rusă, a declarat joi în fața deputaților: “Partea ucraineană a fost avertizată în mod oficial, iar cu 15 minute înainte ca avionul să intre în zonă au primit informații complete, pe care le-au primit și pe care principala direcție de informații a forțelor armate ucrainene a confirmat primirea lor”.

Ucraina a respins afirmațiile lui Kartapolov, declarând că Moscova nu a informat-o cu privire la aranjamentele de zbor.

Ucraina neagă toate acuzațiile

Purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare ucrainene, Andrii Iusov, a declarat joi că, spre deosebire de practica dinaintea schimburilor anterioare de prizonieri de război, Kievul nu a primit nicio solicitare din partea Rusiei de a se abține de la acțiuni ofensive.

Cu toate acestea, Iusov a părut să lase să se înțeleagă că la bord s-ar fi putut afla prizonieri ucraineni de război, declarând pentru Radio Svoboda: “Din păcate, putem presupune diverse scenarii, inclusiv provocarea, precum și utilizarea prizonierilor ucraineni ca scut uman pentru a transporta muniție și arme pentru sistemele S-300”.

Kremlinul și-a menținut joi poziția conform căreia Ucraina a doborât avionul, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin descriind acest lucru drept “un act total monstruos”.

Narațiunile contradictorii din ambele părți au devenit un eveniment zilnic într-un război care se apropie acum de sfârșitul celui de-al doilea an. Multe dintre negațiile și acuzațiile Rusiei în timpul războiului s-au dovedit a fi în mod demonstrabil neadevărate, inclusiv afirmațiile Moscovei potrivit cărora țara nu a vizat civili în Ucraina.

ADVERTISEMENT