News

Doina Gradea a câștigat procesul cu TVR, după destituirea abuzivă a directoarei de la Iași. ”Cea mai mare umilință din viața mea”

TVR a pierdut definitiv procesul cu Doina Gradea, prin care îi cerea să acopere despăgubirile plătite de instituție unei angajate pe care fosta directoare a concediat-o abuziv.
23.09.2023 | 10:27
Doina Gradea a castigat procesul cu TVR dupa destituirea abuziva a directoarei de la Iasi Cea mai mare umilinta din viata mea
Doina Gradea a fost asistenta lui Adrian Sârbu și a condus TVR în perioada 2017 - 2019 / Foto: George Călin / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Doina Gradea a scăpat de plata despăgubirilor pe care TVR i le-a plătit jurnalistei Carmen Olaru, fostă directoare a studiourilor de la Iași, pe care șefa televiziunii a concediat-o abuziv în 2017.

TVR a plătit despăgubiri morale jurnalistei concediate de Doina Gradea

Miercuri, 20 septembrie 2023, Curtea de Apel București a respins apelul Societății Române de Televiziune împotriva Doinei Gradea, fost Președinte – Director General al SRTV, având ca obiect ”acțiune în răspundere patrimonială”.

ADVERTISEMENT

Televiziunea Română solicitase instanței s-o oblige pe Doina Gradea la plata sumei de 12.580 de lei, plus penalități de întârziere aferente, reprezentând un prejudiciu produs instituției prin modificarea unilaterală a contractului individual de muncă al angajatei Carmen Olaru.

Pe 23 octombrie 2017, pe vremea când Gradea era șef interimar al Televiziunii Române, aceasta a semnat destituirea jurnalistei Carmen Olaru, director al studiourilor TVR Iași. Femeia, care era în funcție din 2013, a mărturisit că, în ziua precedentă, Doina Gradea a umilit-o în timpul unei conferințe la care au participat toți reprezentanții din teritoriu.

ADVERTISEMENT

Carmen Olaru: ”Doina Gradea a țipat câteva minute și mi-a adresat cuvinte foarte grele”

„Întârziasem 20 de minute la videoconferință pentru că mă dusesem la episcop tocmai ca să-l conving să ne mai primească în două încăperi cu studioul. Horia Gumeni mi-a ținut locul. Cum am intrat în ședință, Doina Gradea s-a dezlănțuit împotriva mea: a țipat câteva minute și mi-a adresat cuvinte foarte grele. A fost cea mai mare umilință din viața mea”, a povestit Carmen Olaru în contestația pe care a depus-o în instanță, împotriva deciziei de concediere.

Jurnalista susține că nu a primit nicio explicație pentru destituirea ei, iar decizia conducerii TVR a afectat-o enorm, ajungând să apeleze la serviciile unui terapeut care s-o ajute să treacă peste șocul trăit.

ADVERTISEMENT

Carmen Olaru a câștigat procesul cu TVR, iar judecătorii au dispus reîncadrarea acesteia pe funcția de director TVR Iași, precum și plata sumei de 12.580 de lei, compusă din drepturi salariale în perioada octombrie – decembrie 2017 (3.060 de lei) și daune morale (9.520 de lei).

Curtea de Conturi a cerut TVR să recupereze prejudiciul de la fosta directoare

În perioada 2020 – 2021, Curtea de Conturi a efectuat un control la SRTV, din care a rezultat că modificarea unilaterală a contractului individual de muncă al jurnalistei Carmen Olaru a fost făcută nelegal de către șefa instituției, care a încălcat atribuțiile legale și regulamentul de organizare și funcționare. Inspectorii Curții de Conturi au stabilit în sarcina instituției audiate recuperarea prejudiciului de la fosta șefă a instituției, prin raportul întocmit în ianuarie 2021.

ADVERTISEMENT

Drept urmare, în octombrie 2021, SRTV a început demersurile în instanță pentru recuperarea sumei de 12.580 de lei de la Doina Gradea, plătite directoarei TVR Iași, invocând condițiile răspunderii delictuale.

Acum, SRTV îi datorează Doinei Gradea 5.000 de lei

Judecătorii au respins argumentele TVR, respingând acțiunea în răspundere delictuală atât pe fond cât și în apel. În motivare, magistrații au scris că angajatorul avea obligația ”de a demonstra întocmai existenţa şi întinderea prejudiciului imputat pârâtei, aflat în legătură de cauzalitate cu o eventuală acţiune culpabilă a acesteia, nefiind suficientă preluarea modului de calcul estimativ realizat de controlorii Curţii de Conturi, aşa cum se ilustrează în nota de constatare întocmită de aceştia”.

Instanța de fond a mai considerat că TVR avea oricum obligația să plătească drepturile salariale ale jurnalistei, iar acțiunile Doinei Gradea nu au făcut decât, cel mult, să întârzie plata către aceasta. Curtea de Apel București a stabilit și că SRTV trebuie să-i plătească Doinei Gradea cheltuieli de judecată în cuantum de 5.000 de lei. Decizia este definitivă.

ADVERTISEMENT
Tags: