Pavel Coruț s-a stins din viață în această dimineață. Anunțul trist a fost făcut de jurnalistul Iulian Cătălin Chelaru și de Cătălin Ioan Berenghi.
Pavel Coruț a fost ofițer de informații și contrainformații, colonel al serviciului de contrainformații militare a Armatei Române. În 1990 a fost trecut în rezervă, iar din acel an a devenit jurnalist.
De-a lungul vieții a publicat peste 170 de cărți, romane de dragoste, de ficțiune, de non-ficțiune, motivaționale, dar și poezii.
Doliu în literatura românească. Cunoscutul scriitor Pavel Coruț a murit la 72 de ani. Deocamdată nu se știe cauza decesului. Tristul anunț a fost făcut de jurnalistul Iulian Cătălin Chelaru și de Cătălin Ioan Berenghi, fost luptător în Legiunea Străină.
“În această dimineață a trecut in neființă Marele Om , Ofițer , Patriot și Scriitor Pavel Corutz !”, a scris Iulian Cătălin Chelaru.
Pavel Coruț s-a născut pe 17 iunie 1949 în comuna Glăvăneștii Vechi din Iași. A fost ofițer de informații și contrainformații, colonel al serviciului de contrainformații militare a Armatei Române. În 1990 a fost trecut în rezervă, iar din acel an a devenit jurnalist. Inițial a semnat articolele sub pseudonimul Paul Cernescu, nume pe care îl va purta apoi un personaj fictiv din seria Octogonul.
“Mi-a plăcut întotdeauna să scriu și să citesc, profesoara mea de română considera că sunt foarte talentat, iar în călătoriile lungi cu vaporul cititul mă salvase de la abrutizare.
În perioada socialistă am scris trei cărți – un roman, Pământul durerii, și volume de versuri -, dar nu au fost publicate. Mi s-a cerut să scriu despre Ceaușescu”, spunea scriitorul în urmă cu mai mulți ani pentru EVZ.
Ca scriitor a debutat în anul 1992. A publicat peste 170 de cărți, romane de dragoste, de ficțiune, de non-ficțiune, motivaționale, dar și poezii. În 2006, Pavel Coruț a declarat că până în acel moment cărțile sale fuseseră tipărite în peste patru milioane de exemplare.
Cunoscutul scriitor și-a încercat norocul și în politică. Acesta a fondat Partidul Vieții Românești (PVR). La alegerile din 2000, conducerea partidului a refuzat să intre în parlament pe listele PRM. În acel moment PVR ocupa locul 16 într-un clasament al partidelor extremiste din România.
Pavel Coruț a propus dizolvarea partidului doi ani mai târziu.
“Nu mai cred că națiunea noastră va fi salvată de politicieni, ci de liber întreprinzători. Sunt liber cugetător. Cred numai în Dumnezeu și fac semnul sfânt al străbunilor noștri-crucea. Sunt pus la index ca naționalist și rasist, din cauza mai multor scrieri și emisiuni televizate”, a scris, în 2016, Pavel Coruț pe Facebook.