Doliu în lumea medicală! Din păcate s-a stins din viață academicianul Ioan Pop de Popa, renumitul doctor care a făcut prima operație pe cord deschis din România.
Născut la Oradea, Ioan Pop de Popa avea 93 de ani și era profesor doctor docent, medic cardiolog și specialist în chirurgie cardio-vasculară.
Academicianul a realizat în anii 50 prima inimă artificială și primul plămân artificial din România, acestea fiind printre primele patru din lume.
Tot el a fost cel care a început primele transplanturi experimentale de rinichi și pancreas în țara noastră. Ioan Pop de Popa a fost considerat un pionier în lumea medicală românească
În 1970 – 1971 a efectuat o specializare în chirurgia cardiovasculară în Texas, SUA, la Houston, la profesorii univ. Michael DeBakey, Denton Arthur Cooley și Edvards, și în Portland, Oregon, cu o bursă acordată de Statele Unite.
Întors acasă din dispoziție administrativă superioară, a fost transferat împotriva voinței sale la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București pe post de profesor și, în paralel, într-o funcție de decizie cu mână liberă pentru a aplica în România cele văzute în Statele Unite.
Drept urmare a înființat specialitatea de chirurgie vasculară care nu figurase în nomenclatorul ministerului sănătății la acea dată. Ascos chirurgia cardiovasculară din chirurgia generală, stabilind-o ca specialitate distinctă.
A înființat Centrul Național de Boli Cardiovasculare București Fundeni cu 780 de paturi, 10 săli de operații, 35 paturi reanimare, 4 săli de cateterism cardiac, diverse laboratoare de explorări funcționale, de biochimie, punând la un loc, în aceeași clădire, chirurgia cardiacă, cardiologia și hematologia, care fuseseră anterior dispersate prin București. Această unitate a fost astfel supranumită atunci nava-amiral a medicinei românești.
De asemenea, a înființat școala modernă de chirurgie cardiovasculară din România, specializând circa 160 de chirurgi cardiovasculari români și unsprezece străini.
A inițiat și a contribuit la înființarea celor șapte centre de chirurgie cardiovasculară, inclusiv cel al armatei pe lângă fiecare universitate de medicină și farmacie din România. Astfel, pacienții din România se puteau opera acasă, nu era nevoie să plece în străinătate.
În 2000, Ioan Pop de Popa a devenit senator, fiind ales în municipiul București pe listele Partidului Umanist Român (PUR). În septembrie 2003 a demisionat din PUR și s-a înscris în Partidul Social Democrat.