News

Doliu în lumea muzicală din România. Dirijorul Voicu Enăchescu a murit la 79 de ani. Mesajul fiului său, Vlad Enăchescu

Dirijorul Voicu Enăchescu a murit la vârsta de 79 de ani. Fiul regretatului artist a transmis un mesaj pe rețelele sociale.
19.11.2022 | 21:28
Doliu in lumea muzicala din Romania Dirijorul Voicu Enachescu a murit la 79 de ani Mesajul fiului sau Vlad Enachescu
Dirijorul Voicu Enăchescu a murit la 79 de ani. Sursa foto: Facebook, Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dirijorul Voicu Enăchescu s-a stins din viață la 79 de ani. A fost unul dintre cei mai cunoscuți dirijori din România, cu o carieră muzicală de peste 40 de ani. Ce a transmis fiul său, Vlad Enăchescu.

Dirijorul Voicu Enăchescu a murit. Artistul avea 79 de ani

Fondatorul corului “Preludiu”, ansamblu care face parte din Centrul Național de Artă “Tinerimea Română”, s-a stins din viață sâmbătă, 19 noiembrie, la vârsta de 79 de ani.

ADVERTISEMENT

Corul “Preludiu” aniversează anul acesta 50 de ani, iar un turneu este în desfășurare. În această seară, ansamblul urmează să cânte la un festival de muzică corală din Cernavodă.

Din 1991, Voicu Enăchescu a ocupat postul de director al Centrului Național de Artă Tinerimea Română. De asemenea, regretatul dirijor a fost președinte al Asociației Naționale Corale din România din 1998.

ADVERTISEMENT

Trupul neînsuflețit al dirijorului Voicu Enăchescu la fi depus la Ateneul Român duminică, 20 noiembrie, între orele 13:30 – 17.00. În acest interval, cei care l-au cunoscut și i-au apreciat muzica îi pot aduce un ultim omagiu, anunță Radio România Muzical.

Fiul dirijorului, Vlad Enăchescu, a postat un mesaj emoționant pe rețelele sociale.

“79 de ani de viață, 50 de ani de Preludiu, 46 de ani petrecuți alături de tine, într-o relație specială tată-fiu, așa cum mi-aș dori să o aibă cât mai mulți…

ADVERTISEMENT

TU mi-ai arătat magia muzicii, TU m-ai virusat cu pasiunea și dragostea pentru sport și TU mi-ai dat aripi să zbor și mi-ai oferit cu eleganță și generozitate libertatea de a-mi alege calea. Apoi te-am simțit mereu aproape, atent, de veghe, gata oricând pentru a interveni.

Aș avea multe să îți spun la despărțire, dar tare greu îmi vine să aștern niște cuvinte, pentru că îmi plânge sufletul. A fost foarte greu fără mama, acum am rămas și fără tine… Mă alină doar ideea că te regăsești cu mama și sper din suflet că acolo sus, să fie lumină!

ADVERTISEMENT

Drum lin, tata! Îți mulțumesc pentru tot, sunt mândru de tot ce ai realizat și o să te port pentru totdeauna în suflet!”, a scris Vlad Enăchescu pe Facebook.

Voicu Enăchescu, peste patru decenii de carieră muzicală

Artistul a avut o carieră muzicală de peste 40 de ani. Voicu Enăchescu a fondat, în 1972, Corul de Cameră “Preludiu”, care a devenit unul dintre cele mai apreciate grupuri muzicale de la noi din țară, dar și din străinătate.

Voicu Enăchescu s-a născut la Brănești, Dâmbovița, pe 24 mai 1943. Și-a început studiile la Conservatorul de Muzică “Ciprian Porumbescu” din București. I-a avut ca profesori pe Alexandru Pașcanu, Zeno Vancea, Petre Crăciun și Constantin Romașcanu.

Dirijorul a obținut mai multe premii de-a lungul carierei sale, cum ar fi “Meritul Cultural” în Grad de Comandor pentru promovarea culturii. A mai primit premiul I și medalia de aur la Festivalul Coral Internațional din Beijing, China, în 2002 și 2012.

La Festivalul uzică Ortodoxă de la Bialystok, Polonia, artistul a primit premiul I. Voicu Enăchescu a obținut, de-a lungul timpului, mai multe premii pentru cel mai bun dirijor.

ADVERTISEMENT
Tags: