Life

Doliu în lumea muzicii. Juliette Greco, una dintre artistele de renume din Franța, a murit la 93 de ani

24.09.2020 | 09:09
Doliu in lumea muzicii Juliette Greco una dintre artistele de renume din Franta a murit la 93 de ani
ADVERTISEMENT

Juliette Greco, una dintre artistele de renume din Franța, a încetat din viață miercuri, 23 septembrie, la vârsta de 93 de ani, lăsând în urma sa multă durere și suferință în sufletele celor care i-au iubit vocea și muzica.

Cântăreața, supranumită „Muza din Saint-Germain des Prés”, a murit la reședința sa aflată în sud-estul Franței, acolo unde locuia după ce se retrăsese din viața publică în urmă cu 4 ani când a suferit un accident vascular cerebral.

ADVERTISEMENT

Din păcate, în anul 2016 regretata artistă și-a pierdut și singura fiică, Laurence-Marie, din prima căsnicie cu actorul Philippe Lemaire (1953-1956). Totodată, cu un an înainte organizase un turneu de adio. 

Juliette Greco, cântăreață renumită din Franța, a murit

Îndrăgita vedetă a preluat statutul de mare doamnă a cântecului francez de la Edith Piaf, cunoscând un adevărat succes pe scenă atât în țară, cât și în afara granițelor acesteia.

ADVERTISEMENT

Juliette Greco a primit de-a lungul timpul numeroase premii și distincții pentru munca sa, reușind să ajungă la inimile francezilor cu vocea ei caldă și inconfundabilă, dar și mulțumită versurilor scrise de poeți consacrați. 

Cântăreața a debutat pentru prima oară în anul 1949, pe scena cabaretului „Le boeuf sur le toit”, unde a interpretat texte de Boris Vian, Jean-Paul Sartre sau Jacques Prevert. Ulterior, în anii ’50 a devenit o artistă consacrată, după ce a înregistrat primul său album, intitulat „Je suis comme je suis”. 

ADVERTISEMENT

Așadar, albumul semnat de Jaques Prevert și Joseph Kosma și apărut pe piață în 1951 a ajutat-o pe Juliette Greco să urce pe marile scene din Franța, dar și din alte țări cum ar fi Brazilia și Statele Unite ale Americii, unde a cunoscut un real succes.

Consacrarea avea să vină trei ani mai târziu, când Societatea Autorilor și Compozitorilor i-a decernat Marele Premiu pentru piesa „Je hais les dimanches”. În 1998 a fost decorată de ministrul culturii, Catherine Trautmann, cu „Însemnele Ofițerului Ordinului Național al Meritului”.

ADVERTISEMENT

Juliette Greco s-a remarcat și în alte domenii, printre care se numără teatrul și cinematografia. Potrivit digi24.ro, a jucat la Hollywood, alături de Henry King, John Huston şi Orson Welles.

ADVERTISEMENT