ADVERTISEMENT
Life

Doliu în lumea muzicii. Juliette Greco, una dintre artistele de renume din Franța, a murit la 93 de ani

Autor: Alexa Serdan | 24.09.2020 | 09:09
Doliu în lumea muzicii. Juliette Greco, una dintre artistele de renume din Franța, a murit la 93 de ani
Doliu în lumea muzicii. Juliette Greco, una dintre artistele de renume din Franța, a murit la 93 de ani. Sursa foto: france24.com

Juliette Greco, una dintre artistele de renume din Franța, a încetat din viață miercuri, 23 septembrie, la vârsta de 93 de ani, lăsând în urma sa multă durere și suferință în sufletele celor care i-au iubit vocea și muzica.

ADVERTISEMENT

Cântăreața, supranumită „Muza din Saint-Germain des Prés”, a murit la reședința sa aflată în sud-estul Franței, acolo unde locuia după ce se retrăsese din viața publică în urmă cu 4 ani când a suferit un accident vascular cerebral.

Din păcate, în anul 2016 regretata artistă și-a pierdut și singura fiică, Laurence-Marie, din prima căsnicie cu actorul Philippe Lemaire (1953-1956). Totodată, cu un an înainte organizase un turneu de adio. 

ADVERTISEMENT

Juliette Greco, cântăreață renumită din Franța, a murit

Îndrăgita vedetă a preluat statutul de mare doamnă a cântecului francez de la Edith Piaf, cunoscând un adevărat succes pe scenă atât în țară, cât și în afara granițelor acesteia.

Juliette Greco a primit de-a lungul timpul numeroase premii și distincții pentru munca sa, reușind să ajungă la inimile francezilor cu vocea ei caldă și inconfundabilă, dar și mulțumită versurilor scrise de poeți consacrați. 

ADVERTISEMENT

Cântăreața a debutat pentru prima oară în anul 1949, pe scena cabaretului „Le boeuf sur le toit”, unde a interpretat texte de Boris Vian, Jean-Paul Sartre sau Jacques Prevert. Ulterior, în anii ’50 a devenit o artistă consacrată, după ce a înregistrat primul său album, intitulat „Je suis comme je suis”. 

Așadar, albumul semnat de Jaques Prevert și Joseph Kosma și apărut pe piață în 1951 a ajutat-o pe Juliette Greco să urce pe marile scene din Franța, dar și din alte țări cum ar fi Brazilia și Statele Unite ale Americii, unde a cunoscut un real succes.

ADVERTISEMENT

Consacrarea avea să vină trei ani mai târziu, când Societatea Autorilor și Compozitorilor i-a decernat Marele Premiu pentru piesa „Je hais les dimanches”. În 1998 a fost decorată de ministrul culturii, Catherine Trautmann, cu „Însemnele Ofițerului Ordinului Național al Meritului”.

Juliette Greco s-a remarcat și în alte domenii, printre care se numără teatrul și cinematografia. Potrivit digi24.ro, a jucat la Hollywood, alături de Henry King, John Huston şi Orson Welles.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!