Life

Doliu în lumea muzicii. Un cunoscut compozitor și dirijor român a încetat din viață

Doliu printre artiști. Un compozitor și dirijor român a murit la vârsta de 88 de ani. Anunțul a fost făcut în social media.
19.06.2023 | 08:55
Doliu in lumea muzicii Un cunoscut compozitor si dirijor roman a incetat din viata
Doliu printre artiști. Un compozitor și dirijor român a murit la vârsta de 88 de ani. Anunțul a fost făcut în social media. Sursa foto: clasicradio.ro
ADVERTISEMENT

Doliu în lumea muzicii. Un cunoscut compozitor și dirijor român a încetat din viață. Vestea a fost făcută publică de Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, care a transmis condoleanțe familiei acestuia.

Doliu printre artiști. Un compozitor și dirijor român a murit la vârsta de 88 de ani. Anunțul a fost făcut în social media

Doliu printre artiști. Cornel Țăranu, un compozitor și dirijor român apreciat de oameni, a murit la vârsta de 88 de ani, duminică, 18 iunie 2023. Anunțul a fost făcut în social media, unde foarte multe persoane și-au exprimat regretul. Artistul a plecat la Ceruri cu numai două zile înainte să împlinească 89 de ani.

ADVERTISEMENT

Regretatul muzician a lucrat o perioadă foarte lungă ca dascăl și a format mulți tineri. Discipolii săi sunt în ziua de azi nume importante ale compoziției muzicale. A fost un om implicat și devotat meseriei de cadru universitar.

„Cu tristețe și durere profundă, ne luăm rămas bun de la academicianul, profesorul universitar și compozitorul Cornel Țăranu. Contribuțiile sale în muzica simfonică, de cameră și vocală au străbătut continente, aducându-i faimă internațională.

ADVERTISEMENT

Remarcabilul său talent a fost recunoscut prin distincții prestigioase și premii înalt apreciate. În activitatea sa de dascăl, a format discipoli care au devenit nume importante ale compoziției muzicale.

Plecarea sa lasă un gol imens în inimile noastre și în peisajul muzical românesc. Ne vom aminti cu drag de curajul său creativ, de devotamentul pentru artă și de înțelegerea profundă a compoziției muzicale.

ADVERTISEMENT

În onoarea sa, continuăm să promovăm și să susținem valorile pe care le-a iubit atât de mult. Maestrul Cornel Țăranu va rămâne nemuritor în conștiința noastră prin muzica sa! Requiescat in pace!”, este mesajul transmis de conducerea Academiei pe Facebook.

Cine a fost regretatul compozitor Cornel Țăranu

Cornel Țăranu s-a născut pe 20 iunie 1934, la Cluj. Din anul 1993 a început să fie membru corespondent al Academiei Române și ulterior, în 2012, a fost numit titular. Artistul a studiat compoziție între anii 1951 – 1957 cu Sigismund Toduță la Conservatorul de Muzică din Cluj.

ADVERTISEMENT

Mai târziu, în perioada 1966-1967 a studiat la Conservatorul din Paris, cu Nadia Boulanger și Olivier Messiaen. Între 1968-1969 a învățat la Darmstadt în Germania cu György Ligeti, Bruno Maderna și Christoph Caskel.

Imediat după terminarea studiilor în străinătate a început să lucreze ca asistent, continuând gradele universitare în perioada 1970-1990. Apoi a fost profesor de compoziție și în 1968 a înființat la Cluj ansamblul Ars Nova.

În anul 1990 a fost numit vicepreședintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, iar în 1995 directorul Festivalului Cluj Modern. Cornel Țăranu a fost profesor de compoziție la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.

ADVERTISEMENT
Tags: