News

Domeniul în care România e peste toate țările din Europa. Depășește chiar și SUA și Rusia la nivel mondial

România performează într-un domeniu foarte căutat și bine plătit. La nivel european este peste toate țările, chiar și peste SUA
20.04.2024 | 09:58
Domeniul in care Romania e peste toate tarile din Europa Depaseste chiar si SUA si Rusia la nivel mondial
România are cei mai mulți profesioniști în domeniul IT din Europa și este chiar peste SUA. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Țara noastră, România, se plasează în fruntea clasamentului european și se situează pe poziția a șasea în lume în ceea ce privește numărul de profesioniști IT certificați per mie de locuitori.

România, în primele locuri la numărul de profesioniști în IT

Conform unui studiu realizat de International Trade Administration, o instituție guvernamentală din Statele Unite, România întrece SUA și Rusia în acest domeniu. Raportul citat de Economedia, până în 2030, economia digitală a țării noastre ar putea ajunge la o valoare de 52 de miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT

Performanțele României în domeniul telecomunicațiilor și al vitezelor de internet sunt remarcabile. Chiar și în contextul creșterii cererii de capacitate internet generată de criza COVID-19, operatorii de telecomunicații au reușit să mențină și chiar să îmbunătățească calitatea serviciilor de comunicații electronice prin investiții masive în infrastructură. Această abordare a permis companiilor din România să adopte lucrul de la distanță fără a întâmpina dificultăți semnificative.

Datorită acestor performanțe, România se clasează pe locul șase în ceea ce privește creșterea rapidă a accesului la internet prin bandă largă fixă și pe locul 43 în clasamentul țărilor cu cea mai rapidă creștere a utilizării internetului mobil.

ADVERTISEMENT

România, campioană la viteza internetului

În ceea ce privește tehnologia 5G, România se situează pe locul doi în ceea ce privește viteza de descărcare și pe primul loc în ceea ce privește viteza de încărcare.

Capitala României, Bucureștiul, este centrul principal al dezvoltării IT din țară, generând 63% din veniturile naționale, urmat de centrele din regiunea Nord-Vest (18%), Vest (5%), Centru (6%) și Nord-Est (5%).

ADVERTISEMENT

În anul 2022, industria de dezvoltare de software din România valorează 3,2 miliarde de euro, iar în anul precedent existau aproape 192.000 de dezvoltatori în țară. Interesul pentru o carieră în acest domeniu este în creștere, conform datelor raportului.

În 2023, industria de dezvoltare software din România a angajat aproximativ 50.829 de persoane, iar o afacere medie din acest domeniu avea în jur de 6,3 angajați.

ADVERTISEMENT

Centrele industriale din sectorul cercetării și dezvoltării sunt concentrate în marile orașe universitare precum București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Craiova și Brașov, conform informațiilor prezentate.

ADVERTISEMENT